Huis & Tuin

Tips: 13 x eigenwijs blij omgaan met dieren en huisdieren

Het zit in onze natuur: vrijwel ieder mens noemt zichzelf een dierenvriend. Daarnaar leven kan soms veel lastiger blijken. Vegetarisch, veganistisch, biologisch? Wel of geen huisdier, en hoe dan? En als je een gewond dier ziet, laat je de natuur dan zijn gang gaan of doe je er wat mee? Zo bekeken wijkt deze special af van eerdere specials. We zetten een reeks artikelen voor je op een rij over eigenwijs blij omgaan met dieren en huisdieren, die vaker wel dan niet ruimte openlaten voor discussie. Wat vind jij?

Pleidooi voor oude katten

Het eerste artikel dat Debbie ooit voor Eigenwijs Blij schreef raakte een gevoelige snaar bij velen. Pleidooi voor de oudere kat, de karakterbom onder de katten werd gedeeld door de Dierenbescherming en door enorm veel mensen gelezen en omarmd. Kies jij ook voor een oude knar als je je kat bij het asiel uitzoekt? Of ga je toch liever voor een kitten?

Oude kat Cindy

Pleeggezin voor asieldieren: de pleegzorg voor honden en katten

Debbie schreef vervolgens een drieluik over de pleegzorg voor asieldieren. Hoe voorkom je dat je je al snel een ‘foster failure’ voelt? Wat zijn de absolute do’s & don’ts voor de pleegzorg voor asieldieren? En hoe overleef je de eerste 24 uur met je nieuwe pleegkind, eh, pleegkat of pleeghond?

foster-failure-of-niet

Voeding voor je huisdieren: biologisch en/of veganistisch?

Als je goed voor jezelf zorgt, bijvoorbeeld met biologische voeding, begint het wel te wringen als je je huisdieren gewoon brokken van de supermarkt geeft. Een andere optie is Yarrah, een biologisch merk dat Cecile al kende, maar waar ze nog niet eerder wat over had geschreven. Tijdens de Bio-beurs in Zwolle sprak ze iemand van Yarrah en ontdekte ze hoe actief Yarrah werkt aan nieuwe mogelijkheden, zoals graanvrije voeding en zelfs veganistisch hondenvoer. Tijd voor een test van Yarrah biologische diervoeding!

yarrah-nat-kattenvoer-test

Geen katten in huis? How about een kattencafé?

Sinds een paar maanden hebben we in Groningen een kattencafé. De visie van kattencafé Op Z’n Kop is drieledig. Voor de bezoekers zijn de katten gezellig en rustgevend. Immers, poezen zijn goed voor je bloeddruk. Ideaal ook als je kattenliefhebber bent, maar om wat voor reden dan ook zelf geen huisdier in huis kunt nemen. Voor de poezen is het natuurlijk ook fijn, al dat gekroel op hun koppies (ja, daar komt de naam van het kattencafé vandaan!). And last but not least: het wordt er ook een piezeltje rustiger van in het dierenasiel, want daar komen al die lieve poezen in het kattencafé vandaan.

logo-kattencafe

Katten zijn leuk, maar niet altijd in je tuin

Hoera, katten! Ze heersen over het internet en over onze harten. Ook Remi vindt katten prachtige en leuke beesten, maar hij heeft ook een (groente)tuin waar hij ze liever niet in heeft. Maar wat is de beste manier om katten op een katvriendelijke manier uit de tuin te houden?

5-tips-katten-uit-tuin

Luizen bestrijden met ecologische bestrijdingsmiddelen

Andere beestjes die Remi liever niet in zijn tuin heeft zijn luizen. Behalve dan die keer dat hij een het kruidenmengsel tegen luizen van Pireco kon testen.

Eindelijk! Luizen in de tuin! De maagdenpalm, onder de hortensia, zit vol met bladluizen. Nu kan ik eindelijk de Pireco testen die ik al een paar maanden in de kast heb staan. Op de Biobeurs in Zwolle sprak ik met iemand van het bedrijf achter Pireco. Hij vertelde me dat ze kruidenmengsels gebruiken die bladluizen en andere plagen in de tuin zo vies vinden dat ze de planten niet meer eten of hun heil elders zoeken. Een biologisch- ecologisch verantwoorde manier om ongedierte uit de tuin te pesten. Dat lijkt me wel wat. En nu heb ik eindelijk een plaag om te bestrijden en te testen of het werkt!

Pireco-kruiden-bladluis-bestrijden

Nog meer vervelende beestjes: fruitvliegjes bestrijden

Fruitvliegjes kunnen behoorlijk irritant zijn. Vanuit het niets duiken ze in groten getale op om neer te dalen op de fruitmand of je glas wijn. En je hoeft maar een paar broodkruimels of andere etensresten te laten slingeren of de kleine krengetjes hebben voldoende te eten om zich verder voort te planten. Maar hoe kom je weer van ze af? Gebruik je de vliegenmepper? Een stofzuiger? Zo’n elektrische vliegenmepper? Of zelfs gif? Het kan veel eenvoudiger (en milieuvriendelijker)! Maak in een handomdraai een fruitvliegenval!

fruitvliegjes

Hoe maak je je tuin hommel- en bijvriendelijk?

Bijen en hommels in je tuin, daar word je grappig genoeg dan weer wel blij van! Gezellig zoemend vliegen ze van bloem naar bloem om nectar te verzamelen. Dat bijen het lastig hebben door ziekten en bestrijdingsmiddelen is inmiddels wel bekend. Gelukkig is het eenvoudig en leuk om de bijen een handje te helpen. Met deze tips zorg je dat je tuin (of balkon) mooier wordt en help je tegelijk de bij en de hommel. P.S. Zelf geen tuin, maar toch iets voor bijen doen? Overweeg dan het gooien van een seedbomb!

bijen-hommels-bijvriendelijke-tuin-header

Verander je gazon in een bloemenweide voor bijen

Het is een kwestie van smaak. Sommige mensen willen een gazon als een biljartlaken. Anderen vinden het leuk als het gazon wat gevarieerder is en vol bloemen staat. Ik behoor tot de laatste categorie. Door minder te maaien krijgen bloemen de kans om te groeien en verandert een gazon in een bloemenweide. Een paradijs voor mens en dier. Goed voor bijen, vlinders en friemelbeestjes, heerlijk om in te liggen, mooi om naar te kijken. En het scheelt je ook nog een hoop werk. Remi maakte een stappenplan voor een gazon vol bloemen.

gazon-bloemenweide

Andere dieren in en om het huis: kippen

Er was het afgelopen jaar ook wel wat discussie over kippen. Kippen als huisdier komt niet zo vaak voor als katten of honden, maar heel zeldzaam is het nou ook weer niet. En bovendien heb je dan mooi je eigen verse eieren. Voor het welzijn van de kip kun je tegenwoordig een heleboel doen. Professionele kippenboeren kunnen zelfs prijzen winnen met de mooiste kippenuitloop. Maar ja, daarin lopen dus wel vooral hennen. Hoe zat het ook al weer met het droevige lot dat de meeste hanen te wachten staat? Is het initiatief ‘Broederhaantjes’ de oplossing?

Kippenuitloop wijnrank

Nog meer vogels: in je tuin en in je omgeving

Onze selectieve waardering van soorten vogels is sowieso wel curieus. Er is zo veel te doen op het gebied van vogels in je tuin en in je omgeving! Zo organiseert de Vogelbescherming jaarlijks de Nationale Vogelweek en de misschien nog wel leukere Nationale Tuinvogeltelling. Vooral die laatste is erg leuk om kinderen bewust te maken van de dieren die in hun directe omgeving leven.

Een ontsnapte, tamme vogel in de tuin: wat te doen?

Niet elke vogel in je tuin hoort daar thuis. Het overkwam Remi. Ineens zag hij een wit vogeltje in de tuin. Wit met een beetje geel. Hij hupst wat in het rond en is veel dichterbij de ramen dan de meesjes en merels die hij meestal in de tuin heb. Het lijkt het een ontsnapte volièrevogel. Misschien een kanarie of een soort witte vink? Het is december en de winter komt eraan. Zou dit vogeltje dat wel overleven? Wat te doen bij een tamme vogel in de tuin?

Ontsnapte-vogel-tuin

Dier in nood? Altijd gewoon 144 bellen!

Ten slotte: hoe je ook denkt over dierenwelzijn, huisdieren, de vee-industrie en ‘de gang van de natuur’, een dier in nood raakt de meeste mensen diep. Het is niet altijd mogelijk om goed zelf in te schatten of iets een spoedgeval is. En ook kun je niet van iedereen verwachten dat ze alle nummers van de dierenambulance bij zich hebben. Wat Cecile betreft is het dus eigenlijk gewoon heel simpel: bij een dier in nood altijd 144 bellen. Niet denken ‘dat doet iemand anders wel’ of ‘dat is niet mijn probleem’ of ‘misschien is het niet erg genoeg’, maar hup, bellen! Je weet het nummer nu, dus je hebt verder geen excuus meer. Oh, en leer van Cecile haar fout: maak als het kan altijd een foto.

poes-operatie

Redactie on FacebookRedactie on PinterestRedactie on TumblrRedactie on Twitter
Redactie
Redactie @ Eigenwijs Blij
De redactie van Eigenwijs Blij plaatst nieuws over onszelf, artikelen over acties en evenementen, specials met artikelen van verschillende auteurs en redactionele samenwerkingen.