Huis & Tuin

Een Makkelijke Moestuin is écht makkelijk. En leuk!

Een échte moestuin waarin je niet hoeft te spitten, niet hoeft te bemesten en geen onkruid hoeft te wieden. Wát?! Toen ik ruim 2 jaar geleden een moestuin wilde beginnen, omdat ik graag nog eigenwijzer en blijer wilde gaan leven, las ik op internet over de Makkelijke Moestuin. Een enthousiaste jongen legde in een leuk Klokhuis-filmpje uit dat het echt heel makkelijk is, dat iedereen het kan en dat het heel weinig werk is. Juist. Dat was precies het tegenovergestelde van wat ik tot dan toe wist over moestuinieren.

Een traditionele moestuin is toch ook niet zo moeilijk?

Ik was daarom sceptisch en tegelijkertijd geïnteresseerd. Ik was er namelijk nét helemaal klaar voor. Het was februari en ik had keurig een stukje grond omgespit voor mijn fantastische moestuin. Ik had er een aanhanger mest in doorgespit en was van plan om de hele zomer te eten van mijn tuin. Dat hele Makkelijke Moestuin-verhaal kwam op mij dus een beetje over als een short-cut. Het kan misschien wel, maar er zit vast een addertje onder het gras. Daarnaast was het spitten en bemesten me al gelukt, dus dat hele beplanten en onkruid wieden zou een eitje worden.

Nou, dat was het niet. Ik bleek zwanger van ons tweede kind dus het beplanten werd een beetje uitgesteld. En daarna nog een beetje. De hele zomer hebben de klaprozen (blijkbaar zaten die zaadjes nog ergens in de compost) prachtig gebloeid op mijn supervruchtbare, omgespitte en bemeste lapje grond. Pas eind augustus, toen ik in een opwelling 25 aardbeienplanten in de uitverkoop had gekocht, heeft mijn moeder de aardbeienplanten in de tuin gezet en het ergste onkruid gewied. Het is nu nog steeds een lapje aardbeien, met heel veel onkruid.

Een makkelijkere moestuin

Oké, tot zover mijn ervaringen met een traditionele moestuin. Na deze mislukking (ja, de aardbeien doen het goed en zijn lekker, maar verder is er niks gelukt) was de wens voor een moestuin er nog steeds. Tijdens weer een sessie op het internet stuitte ik opnieuw op de Makkelijke Moestuin. De jongen was er nog steeds, iets ouder nu en de site had nu een webshop waar je alle attributen kant-en-klaar kon bestellen. Het zag er allemaal erg goed uit, en eerlijk is eerlijk, een traditionele moestuin met een eigen bedrijf en twee kinderen? Dat gaat ‘m gewoon niet worden, althans niet voor mij.

Na een paar weken twijfelen en intern overleg besloot ik de gok te wagen. De vierkante moestuinbakken die ik had uitgezocht waren helaas al uitverkocht, dus ik heb snel 2 rechthoekige bakken gekocht. 120x90cm met ruimte voor elk 12 vakken. Omdat ik geen flauw benul had waar te beginnen heb ik ook meteen het boek + zaaikalender en een compleet zadenpakket erbij gekocht. Het klimrek heb ik er niet bij besteld, dat leek me leuk genoeg om zelf te maken. Totale kosten: €315,-

Makkelijke Moestuin Water Geven Zaaien Februari
Moestuinbak in februari, op de achtergrond mijn treurige aardbeientuintje.

Totaalpakketje snel klaar, minder denkwerk

De bakken zijn fantastisch. Het in elkaar zetten ging echt heel gemakkelijk. Er zit gereedschap bij waarmee je de boel in elkaar kunt schroeven en het voelt kwalitatief goed aan. De grond die je per bak nodig hebt wordt op maat geleverd. Je hoeft dus niet zelf te zitten rekenen hoeveel liter je nodig hebt, heel fijn. Ook de communicatie en de instructies rondom het leveren, het product zelf en het installeren zijn heel duidelijk.

