Huis & Tuin

Je Eglu Cube kippenhok opleuken met een zitstok en grotere ren

Tijdens een dorpsfeest staan de oude bewoners van ons huis op de zandweg naast de tuin met mijn man te kletsen. Hun oog valt op ons paars-grijze kippenhok, de Eglu Cube. “Zitten de kippen dáárin?!” Eh, ja. En het is echt een heel fijn kippenhok. Om het verblijf van onze twee kipjes nog wat aangenamer te maken, kreeg ik van Omlet twee extraatjes: een uitbreiding voor de ren (1 meter extra) en een zitstok voor in de ren. Eens kijken of onze kippen (en wijzelf) daar blij van worden.

Eglu Cube – kippenhok nieuwe stijl

Maar eerst even een stapje terug. Eglu Cube? Omlet? Ik had tot voor kort ook nog nooit van dit kippenhok gehoord. Maar zowel tijdens een ‘kippenworkshop’ bij de Welkoop als in mijn zoektocht naar langetermijnoplossingen tegen bloedmijt (bloedluis) werden de kippenhokken van Omlet genoemd en geroemd.

Wij hebben nu zelf sinds oktober 2018 een Eglu Cube kippenhok in de tuin staan. Het in elkaar zetten is even werk, maar met de IKEA-achtige handleidingen lukt het prima. Schoonmaken is werkelijk een eitje, zeker in vergelijking met het kierende, wegrottende, houten kippenhok dat we hiervoor hadden. Over het uiterlijk zijn de meningen duidelijk verdeeld, maar ik vind hem erg mooi en onze dochter van 4 vertelt overal trots dat we een roze kippenhok hebben ‘en roze is mijn lievelingskleur.’

Verlenging van de ren

De standaard 2 meter (1 meter onder het hok en 1 meter ‘echte’ ren) vonden we echter meteen al wel een beetje klein. Met twee kippen is het goed te doen, maar de bedoeling is dat we volgend jaar gaan uitbreiden tot 4 of 5. Gelukkig is het geen probleem als je een Eglu Cube kippenhok hebt en er later achter komt dat je meer ruimte wilt. Dan kun je gewoon een uitbreiding voor de ren van een meter of zelfs twee meter bestellen.

Een ren-uitbreiding van een meter kost 119 euro. Het in elkaar zetten gaat natuurlijk met precies dezelfde klemmetjes als het deel van de ren dat we al hebben. Ik heb geleerd van de vorige keer (toen ik vijf uur onafgebroken bouwde aan mijn Eglu Cube); we breiden de ren met z’n tweeën uit. Helaas hebben we hier de eerste echt gloeiend koude herfstdag van het jaar voor gekozen. En dan ben je snel klaar met die klemmetjes in het koude gras. Gelukkig is het verder vrij eenvoudig. Voorkant eraf, uitbreiding ertussen en voorkant er weer aan vast klikken. Stevig ook, want tussen de twee stukken zit een soort boog (fixatiebuizen) die de ren van de Eglu Cube mooi in vorm houdt.

Huub-huub, barbatruuk

Nu vonden we het verrijden van de standaard Eglu Cube al niet zo eenvoudig op ons hobbelige knollenveld. Zou het met een meter extra überhaupt nog wel kunnen? Anderzijds, we hebben nu wel een trucje geleerd: omhoog liften met de wielen en vervolgens trekken aan de ‘sleeve’ van de ren (houdt o.a. vossen tegen, blijkbaar geen overbodige luxe hier, want ik heb er al een aan de rand van het dorp zien lopen). Na wat gesjor in het begin om de ren uit de beplanting te krijgen, gaat het (met zijn tweeën) verrijden van de kippenren echter heel eenvoudig. Relaxed, want het is de bedoeling dat ons kippenhok elke maand wat opschuift.

Zitstok voor je kippen

En dan de stok. Kippen zijn eigenlijk bosdieren en houden van op een tak slapen of gewoon lekker zitten mijmeren. Het nachtverblijf van de Eglu Cube is stokloos (in mijn ogen het enige echte minpunt van dit kippenhok nieuwe stijl). Je kunt echter wel een stok kopen voor in de ren. Toch een extraatje, zeker als je kippen verder niet (vaak) buiten hun ren mogen scharrelen. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Deze stok van stevig, weerbestendig eucalyptushout hout met twee kunststof bevestigingsknoppen kost slechts zo’n 20 euro.

Ik dacht dat het aanbrengen van de stok in de kippenren een kwestie van plug & play zou zijn, maar het ligt iets ingewikkelder. Er zitten toch best veel schroefjes in de doos. Op dag 1 zijn onze vingers al veel te verkleumd van het in elkaar klikken van verlenging van de ren. Dan maar een dag later. En dan blijkt het gelukkig alsnog erg simpel. Een kwestie van kiezen hoe je de zitstok wilt hebben, er dan eventueel wat vanaf zagen en vervolgens een paar schroefjes aandraaien.

Na wat discussie kiezen we voor onder het afdakje en dan in zo’n hoek dat we precies niet hoeven te zagen. Even flink schroeven en klaar is kees. Het bedenken hoe de stok precies moest komen te hangen duurde langer dan het ophangen zelf. En nu maar hopen dat onze kippen in dit gure weer überhaupt zin hebben om op zo’n stok te zitten. Onze kippen zitten op dit moment liever onder een struik.

Maar wat blijkt: de kippen zitten wel degelijk op de stok! Of tenminste… dat denk ik. Elke dag wordt de zitstok iets modderiger, maar het blijkt lastig ze op heterdaad te betrappen. Serieus op de valreep van het klaarzetten van dit artikel zien we een kip op de zitstok zitten! Snel een foto gemaakt, hahaha. Operatie zitstok is geslaagd!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen