Huis & Tuin

Mijn favoriete tuintips: de tips van Romke van de Kaa

Vraag mij van wie ik op tuingebied in al die jaren dat ik nu al tuinier het meest heb geleerd, dan zeg ik meteen: Romke van de Kaa. Er verschijnen jaarlijks tientallen boeken op tuingebied, hele boekenplanken in de openbare bibliotheek zijn er mee gevuld en daar zijn heel interessante boeken bij. Romke van de Kaa weet echter een enorme kennis van bloemen en planten te combineren met een geheel eigenzinnige manier van tuinieren onder het motto: niet moeilijk doen, een tuin heb je om van te genieten. Het is dan ook de enige schrijver die mij kan doen schaterlachen om zijn belevenissen in het groen.

Niet mierenneuken

Romke houdt niet van mierenneuken in de tuin, al zijn die op dit moment volop aanwezig, dus gelegenheid genoeg. Ooit voerde hij een experiment uit met rozen snoeien. Iedereen die begint met rozen in de tuin staat op een gegeven moment het zweet in de handen, als ze gesnoeid moeten worden: precies boven zoveel ogen snoeien, en vooral niet de binnenste ogen, maar de buitenste (of was het andersom?), want anders bloeien ze niet meer hoor! Romke snoeide zijn rozen met de heggenschaar en tot ieders verbazing, en waarschijnlijk ook die van hemzelf, bloeiden ze het volgende jaar volop.

Geen saaie boom meer

Een andere tip van hem die ik zelf heb toegepast: de prunus bloeit prachtig met een zee van roze bloemen in het voorjaar. Na de bloei is er echter niets meer aan, gewoon een saaie groene boom. Plant een klimrozenstruik aan de voet van de boom en als de prunus zelf is uitgebloeid, word je de maanden daarna verrast door een boeket prachtig bloeiende, in mijn geval rode, rozen. Twee vliegen in één klap: je maakt van een saaie boom weer iets om naar te kijken en je hoeft niet moeilijk te doen met een klimrek voor je klimroos, daar zorgen de takken van de prunus wel voor.

Tuinscheurkalender met tips en adviezen

Elk jaar publiceert Romke van de Kaa samen met Paul Geerts een tuinscheurkalender met tuintips, plantadviezen, recepten en gedichten die te maken hebben met tuinen en natuur. Ikzelf heb hem al jaren en altijd staat er wel weer een geweldig idee in. Dit jaar stond er iets fantastisch in om te doen met basilicum, en hiermee komen we weer een beetje verder op het gebied van moestuinieren.

Basilicum is lastig

Basilicum is een vreselijke plant, ze houden niet van regen op hun kop, maar uitdrogen vinden ze ook niet fijn. Elk jaar weer geprobeerd om basilicum aan te planten, maar kwijnend verdwenen ze in de maag van slakken. Er zijn in mijn tuin maar weinig slakken, maar de basilicum wisten ze feilloos te vinden. En elke keer een nieuw potje basilicum bij de supermarkt kopen voor bij het koken is ook een dure hobby. Jammer dat het zo lekker is!

Een zomer lang met één potje basilicum

Maar dan nu de tip: koop één potje (biologische) basilicum bij de supermarkt, haal het uit de bloempot en trek de verschillende stekjes uit elkaar. Herplant drie of vier van die losse stekjes in andere bloempotten en laat ze vrolijk groeien. Knip of pluk als je basilicum nodig hebt her en der van de verschillende potjes een of twee blaadjes, en je hebt genoeg basilicum om de hele zomer van te eten. Op de foto bij dit artikel zie je mijn plantjes die uit slechts één supermarktpotje basilicum zijn opgekweekt. Waarom het nu wel lukt om volle bossen basilicum te kweken, het is mij een raadsel, maar het werkt. Vraag niet hoe het kan, maar geniet er van! Hartelijk bedankt, Romke!

Elisabeth van der Veen
Ondernemer
Tuiniert samen met Jan. Probeert de Griekse taal onder de knie te krijgen. Is creatief met naald en draad.