Tuinmeubelen behandelen met olie in plaats van beits of lak: werkt het?

De lente breekt weer aan. Tijd om mijn houten tuinmeubelset uit de schuur te halen en op het terras te zetten. Maar na drie jaar blijken de tuinstoelen en tuintafel toch wat vaal en lelijk te worden en begint het hout zelfs op een paar plaatsen wat te splijten, barsten en buigen. Hoog tijd om de tuinmeubelen te behandelen. Een snelle Google-zoektocht leert me dat ik kan kiezen uit lak, beits en olie. Olie lijkt het meest milieuvriendelijk, dus dat kies ik. Maar werkt olie ook lekker en beschermt het mijn meubelen tegen weer en wind?

Tuinmeubelen kun je behandelen met lak, beits of olie

 • Lak vormt een laagje over het hout. Daardoor is het hout beter beschermd, maar de lak kan ook barsten of brokkelen en dat ziet er niet uit. Daarnaast zit er in de meeste lakken oplosmiddel, vaak terpentine, die schadelijk is voor het milieu.
 • Beits trekt grotendeels in het hout, waardoor de nerf beter zichtbaar blijft en de beits minder snel zal barsten dan een lak. De meeste beitsen gebruiken chemisch oplosmiddel, maar er zijn ook beitsen op waterbasis.
 • Olie trekt helemaal in het hout, waardoor het de meest natuurlijke uitstraling houdt. Doordat er geen laagje om het hout zit, heb je sneller een buts of kras in het hout zelf. Maar een beschadiging is ook weer snel een eenvoudig te herstellen met olie.

Ik koos voor de “Hardhout olie Royal teak” van het merk tenco. Volgens de verpakking is deze “kleurolie voor vergrijsde tuinmeubelen” op waterbasis. Bij de kleine lettertjes op het blik lees ik dat er “< 10 g/l VOS” in zit. Google leert me dat dit staat voor maximaal 10 gram vluchtige organische stoffen per liter olie. Er zit dus nog steeds een heel klein beetje oplosmiddel in, maar een traditionele alkydverf schijnt tussen de 400 en 500 gram VOS per liter verf te bevatten. Deze olie lijkt me dus een prima milieubewuste keuze.

olie-tuinmeubelen-verfblik

Tuinmeubelen verven met olie

Volgens de verpakking moet ik vergrijsde tuinmeubelen eerst schoonmaken met huishoudammonia en een schuurspons, dan naspoelen met warm water en vervolgens wachten tot het hout weer droog is. Maar de lente komt eraan en ik ben enthousiast. Dus ik besluit dan even vluchtig het stof eraf borstelen ook wel voldoende is en ga aan de slag.

Het eerste wat opvalt aan de olie is dat het erg dun en knal oranje is. Die kleur trekt gelukkig snel weg waarna een mooie warme roodbruine houtkleur overblijft. De dunne olie is wel even wennen. Je hebt snel druipers in hoekjes en die wil je voorkomen om overal een mooie gelijke laag te krijgen. Gelukkig is de olie erg vergevingsgezind. Als je een druiper na 5 minuten pas tegenkomt, kun je hem eenvoudig met een kwast wegwerken en zie je er even later niks meer van. Leg wel even een kleedje of zeiltje over je terras, zodat eventuele druppels niet op de tegels terecht komen.

Door het gebrek aan chemische oplosmiddelen merkte ik dat de zware delen uit de olie naar beneden leken te zakken. Na twee tuinstoelen was de bovenste laag olie in het blik wat dunner dan aan het begin. Vandaar dat er op de verpakking staat dat je niet alleen voor, maar ook tijdens het verven moet roeren. Uiteraard las ik dat pas na de tweede tuinstoel, maar er is geen kleurverschil tussen de eerste en de tweede stoel zichtbaar. Tot slot duurt het een paar dagen voordat de olie helemaal is ingetrokken. Na een dag was het hout nog wat plakkerig. Maar na drie of vier dagen kon ik er weer gewoon op zitten.

Tuinmeubelen behandelen met olie in plaats van beits of lak: werkt het?

Tijd voor het oordeel: is olie op waterbasis een geschikt milieuvriendelijk alternatief voor verf of beits op basis van terpentine voor tuinmeubelen?

olie-tuinmeubelen-voor-na
Het resultaat: Rechts een onbehandelde stoel, links een stoel 48 uur na behandeling met olie.

 • Allereerst de verwerking. De olie was even wennen, maar na een paar minuten had ik de smaak te pakken. De verwerking is prima en misschien zelfs wel makkelijker dan lak omdat de olie in het hout trekt en daardoor kleine slordigheidjes verdoezelt.
 • Of het hout goed beschermd is tegen weer en wind, is zo snel moeilijk te zeggen. Ik zal dat na een jaar wel even laten weten in de reacties hieronder. Het milieu is in ieder geval goed beschermd met deze oplossing, want er zit nauwelijks oplosmiddel in.
 • De kleur is natuurlijk smaak. Maar ik houd wel van houten tuinmeubelen met een natuurlijke uitstraling en daar slaagt deze olie prima in. De houtstructuur komt mooi naar voren en de tuinset ziet er weer fris en goed uit. En de stoelen zitten weer heerlijk.

