Huis & Tuin

Tuinmeubelen behandelen met olie in plaats van beits of lak: werkt het?

De lente breekt weer aan. Tijd om mijn houten tuinmeubelset uit de schuur te halen en op het terras te zetten. Maar na drie jaar blijken de tuinstoelen en tuintafel toch wat vaal en lelijk te worden en begint het hout zelfs op een paar plaatsen wat te splijten, barsten en buigen. Hoog tijd om de tuinmeubelen te behandelen. Een snelle Google-zoektocht leert me dat ik kan kiezen uit lak, beits en olie. Olie lijkt het meest milieuvriendelijk, dus dat kies ik. Maar werkt olie ook lekker en beschermt het mijn meubelen tegen weer en wind?

Tuinmeubelen kun je behandelen met lak, beits of olie

  • Lak vormt een laagje over het hout. Daardoor is het hout beter beschermd, maar de lak kan ook barsten of brokkelen en dat ziet er niet uit. Daarnaast zit er in de meeste lakken oplosmiddel, vaak terpentine, die schadelijk is voor het milieu.
  • Beits trekt grotendeels in het hout, waardoor de nerf beter zichtbaar blijft en de beits minder snel zal barsten dan een lak. De meeste beitsen gebruiken chemisch oplosmiddel, maar er zijn ook beitsen op waterbasis.
  • Olie trekt helemaal in het hout, waardoor het de meest natuurlijke uitstraling houdt. Doordat er geen laagje om het hout zit, heb je sneller een buts of kras in het hout zelf. Maar een beschadiging is ook weer snel een eenvoudig te herstellen met olie.

Ik koos voor de “Hardhout olie Royal teak” van het merk tenco. Volgens de verpakking is deze “kleurolie voor vergrijsde tuinmeubelen” op waterbasis. Bij de kleine lettertjes op het blik lees ik dat er “< 10 g/l VOS” in zit. Google leert me dat dit staat voor maximaal 10 gram vluchtige organische stoffen per liter olie. Er zit dus nog steeds een heel klein beetje oplosmiddel in, maar een traditionele alkydverf schijnt tussen de 400 en 500 gram VOS per liter verf te bevatten. Deze olie lijkt me dus een prima milieubewuste keuze.

olie-tuinmeubelen-verfblik

Tuinmeubelen verven met olie

Volgens de verpakking moet ik vergrijsde tuinmeubelen eerst schoonmaken met huishoudammonia en een schuurspons, dan naspoelen met warm water en vervolgens wachten tot het hout weer droog is. Maar de lente komt eraan en ik ben enthousiast. Dus ik besluit dan even vluchtig het stof eraf borstelen ook wel voldoende is en ga aan de slag.

Het eerste wat opvalt aan de olie is dat het erg dun en knal oranje is. Die kleur trekt gelukkig snel weg waarna een mooie warme roodbruine houtkleur overblijft. De dunne olie is wel even wennen. Je hebt snel druipers in hoekjes en die wil je voorkomen om overal een mooie gelijke laag te krijgen. Gelukkig is de olie erg vergevingsgezind. Als je een druiper na 5 minuten pas tegenkomt, kun je hem eenvoudig met een kwast wegwerken en zie je er even later niks meer van. Leg wel even een kleedje of zeiltje over je terras, zodat eventuele druppels niet op de tegels terecht komen.

Door het gebrek aan chemische oplosmiddelen merkte ik dat de zware delen uit de olie naar beneden leken te zakken. Na twee tuinstoelen was de bovenste laag olie in het blik wat dunner dan aan het begin. Vandaar dat er op de verpakking staat dat je niet alleen voor, maar ook tijdens het verven moet roeren. Uiteraard las ik dat pas na de tweede tuinstoel, maar er is geen kleurverschil tussen de eerste en de tweede stoel zichtbaar. Tot slot duurt het een paar dagen voordat de olie helemaal is ingetrokken. Na een dag was het hout nog wat plakkerig. Maar na drie of vier dagen kon ik er weer gewoon op zitten.

Tuinmeubelen behandelen met olie in plaats van beits of lak: werkt het?

Tijd voor het oordeel: is olie op waterbasis een geschikt milieuvriendelijk alternatief voor verf of beits op basis van terpentine voor tuinmeubelen?

olie-tuinmeubelen-voor-na
Het resultaat: Rechts een onbehandelde stoel, links een stoel 48 uur na behandeling met olie.

  • Allereerst de verwerking. De olie was even wennen, maar na een paar minuten had ik de smaak te pakken. De verwerking is prima en misschien zelfs wel makkelijker dan lak omdat de olie in het hout trekt en daardoor kleine slordigheidjes verdoezelt.
  • Of het hout goed beschermd is tegen weer en wind, is zo snel moeilijk te zeggen. Ik zal dat na een jaar wel even laten weten in de reacties hieronder. Het milieu is in ieder geval goed beschermd met deze oplossing, want er zit nauwelijks oplosmiddel in.
  • De kleur is natuurlijk smaak. Maar ik houd wel van houten tuinmeubelen met een natuurlijke uitstraling en daar slaagt deze olie prima in. De houtstructuur komt mooi naar voren en de tuinset ziet er weer fris en goed uit. En de stoelen zitten weer heerlijk.

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Permacultuur/voedselbos @ De Hommelgaard
Permacultuur/voedselbos @ de Hommelgaard | Ondernemer @ Kiemfabriek | online communicatie voor duurzame/sociale bedrijven | gitaarmuziek | duurzaamheid | man van Cecile | vader van Emily | Eext/Drenthe