Huis & Tuin

Maak je eigen meubelwas voor stralend mooie meubels

Een tijdje terug haalde ik het Kersttafelkleed van onze intensief gebruikte tafel. Naast wat wijnkringen, krassen en kinderkrabbels was er ook een grote groene vlek op de tafel gekomen van een nat geworden uitgelopen kindertekening van mijn dochter, ik denk iets met een kerstboom… De vlek ging er niet af met een doekje met zeep en was te groot om te negeren vond ik. Dus tijd voor een schuurbeurt van de tafel!

Toen de tafel licht was geschuurd met een schuurblok heb ik hem behandeld met zelfgemaakte meubelwas. Deze fabriceerde ik een paar maanden geleden, gewoon omdat het me zo leuk leek om ook de hand te hebben in eigen meubel was met herkenbare, natuurlijke ingrediënten. De was heeft voor mij daarnaast ook emotionele waarde: er zit terpentijn olie in die ik kreeg van mijn opa, zo’n 30 jaar geleden, om te gebruiken voor olieverf schilderijen waar ik toen mee bezig was. Dat vond ik als kind altijd zonde van de olie die zo lekker rook, vandaar dat het flesje nu na al die tijd nog bijna vol was. De olie is nog steeds goed en ruikt hetzelfde, mmmm dennenbos in de zon. Daarnaast zit er een deel bijenwas en lijnzaadolie in het mengsel.

Met enige aarzeling bracht ik de was aan op de tafel, ik wist nog niet zeker of deze ook prettig zou werken en een mooi resultaat zou geven… Er ontstond meteen een witte korst… aaaahgh!! Gelukkig was er niemand in de buurt dus ik kon rustig even uitproberen ;).

Nu blijkt dat deze was de tafel erg prachtig h​​eeft gemaakt en goed te gebruiken is. Ik deel het recept dan ook graag met jullie zodat je thuis je eigen meubel een beschermlaag kunt geven.

Voor een flinke pot heb je nodig:

1. Een deel bijenwas
2. Een deel terpentijn olie. Dit is iets anders dan terpentine, het is olie op Hars basis. Bijvoorbeeld te kopen in de winkel voor schilder benodigdheden. Eventueel kun je deze weglaten.
3. Drie delen (twee als je de terpentijn weglaat) lijnzaadolie. Dezelfde die je misschien wel in je muesli of granola gebruikt. Te koop bij bijvoorbeeld de natuurvoedingswinkel of de supermarkt.

Zo ga je te werk (lees eerst het hele recept door):
1.Verwarm je oven voor op minimaal 100 en maximaal 140 graden. Hoe warmer de oven, hoe sneller je bijenwas smelt. Bijenwas smelten gaat ook in een pannetje op het gas, je pan wordt lastig schoon.
2.Mix in een (gebruikt) schoon potje de terpentijn olie en lijnzaad olie. Schil de bijenwas in kleine stukjes, dit gaat bijvoorbeeld goed met een aardappelschilmesje. Kleine blokjes mag ook, het duurt dan langer voor je bijenwas gesmolten is.
3.Zet het potje met blokjes en olie in de oven en laat dit helemaal smelten. Roer zo nu en dan, bijvoorbeeld met een houten stokje. Je zult merken dat de was meteen aan het stokje kleeft dus kies voor roergerei waar je niet zuinig op bent.
4. Maak ondertussen je tafel of ander te behandelen meubelstuk schoon en stofvrij.
5. Leg een oude theedoek of poetslap op de hete verwarming, of een paar minuten in de oven naast je potje olie. De hete lap zorgt ervoor dat de olie straks goed uitsmeert. De bijenwas stolt namelijk heel snel en inwrijven met een warme lap vertraagt dit proces.
6. Giet voorzichtig wat van het olie-wasmengsel op de (laten we zeggen) tafel. Voorzichtig, het potje en de was zijn heet, houd de theedoek gereed en begin meteen met inwrijven, verspreid olie en de was en poets deze in de tafel. Schrik dus niet als er een wittige waas ontstaat, dit is de gestolde was, dit poets je straks helemaal weg.
7. Wrijf alle wasolie in je tafel. Gaat het uitwrijven lastiger, maak dan de theedoek heet. Bijvoorbeeld even boven een gaspitje, of gebruik een haarfohn om de was te verwarmen (wel op tijd uitzetten anders brandt ie door ;). Ga door tot er geen witte waas meer te zien is en de tafel mooi mat en verzorgd glimt. Dit kost even…
8. Zoals altijd vergat ik beschermende handschoenen aan te trekken, mogelijk voelen je handen wat droog aan van de bijenwas… ik heb mijn handen nagesmeerd met cacaoboter en toen was het stroeve gevoel snel weg, maar goed, doe gerust handschoenen aan dus.

Heerlijk klusje voor tijdens de vakantie! Smaakt naar meer, kastje, stoeltje… mmm!

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op mijn blog www.datmaakjelekkerzelf.nl over mijn zoektocht naar back to basic (met een knipoog ;).

Suzanne on FacebookSuzanne on TwitterSuzanne on Wordpress
Suzanne
Pedagoog, Speciaal Onderwijs, Eigen Bedrijf, Rotterdam, Eco, Sustainablerevolution, Foodlover, Moeder van twee, Diy, Recyclen, Funishomemade.