Ik word ook als vormgever erg blij van het totaalpakket. Het boek, de kalender, het zadenpakket, de instructies en zelfs de vormgeving van de zakken aarde… alles is echt tot in de puntjes ontworpen. Ik was dan ook niet verbaasd toen ik las dat Jelle Medema, naast moestuinier ook nog grafisch ontwerper is.

Compleet Moestuin Pakket
Compleet moestuinpakket, boek, zaden, kalender, bakken en grond + compost.

Zelf maken kan ook

Op de website van de Makkelijke Moestuin en ook in het boek staan overigens uitgebreide omschrijvingen voor het zelf maken van alle accessoires die je nodig hebt voor een MM. Van de bakken tot het mengen van de grond incl. verkoopadressen voor vermiculiet en turfmolm. De vraag is alleen of je er wat mee bespaart. Juist de bakken (incl. MM-mix) zijn zó scherp geprijsd dat het opzoeken van vergelijkbaar hout (larikshout), montagemateriaal en daarna nog uitrekenen hoeveel grond je nodig hebt gewoon de moeite niet waard is.

Het geheim? Speciale Makkelijke Moestuin Mix

Ook over de grond is nog wat bijzonders te melden. In de Makkelijke Moestuin gaat geen gewone potgrond of tuin-aarde, maar een speciaal mengsel van compost, turfmolm en vermiculiet, de MM-mix. Dit mengsel zorgt voor een optimale voedingsbodem voor je planten. Hierdoor hoef je dus niet te compenseren zoals bij een traditionele moestuin waar de grond “zuur” kan zijn of juist niet. Je kunt deze mix zelf maken, maar waarom zou je. Zakken van deze Moestuin Mix kun je kant en klaar bij je bak bestellen, of los wanneer je zelf een bak hebt gemaakt. Als je maar een paar zakken nodig hebt bespaar je €25,- verzendkosten wanneer je ze zelf bij een verkooppunt afhaalt. Er zijn er inmiddels heel veel, door heel Nederland, dus altijd wel een in de buurt!

Zaaien, wachten en paniek!

Wij zijn eind februari begonnen met onze Makkelijke Moestuin en hebben meteen alle soorten groente gezaaid die we volgens onze kalender mochten zaaien. Heel gemakkelijk en ook spannend, want ik hoopte echt dat het deze keer wél zou lukken. We hebben om te beginnen 2 vakken veldsla, lente-ui en radijzen gezaaid.

Makkelijke Moestuin bakken in Maart
De moestuin zo halverwege maart. Nog niet veel te zien, maar al wel veel gezaaid.

De eerste 2-3 weken gebeurde er niets. Paniek. Volgens mijn kalender hadden we al wat moeten zien van in ieder geval de radijsjes. Maar nog niks te zien. Ai. Misschien hebben de vogels het opgegeten? Een beetje teleurgesteld heb ik toen voorzichtig zitten graven in de ingezaaide vakken en ja! Warempel een paar zaailingen! Veel te diep weggestopt en het was begin maart nog behoorlijk koud geweest. Een week later zag ik eindelijk kleine plantjes keurig naar boven komen. Netjes in hun vak, en precies zoals op het plaatje. Hoera!

De Eerste Radijsjes in de Moestuin
Ja! De eerste radijsjes komen omhoog, later dan gepland, maar keurig netjes in het vak!

De gratis MM-app

Met hernieuwd enthousiasme ben ik toen mijn groentes gaan invoeren in de MM-app. Het zadenpakket, de kalender en de app zijn volledig op elkaar afgestemd en je hoeft je dus niet meer druk te maken om zaai-plannen enzo. Je kunt gewoon doen wat in de app staat en zorgen dat al je vakken vol komen te staan. Ook kun je in de app vakken reserveren, zo weet je zeker dat je een plekje overhoudt voor je zomergroentes. Een hele fijne feature is het upgraden van je groente en de support die je krijgt als je plantjes niet helemaal op schema lopen. Je krijgt een melding als de app denkt dat er wat in je tuintje moet gebeuren. (bijvoorbeeld radijsjes uitdunnen als ze groot genoeg zijn). Als jouw plantje nog niet zo ver is krijg je een bemoedigend berichtje: “Dat kan gebeuren, geen paniek! Misschien werkte het weer niet helemaal mee: was het te koud, stond er veel wind of was het extra droog of nat. Je plantjes hebben waarschijnlijk nog wat extra tijd nodig. Over een week krijg je weer een melding. Blijf goed water geven!”

