Huis & Tuin

Last van fruitvliegjes? Maak een fruitvliegjesval!

Fruitvliegjes kunnen behoorlijk irritant zijn. Vanuit het niets duiken ze in groten getale op om neer te dalen op de fruitmand of je glas wijn. En je hoeft maar een paar broodkruimels of andere etensresten te laten slingeren of de kleine krengetjes hebben voldoende te eten om zich verder voort te planten. Maar hoe kom je weer van ze af? Gebruik je de vliegenmepper? Een stofzuiger? Zo’n elektrische vliegenmepper? Of zelfs gif? Het kan veel eenvoudiger (en milieuvriendelijker)! Maak in een handomdraai een fruitvliegenval!

Augustus: fruitvliegjes!

Augustus is de beste maand voor fruitvliegjes (ook wel ‘bananenvlieg’ of Drosophila melanogaster). Dat is duidelijk te zien aan het aantal zoekopdrachten in Google naar termen als ‘fruitvliegjes’:

Ze zijn gek op warme temperaturen, vandaar dat ze er vooral in de zomer zijn. Ze leven ongeveer een maand en een vrouwtje kan in die maand 400 tot 800 eitjes leggen. Grijp je dus niet snel in, dan kan het snel gaan en heb je binnen no-time een fruitvliegjesplaag!

Zo vang je fruitvliegjes

Gelukkig is het vangen van fruitvliegjes een eitje! En het kan nog redelijk diervriendelijk ook!

Benodigdheden

  • Een glas
  • Iets wat fruitvliegjes lokt, zoals fruit of wijn
  • Keukenfolie
  • Een satéprikker

Maak een val voor de fruitvliegjes

  1. Pak een willekeurig glas uit de kast. Elke vorm is goed, maar ik zou voor een laag breed glas gaan. Bijvoorbeeld een whiskyglas of picardie glas.
  2. Zoek vervolgens iets waar fruitvliegjes gek op zijn. Dit is makkelijk te vinden, omdat dit precies is waar je nu de fruitvliegjes ziet. Denk bijvoorbeeld aan een plakje banaan, een schijfje sinaasappel, een stukje brood of een scheut wijn of bier. Sommigen adviseren azijn te gebruiken of ranja. Doe dit in het glas.
  3. Knip een stukje keukenfolie dat net iets groter is dan de bovenkant van het glas. Vouw dat over de bovenkant. Keukenfolie plakt vanzelf over de randen zodat het glas nu afgesloten is.
  4. Prik nu met de satéprikker één of meerdere gaatjes bovenin de folie en wiebel even wat met de prikker. Gaatjes van 3 a 4 millimeter zijn perfect.

Je val is nu klaar!

fruitvliegjes-2

Vang fruitvliegjes

Zet de val op een plek waar fruitvliegjes zitten. De geur van je aas zal door het gaatje komen en daar komen ze vanzelf op af. De vliegjes kruipen door het gaatje en smullen daar van je aas, maar kunnen de uitgang niet meer vinden. Soms zul je na een paar uur al tientallen fruitvliegjes in je glas hebben!

Laat de fruitvliegjes buiten los

Om te zorgen dat je val blijft werken is het verstandig om dagelijks even te verversen. Dat doe je door de gevangen vliegjes buiten los te laten. En je aas (hierin leggen de fruitvliegjes de eitjes) te vervangen door een vers stukje fruit.

Diervriendelijk van je fruitvliegjes af!

Op deze manier kom je snel, effectief en diervriendelijk van je fruitvliegjes af. Natuurlijk is het ook verstandig om in de zomer extra voorzichtig te zijn met etensresten. Voorkomen is immers beter dan bestrijden. Maar heb je toch last van fruitvliegjes, dan zal deze val zeker helpen om van ze af te komen. Heb je nog andere tips? Welk aas werkt bij jou het beste? Laat het hieronder weten!

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Permacultuur/voedselbos @ De Hommelgaard
Permacultuur/voedselbos @ de Hommelgaard | Ondernemer @ Kiemfabriek | online communicatie voor duurzame/sociale bedrijven | gitaarmuziek | duurzaamheid | man van Cecile | vader van Emily | Eext/Drenthe