Huis & Tuin

Test: je huis een ecologische detox geven met method

Al eerder schreven we op Eigenwijs Blij enthousiast over de ecologische schoonmaakmiddelen van method. Nu mogen we een stapje verder gaan en van webshop Big Green Smile een compleet detox-pakket met maar liefst 8 ecologische schoonmaakproducten van method testen. Nog leuker, je kunt zelf zo’n detox-pakket winnen: Eigenwijs Blij mag 2 keer een ‘method detox kit’ weggeven! Ideaal voor als je nog steeds een beetje aanhikt tegen de broodnodige voorjaarsschoonmaak.

Ecologisch schoonmaken met de producten van method

Afgelopen februari testte ik een allesreiniger en boenmiddel voor hout van method. Ik ontdekte toen dat method in 2012 is samengegaan met Ecover. Dit zusje en broertje (ik vind method gewoonweg een meisje en Ecover een jongen, ik kan er niks aan doen) werken nauw samen aan innovatieve en volledig duurzame, ecologische reinigingsmiddelen. De schoonmaakmiddelen van method worden gemaakt van natuurlijke, ongevaarlijke, biologisch afbreekbare en niet-corrosieve ingrediënten. Maar method is niet alleen ecologisch; het merk doet ook succesvol zijn best om cheeky en sexy te zijn met de slogan ‘clean happy’ en een aantal hilarische filmpjes.

Method Detox Kit: een doos vol kleurige schoonmaaksnoepjes

Method is op dit moment nog lastig verkrijgbaar in Nederland. Een van de weinige plekken waar ze een groot assortiment aan method hebben is Big Green Smile, een webshop met vooral veel natuurlijke cosmetica en ecologische schoonmaakproducten waar ik toevallig begin februari al een review over schreef. De lieverds van Big Green Smile stuurden mij de zogenaamde ‘method detox kit’, een selectie van producten waarmee je je hele huis een grondige detox kunt geven.

Unboxing method detox kit

Dat ziet er toch supergezellig uit, al die kleurige flessen? Ik kan mij bijna niet voorstellen dat deze producten ecologisch zijn en toch is het zo. Zo leuk dat er steeds meer merken zijn die verantwoorde producten een mooie, sexy verpakking geven in plaats van iets saais en alleen maar functioneels. Het detox-pakket van method, ter waarde van ongeveer 30 euro, bevat de volgende 8 producten:

  • Method Allesreiniger Pink Grapefruit
  • Method WC-reiniger
  • Method Power Foam Spray – Citroen-Munt
  • Method Vloerreiniger met Citroen & Gember
  • Method Afwasmiddel Clementine
  • Method Badkamerreiniger
  • Method Glasreiniger Munt
  • Method Handzeep Lavendel

Het sanitair ecologisch schoonmaken met method WC-reiniger & badkamerreiniger

Tijd om aan de slag te gaan! Eerst maar eens een rondje sanitair. De ecologische wc-reiniger van method blijkt blauw als ik het in de wc-pot spuit. De wc-reiniger ruikt subtiel naar munt; lekker, weer eens wat anders dan chemische dennenbomen of chloor. Tijdens het schrobben begin de reiniger te schuimen. Hij spoelt goed weg en laat een blinkende wc-pot achter die ruikt alsof hij zijn tanden heeft gepoetst. Lekker fris dus! Ik moest alleen een beetje wennen aan de ‘twist-dop’ waar gemakkelijk schoonmaakmiddel aan blijft plakken.

Method wc-reiniger

De ecologische badkamerreiniger van method ruikt vergelijkbaar: naar munt en eucalyptus. Hij schuimt niet, ook niet tijdens het poetsen en is zo waterig dat hij snel van de tegels naar beneden stroomt. Mijn man vond het helemaal niks; ik ben iets minder negatief. Je moet inderdaad een beetje doorwerken en bij flinke kalkaanslag heb je grover geschut nodig, maar voor gewoon even de tegeltjes afnemen is hij prima. En de geur is fris kruidig, maar niet overheersend. Maar mijn favoriet is het niet.

Ecologisch de afwas doen met method afwasmiddel & power foam spray

Het ecologische afwasmiddel van method komt in twee smaken: clementine en komkommer. In het detox-pakket zit de clementine-versie, joepie! Ik ben namelijk enorm dol op zoete citrusgeuren voor in huis. Ook hier geldt dat ik even het trucje door moest krijgen van het pompje. Ook moet je niet te enthousiast pompen, een voorzichtige dosis is echt voldoende. En vervolgens is de afwas prima schoon en ruikt de keuken naar sinaasappelranja. Oh jum!