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Ondernemer @ Kiemfabriek
Ondernemer @ Kiemfabriek | online communicatie voor duurzame/sociale bedrijven | gitaarmuziek | duurzaamheid | permacultuur/voedselbos de Hommelgaard | vader van Emily | man van Cecile | Eext/Drenthe | INTP

17 reacties op “Tuinmeubelen behandelen met olie in plaats van beits of lak: werkt het?”

 1. Inmiddels is er bijna een jaar verstreken. De meubels stonden in de lente, zomer en herfst buiten in zon en regen. In de winter heb ik ze in de schuur gezet. Maar natuurlijk net wat later dan echt goed voor ze is. Inmiddels staan ze alweer een maandje op het terras. Onze twee katten gebruiken de tafel vaak om op te springen als ze naar binnen willen (de tafel staat voor het woonkamerraam) en hebben scherpe nageltjes.

  Na een jaar vind ik de kleur van de olie nog mooi en zien de tuinmeubels er nog gezond en goed beschermd uit. Natuurlijk zijn ze iets minder roorbruin dan in april vorig jaar. Maar ik heb nog niet direct de neiging om een kwast te pakken en ze opnieuw in de olie te zetten. Ik schat ik dat ik dat eens in de twee of misschien zelfs drie jaar ga doen. Het ziet er gewoon nog goed uit. Dus wat mij betreft heeft de olie van Tenco zijn werk goed gedaan en de tuinmeubelen goed beschermd!

 2. hallo ik heb een hart houten tafel voor buiten en daar is geen goeden biets op gedaan, donker bruin maar die wil ik er af hebben en de mooie hout kleur terug waar doe je dat mee

 3. Hallo. Naar aanleiding van deze blog heb ik ook Tenco geprobeerd. Geweldig mooi resultaat. Bedankt hiervoor. Ook voor de foto’s.

 4. N.a.v. van dit artikel een bus Tenco gehaald. Meteen een prima resultaat al na een keer aanbrengen. Toch 2 keer aangebracht natuurlijk op de tafel en leuningen van de stoelen. VEEL beter resultaat dan andere olie soorten die ik heb geprobeerd in het verleden. Bedankt voor de uitleg

 5. Ik heb een nieuwe hardhouten tafel. Als ik het met de olie behandel, komen er dan geen kringen op van bv gemorste drankjes etc.

  1. Hoi Iolanthe,
   Mijn tafel is niet van harthout, dus ik vind het lastig dat met zekerheid te zeggen.
   Maar het voordeel van olie ten opzichte van verf is dat verf op het hout ligt en olie er in trekt. Dus het verspreid zich veel mooier in de houtstructuur. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat je dan kringen krijgt als je morst omdat de olie al in het hout zit en uitgedroogd is.

  1. Hoi Alain, goede vraag.
   Ik zou niet snel motorolie op mijn meubels smeren. Dat lijkt me toch wel echt rommel die je niet in de tuin of aan je kleren wilt hebben.
   Zonnebloemolie zou best kunnen helpen. We gebruiken dat ook om onze houten snijplanken in de keuken mee te beschermen. Dat trekt wel in het hout. Maar mijn ervaring is wel dat je dat regelmatig opnieuw moet doen. Wellicht omdat we de snijplanken ook afwassen (en dus vet oplossen). Maar of dat voldoende bescherming geeft tegen weer en wind weet ik niet.

 6. heb het 2 keer in de olie gezet maar tot onze verbazing na het had geregend waren er vlekken van dee regen in de tafel gekomen en zwarte pitjes het weer er dus in ik vind het tot nu toe geen goed product ik kan hem nu weer helemaal opnieuw afschuren

  1. Jammer te horen dat het bij jou niet goed lijkt te werken Joop. Kun je wat vertellen over het hout wat je gebruikt hebt? Weet je wat over de houtsoort? En was het hout voordat je ging verven helemaal goed droog van binnen?

   Bij mij werkte het prima en bij de meeste mensen in de reacties hierboven ook. Dus ik ben benieuwd wat dan het verschil is en wat de oorzaak zou kunnen zijn.

 7. Hallo,
  Ik heb mijn teaken tuinmeubelen ook net geschuurd en ze zien zo uit gelijk je stoel rechts, natuurlijk lichte kleur, en zo zou ik ze willen houden, met welke olie zou je deze kleur dan kunnen behouden, heb er wat mineraal olie op gedaan om te testen van de Ikea maar is voor accessoires binnen normaal, en ziet dan ook zo uit gelijk je foto links, maar dat vind ik dus terug te donker!
  Alvast bedankt, voor je goede uitleg.

  MVG
  Sarah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.