Makkelijke Moestuin App
Ik heb de gratis app op mijn iPad geïnstalleerd, maar hij is ook beschikbaar voor iPhone en Android toestellen.

Een andere hele fijne feature in de app is dat je een melding krijgt als je een plant op een verkeerde plek wil planten. Als je een klimmer in het midden zet, als je een vak voor de tweede keer met dezelfde groente wil vullen of als je twee groentes achter elkaar plant die van dezelfde familie zijn.

Soms wijkt de app wel wat af van het boek. Zo staat er bij het planten van goudsbloem in het boek 2 gaatjes per vak en in de app 4. Later komt dat wel weer goed, want de app zegt bij de 1e upgrade dat je 2 moet wegknippen en 2 moet laten staan. Maar het is voor een beginner wel extra uitzoekwerk.

Oogsten en eten

Inmiddels zijn we ruim 2 maanden aan de slag met moestuin, zaden en app en hebben we ons eerste succes gehad! De radijsjes waren vorige week klaar! Ze hebben er wel langer over gedaan dan omschreven, maar ik had ze ook veel te diep en iets te vroeg geplant. Al met al hebben ze er 7 weken over gedaan om radijs te worden.

Makkelijke Moestuin Radijs Oogsten
De radijsjes zijn (eindelijk) klaar!
Kinderen Zelf Oogsten en Eten
Zelf oogsten, wassen en dan eten is leuker en lekkerder dan kopen in de winkel.

In het boek stond dat jonge gezinnen de Makkelijke Moestuin gebruiken om hun kinderen meer groente te laten eten. Toen ik het las leek me dat heel leuk, maar ik had absoluut niet gedacht dat dat ook bij mijn dochter zo zou werken. Maar warempel, ze heeft meerdere boterhammen met radijs gegeten, vroeg ’s avonds om meer salade en wilde de volgende ochtend de rest oogsten en opeten.

Boterham met Radijs
Boterham Kaas/Radijs. Ook lekker: Radijs/Salami, Radijs/Eiersalade en Radijs/Pindakaas (ja, echt!)
Salade met Radijs
Salade met Radijs, ook populair bij mijn dochter.

Hoe effectief is de moestuin nou echt?

Dat brengt me meteen bij het laatste punt over de Makkelijke Moestuin, de effectiviteit. Wij hebben nu 1 vak radijs (16 grote radijzen) en 1 vak spinazie (1 portie) geoogst. Daar hebben we 2 maanden over gedaan. In het boek en op de website staat dat 2 volwassenen een heel seizoen van 1 moestuinbak (120x120cm) kunnen eten. Dit zie ik in ons huidige tempo nog niet gebeuren. Het zou misschien kunnen, maar dan moet je wel een strakke jaarplanning maken, elk vak meteen beplanten en oogsten zodra het kan.

Wordt vervolgd.

Vita van der Lijke on BehanceVita van der Lijke on EmailVita van der Lijke on FacebookVita van der Lijke on GoogleVita van der Lijke on InstagramVita van der Lijke on LinkedinVita van der Lijke on PinterestVita van der Lijke on Twitter
Vita van der Lijke
Webdesigner & Webshop eigenaar @ VitaPita
Ik ben een webdesigner en front-end developer uit Groningen. Sinds 2008 woon ik met mijn man en inmiddels 2 kids in een klein dorpje bovenin Groningen en geniet van mijn grote tuin, kinderen en mijn eigen bedrijf. Ik probeer elke dag te leren, te genieten en mezelf niet zo serieus te nemen. Motto; je mag elke dag opnieuw beginnen.