Afwassen met method

Voor vette pannen en ovenschalen kun je de stoere zus van het afwasmiddel gebruiken. Deze power foam spray heeft alweer zo’n heerlijke geur: citroen met munt. Ik liet het schuim inwerken op de ovenschaal waar ik baklava in had gemaakt, een ware olie-oase. Vervolgens hoef ik amper te schrobben en een minuut later heb ik een schone, vetvrije ovenschaal. Nice!

Alles ecologisch schoon met method allesreiniger, glasreiniger en vloerreiniger

De ecologische allesreiniger van method ken ik al. In mijn eerdere review schreef ik:

“De bubbels zijn maar heel subtiel, hij schuimt amper. Hij ruikt zoet en fris tegelijk. Ergens doet hij mij denken aan luchtjes in kapperszaken en de Clear Protect zonnebrandspray van Garnier. Heel zomers en vrouwelijk dus. Hij doet wat hij moet doen, maar ik zou deze allesreiniger vanwege de geur niet snel in de keuken gebruiken. Daarvoor blijkt method dan ook een aparte keukenreiniger te hebben. Voor andere ruimtes is het een heerlijk zomers geurtje.”

Inmiddels zijn we flink wat weken verder en gebruiken we de roze allesreiniger nog steeds met plezier. Ik zei het al eerder: ik ben dol op zoete citrusluchtjes!

Maar er valt nog meer te poetsen in huis. De ruiten bijvoorbeeld. De ecologische glasreiniger van method ruikt (wederom) naar munt. Ik zie een patroon, haha. Ik probeer de reiniger uit op een raam, een spiegel en de vieste ruit in ons huis: het raampje van de oven (de buitenkant dan, hè). In alle gevallen blinkend schoon zonder strepen. Geslaagd!

Method vloerreiniger

Echt nieuwsgierig was ik echter naar de ecologische vloerreiniger. Wij hebben veel houten vloeren in huis en daarvoor heeft method een apart product. Dit ‘sproeien en vegen’ product is volgens mij vooral voor tegelvloeren en belooft naar citroen en gember te ruiken. Je spuit wat op de vloer en veegt hem zo schoon. De geur is weer goddelijk, maar ik begrijp de functie van het product niet zo goed. Ik ben meer van een emmertje sop en een dweil. Misschien voor een noodmomentje, zoals babykwijl op kattenkots?

En tot slot je handen wassen met method ecologische handzeep

Als je dan klaar bent met al dat gepoets, hoef je alleen nog maar je eigen handen even te wassen en dan kun je tevreden op de bank gaan zitten. Daarvoor heeft method meerdere smaakjes ecologische handzeep, allemaal in een mooi bol pompje. In de ‘method detox kit’ zit de variant met lavendel. Dat komt goed uit, want dan kan ik hem vergelijken met de lavendelgeurige broer van Ecover.

Method handzeep lavendel

Daarover schreef ik eerder onder meer dat de geur ons te veel aan oma’s deed denken: een stevige, licht zurige lavendelgeur die lang aan je handen blijft plakken. De lavendelzeep van method ruikt subtieler en complexer en is al met al een veel jongere geur. En je handen worden er schoon van, niet onbelangrijk.

Method is here to stay!

Zo na een paar uurtjes soppen en poetsen kan ik alleen maar zeggen dat ik blij ben dat ik nu ineens zo veel schoonmaakproducten van method in huis heb. Ze zien er supervrouwelijk en vrolijk uit, maken goed schoon en laten je huis ruiken naar brutale, zomerse snoepjes. In het begin is het wat wennen aan de verpakkingen, maar daarna is method enorm verslavend. Ik schreef het al eerder: method gaat ecologisch schoonmaken mainstream maken!

Win je eigen detox-pakket van method!

Big Green Smile was zo lief om twee detox-pakketten van method aan te bieden aan de lezers van Eigenwijs Blij. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het invullen van deze korte vragenlijst. Kost je maximaal een minuut. Enne, het is niet verplicht, maar ik zou het natuurlijk heel tof vinden als je in de vragenlijst een vinkje zet bij ‘Informatie van eigenwijsblij.nl ontvangen’. Je ontvangt dan elke week de digitale nieuwsbrief met alle artikelen van afgelopen week. Nooit meer iets missen dus! Ons volgen via Twitter en Facebook kan natuurlijk ook en het sharen van deze winactie zou ik superlief vinden! Meedoen kan tot en met 4 mei 2015. De winnaars worden door Eigenwijs Blij geselecteerd en krijgen zo snel mogelijk bericht via Big Green Smile.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen