Huis & Tuin

Meer oogst uit de Moestuintjes van Albert Heijn met deze tips!

Al een aantal jaren krijg je eind maart en begin april bij de Albert Heijn Moestuintjes bij je boodschappen. Dit jaar (2018) heeft de Albert Heijn de actie een maand vervroegd en krijg je al vanaf 26 februari tot en met zondag 11 maart bij elke €15 een moestuinpotje. De moestuinpotjes bestaan uit een klein turfpotje met een grondtablet en een aantal zaadjes in een papiertje. Dit jaar kiest de Albert Heijn voor de 5 favorieten: cherrytomaat, radijs, komkommer, wortel en zonnebloem. De Appie biedt in samenwerking met IVN Natuureducatie een hoop online hulp bij het succesvol opkweken van de plantjes. Toch missen er een paar tips om je opbrengst aan zelf gekweekte groente, kruiden en bloemen te vergroten. Met deze tips kun je eenvoudig meer opbrengst uit je AH Moestuintje halen.

1. Wacht met zaaien tot midden april in verband met IJsheiligen

Als je eind februari bij je boodschappen de eerste Moestuintjes aantreft, is het aanlokkelijk om direct aan de slag te gaan en de eerste zaadjes te zaaien. Maar als je dat doet kom je over een aantal weken in de knoei als de plantjes te groot worden en naar buiten moeten. Dat kan bij de meeste plantjes namelijk pas na de IJsheiligen. Dat zijn 5 Katholieke heiligen (Mamertus, Pancratius, Servatius van Maastricht, Bonifatius van Tarsus, Sophia van Rome) met naamdagen van 11 tot en met 15 mei. Pas na 15 mei is de kans op nachtvorst in Nederland voorbij. Zet je je plantjes al eerder buiten, dan bestaat de kans dat ze al snel het loodje leggen. Al kun je geluk hebben met een vroege lente. Veel van de planten in de AH Moestuintjes zijn na een week of 4 wel groot genoeg om naar buiten te willen. Zaai die dus niet voor 15 april. Het beste kun je ze tot die tijd koel, droog en donker bewaren.

Deze cherrytomaat is te vroeg naar buiten gegaan en heeft last van wind en kou gehad. Waarschijnlijk overleeft deze het niet.

2. Gebruik meer potjes om in te zaaien

De Albert Heijn heeft de zaadjes tegenwoordig in een papiertje geplakt van ongeveer 3 bij 3 centimeter. Vaak zitten er best veel zaadjes in een papiertje. In de paksoi van 2017 telde ik bijvoorbeeld 15 zaadjes. Als de helft opkomt heb je dus 7 of 8 plantjes op een oppervlakte van een grote postzegel. Als je weet hoe groot een Paksoi wordt, weet je dat dat niet gaat werken. Probeer je die later te verspenen, dan trek je ze waarschijnlijk kapot omdat ze vastzitten in het papiertje. En als het wel lukt ze heel uit het potje te krijgen is de kans groot dat ze in hun nieuwe potje het loodje leggen. Daarom knip ik de papiertjes met zaden al direct in meerdere stukken en zaai ik ze in meerdere potjes. Bij paksoi doe ik 2 a 3 zaadjes per potje omdat een deel niet goed ontkiemt. Kiemen er toch meerdere plantjes per potje dat trek ik de zwakste er na een tijdje uit. Bij cherrytomaten en phacelia deed ik in 2017 het zelfde. Zonnebloemen zaai ik zelfs per potje omdat die erg kiemkrachtig zijn en vaak bijna allemaal opkomen.

De zaadjes van phacilia heb ik in drie delen geknipt.

3. Gebruik grotere potjes voor grotere plantjes

In de regel zit ongeveer de helft van een plant onder de grond. Grote planten hebben dus ook vaak veel wortel. En sommigen groeien ook hard. Zaai je die in het AH turfpotje, dan zul je ze al snel moeten verplanten. Als het te vroeg is om naar buiten te gaan omdat het te koud is of omdat je zaailingen nog te teer zijn, loop je het risico dat je ze eerst binnen naar grotere potjes moet verhuizen. Daarom zaai ik een deel al direct in grotere kweekpotjes. Ik gebruik kweekpotjes van 7 bij 7 centimeter. Die koop je per 20 bij een tuincentrum voor een paar euro. Koop er meteen wat biologische potgrond of moestuingrond bij. Je kunt die kweekpotjes jarenlang hergebruiken.

Grote en kleine kweekpotjes.

4. Zaai bonen en peulen direct in de volle grond

Peulvruchten zoals bonen, peultjes en erwtjes zijn onmisbaar in een moestuin. Ze zijn erg makkelijk te telen, geven een grote opbrengst en zien er leuk uit. Geen wonder dat de AH Moestuintjes bijna elk jaar een bonensoort bevatten. Zoals de afgelopen jaren peultjes en erwtjes. Helaas hebben ze er in 2018 voor gekozen dat niet te doen. Voor mij een onbegrijpelijke keuze omdat bonen zo makkelijk zijn en gezond zijn. Ik ga er van uit dat de Albert Heijn Moestuintjes 2019 gewoon weer bonen bevatten en laat deze tip daarom gewoon staan: Bonen groeien hard en kunnen daarom veel makkelijker buiten in de vollegrond worden gezaaid. Wacht wel tot half mei want bonen houden niet van kou en nattigheid. En voorzie ze van iets om in te klimmen.

5. Plant hongerige groente naast de bonen

Peulvruchten zijn, net als andere vlinderbloemen, stikstofbinders. Ze gaan een ingewikkelde symbiose aan met bacteriën rond hun wortels. Die halen stikstof uit de lucht en maken dat beschikbaar voor de plant. De meeste groenten kunnen dat niet, maar hebben wel een grote stikstofbehoefte om te groeien. Plant je die naast de bonen, dan profiteren ze van de extra stikstof in de bodem. Met name planten met veel blad en planten die hard groeien kunnen die extra stikstof goed gebruiken. Denk aan kolen, tomaten, aubergines, maïs, pompoenen en aardbeien. De Indianen hadden vroeger al een combinatieteelt ‘de drie gezusters’ waarbij ze bonen in een hongerige mais lieten klimmen. Zo heeft de boon iets om in te klimmen en krijgt de maïs extra bemesting. Om onkruid tegen te gaan en de bodem te beschermen tegen uitdroging kun je er pompoen tussen planten. Ook die lust wel wat extra stikstof en beschermt met die grote bladeren de grond. Zet geen ui-achtigen bij bonen. In de Albert Heijn Moestuintjes 2018 zitten geen bonen, dus raad ik aan ze gewoon zelf te kopen. Heb je een kleinere tuin, dan raad ik aan halfhoge klimbonen te kopen of struikbonen. Dat kan bijvoorbeeld bij online bij de nieuwe tuin.

Meer oogst uit de Albert Heijn Moestuintjes

Met bovenstaande tips moet het lukken om een grotere oogst uit de Moestuintjes van de Albert Heijn te halen! Heb je nog andere tips, suggesties, ideeën of ervaringen? Laat even een reactie achter!

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Permacultuur/voedselbos @ De Hommelgaard
Permacultuur/voedselbos @ de Hommelgaard | Ondernemer @ Kiemfabriek | online communicatie voor duurzame/sociale bedrijven | gitaarmuziek | duurzaamheid | man van Cecile | vader van Emily | Eext/Drenthe