Huis & Tuin

Mos graffiti maak je zo met dit recept, toch?

Een lelijke kale muur waar weinig wil groeien in een handomdraai opvrolijken met een tekening van mos. Dat klinkt leuk! Op verschillende plekken kwam ik blogs tegen met recepten waarmee je eenvoudig een papje maakt waarmee je mos op je muur kunt schilderen. Na verloop van tijd groeit de mos precies in het patroon zoals je het getekend hebt. Zo kun je je naam of huisnummer op de gevel tekenen. Of een plant, dier of ander patroon. Maar ik kom ook een video tegen waarin wordt gezegd dat mos graffiti helemaal niet werkt. Het zou om een hoax gaan die steeds door blogs wordt herhaald. Wij hebben aan de noordkant zo’n stukje muur waar weinig zon komt, niks wil groeien en waar de kliko’s staan. Hoog tijd voor de test! Bestaat mos graffiti echt? Of is het een hoax? Hier mijn ervaring, tips en stappenplan inclusief recept.

Stap 1: Mos verzamelen en schoonmaken

Allereerst heb je geschikt mos nodig. Er zijn veel verschillende soorten en die houden allemaal van andere omstandigheden. Mos die op de grond tussen je gazon groeit is niet geschikt om verticaal aan een muur te groeien. Dus zoek naar flinke stukken mos op een muur of in ieder geval op steen. Je hebt een paar flinke handen mos nodig. Liever te veel dan te weinig. Meestal vind je wel mos in steegjes waar minder zon komt of aan de noordkant van bebouwing. Als je erop gaat letten zie je ineens overal in je buurt mos groeien, dus mos verzamelen is makkelijker dan het misschien lijkt. In mijn mosmix zitten meerdere soorten mos om de kans te vergroten dat er een soort tussen zit die het op mijn muur goed doet.

Maak de mos schoon door stukken grond, gruis, zand, wortel en andere troep te verwijderen. Leg het vervolgens in een vergiet en spoel eventuele resten zand en stof eruit. Dat doe je vooral om de messen van je blender scherp te houden. Een beetje zand maakt voor je mos graffiti weinig uit, maar maakt je blender wel bot. Even spoelen dus.

Verschillende soorten mos.

Stap 2: Mos graffiti mix maken

Er zijn veel recepten in omloop die soms andere ingrediënten gebruiken. Sommige recepten hebben het over yoghurt, anderen gebruiken karnemelk. Ook veganistische yoghurt zoals kokosyoghurt schijnt gewoon te werken. Mos houdt van zuur en de yoghurtculturen en dat zit in al die producten. Aangezien je er straks mee gaat schilderen is het wel handig als het wat dikker is. Ik koos yoghurt.

Verder kun je zowel water als bier gebruiken om mos graffiti mix te maken. Sommige recepten gebruiken beide. Ik vermoed dat het om de gist in het bier gaat, maar dat weet ik eigenlijk niet zeker. Ik gebruikte een beetje van beide.

Om de mos ook wat extra voeding mee te geven voeg je suikers toe. Je kunt gewoon kristalsuiker gebruiken, maar een vorm van stroop werkt ook. Als er maar suiker in zit. Stroop plakt wel lekker, dus ik gebruikte een beetje van beide.

Mijn boodschappenlijstje voor mos schilder mix:

  • Twee of drie flinke handen mos
  • 250 milliliter yoghurt, karnemelk of vegan yoghurt
  • een half flesje bier of 250 milliliter water
  • een flinke eetlepel suiker
  • een flinke scheut stroop (ik gebruikte kokosstroop)
    • Doe de mos samen met twee derde van het bier of water in de blender en maal het helemaal kapot. Je wilt de mos in hele kleine korrels hebben die zich goed door de rest verspreiden. Doe nu de rest van de ingrediënten er bij in de blender en mix alles tot een mooie groene massa. Als je het gevoel hebt dat het resultaat te dik is, kun je de rest van het bier of water er nu bij doen. Ben je tevreden met de consistentie, dan kun je dit overslaan.

      Stap 3: Mos schilderen!

      Het is nu tijd om te schilderen. Als je wilt kun je met bijvoorbeeld krijt een paar hulplijnen of stippen op de muur zetten zodat je geen raar kliederwerkje maakt. Je kunt het beste een gewone kwast gebruiken. De mos zinkt wat naar beneden in je mos grafitti mix, dus je moet telkens even roeren om te zorgen dat de mos mooi verdeeld is.

      Dikke kans dat je wat druipers maakt. Daar hoef je je niet zo druk om te maken omdat daar vooral het vocht en wat minder mos in zal zitten. Ook kun je het later eenvoudig wegpoetsen met wat water.

      Mijn mos-bloem om de kliko’s wat op te vrolijken in wording.

      Stap 4: Af en toe water geven en afwachten

      De eerste weken is het verstandig om regelmatig even te kijken of je mos graffiti niet uitdroogt. Je kunt met een plantenspuit water geven. In het begin om de dag en daarna wekelijks. Als het goed is zal de mos na een tijdje aanslaan en beginnen te groeien.

      Stap 5: De teleurstelling

      In de dagen na mijn schilderwerkje zie ik de schildering langzaam uitdrogen. Ik geef af en toe water, maar kan geen teken van leven ontdekken. Behalve een slak die het mengsel van mos, bier en yoghurt wel ziet zitten. In de dagen en weken erna droogt het steeds verder uit en brokkelt de mos, of wat mos had moeten zijn, van de muur af. Dat gaat niet zoals gepland. Wat is er aan de hand?

      Mos graffiti; Werkt het of is het een hoax?

      Bij het voorbereiden van dit blog kwam ik talloze artikelen in verschillende talen tegen die allemaal ongeveer hetzelfde recept hebben en een paar foto’s laten zien van hele mooie letters van mos op de muur. Maar als je goed kijkt zie je nooit dat iemand anders ook mooie letters of een tekening op de muur voor elkaar krijgt. Het blijkt dat Anna Garforth, een kunstenares uit Londen, die letters gewoon uit mos knipt en op de muur plakt.


      Bron afbeelding: Anne Garforth

      Ik ben erin getrapt! Mos graffiti bestaat helemaal niet. Ik ben deze hoax echt al talloze keren tegen gekomen en het klonk zo plausibel dat ik er met open ogen in ben getrapt. Maar dat het mij niet lukte is geen garantie dat het niet kan. Toch?

      Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
      Remi van Beekum
      Permacultuur/voedselbos @ De Hommelgaard
      Permacultuur/voedselbos @ de Hommelgaard | Ondernemer @ Kiemfabriek | online communicatie voor duurzame/sociale bedrijven | gitaarmuziek | duurzaamheid | man van Cecile | vader van Emily | Eext/Drenthe