Huis & Tuin

Vijf eigenwijze manieren om minder plastic te gebruiken

Plastic is overal: in de zee, in ons eten, in honing… Echt overal. We raken het niet meer kwijt zolang als we leven. Maar we kunnen wel helpen om niet nog meer plastic in de natuur te brengen. Zo langzamerhand zijn we ons er allemaal wel van bewust dat je je eigen tas mee moet nemen naar de winkel en dat je je eigen flesje voor water mee kunt nemen. Hier besparen we al een behoorlijke berg plastic mee. (Ga zo door!) Natuurlijk kun je ook gaan shoppen in een verpakkingsloze winkel, als je die in de buurt hebt. Maar er zijn meer manieren om plastic te besparen. Hier zijn 5 simpele oplossingen om minder plastic te gebruiken, waar je misschien nog niet eerder aan hebt gedacht.

1. Bellenblaas

Met of zonder kinderen, bellenblaas hebben wij altijd wel in huis. Onze kinderen zijn echt grootverbruikers (en onze kat ook). Dat is helemaal niet zo erg, maar al die flesjes steeds weggooien bleek niet superefficiënt. Bovendien vulden we vaak dat ene flesje na met een ander flesje, want ‘die blaast zo lekker’. Dat kan anders. Dus nu hebben we eigenlijk altijd wel een grote fles navulvloeistof staan. Dat bespaart toch al mooi wat plastic.

Je kunt ook zelf bellenblaasvloeistof maken van water en zeep, maar eerlijk gezegd is dat mij teveel werk. Voor een goed recept voeg je glycerine of suiker toe. Dan blijven de bellen langer in de lucht. Mij is het helaas nog nooit gelukt om een goed sopje te maken. Het succesrecept schijnt te zijn: 2 liter water, 100 gram suiker, 150 milliliter groene Dreft, 5 gram behangplaksel. Dit laat je een dag staan. Dan kun je er met een touw enorme bellen van maken.

2. Tandenborstel en afwasborstel

Je koopt ze in de ecowinkel en ze poetsen je gebit of je afwas even schoon. Ik heb zelf het verschil nog nooit gemerkt. Het is alleen een klein beetje lastiger om een zachte houten tandenborstel te vinden. (Zoek een kindertandenborstel, die zijn altijd zacht.) Mijn tandenborstels en afwasborstels gaan regelmatig in de afwasmachine. Dan zijn ze weer schoon genoeg om een poos mee te gaan. Tandenborstels gooi je normaal gesproken na een maand of 3 weg als ze óf te vies zijn om nog mee te poetsen óf als ze plat gepoetst zijn en dus versleten. Als je zorgt dat je niet meer zo hard poetst, gaan tandenborstels veel langer dan dat mee. Soms wel een jaar! Voor de hygiëne is het dan wel aan te raden ze echt schoon te maken. Dat kan door ze 5 minuten in kokend water te houden, of door ze op mee te laten draaien in een heet programma in de afwasmachine.

De bekende houten afwasborstels kun je ook bij de supermarkt kopen. Sommige mensen zweren erbij. Wij hadden er op vakantie meestal al één. Wat we daar dan weer hebben geleerd is dat je houten afwasborstels niet een nacht met de vieze afwas in het water moet laten liggen. Daar gaan ze idioot van stinken en dan gooi je ze voortijdig weg. Bij ons gaat de afwasborstel ook regelmatig de machine in, en omdat we verder toch vooral de afwasmachine gebruiken, vervangen we onze afwasborstel zo goed als nooit.

3. Frisdrank

Kraanwater kun je prima in je eigen flesjes doen en je hebt vast al een kekke Dopper, of een aluminium fles. Maar zo af en toe wil je toch wel iets anders drinken. Ik in ieder geval wel. Thee kan natuurlijk altijd, maar ik ben ook wel fan van een frisdrank op zijn tijd, of een lekker sapje. Bij de ecowinkel koop je blikjes of glas: allemaal goed te recyclen. Maar je bent misschien niet altijd in de ecowinkel.

Koop je dan een keer wat anders? Koop dan een grote fles frisdrank. De kleine flesjes worden (nog) niet gerecycled, maar de grote statiegeldflessen wel. Je wint er misschien geen milieuprijs mee, maar het helpt zeker wel. Je moet natuurlijk wel je fles ook weer terugbrengen. Gelukkig belandt echt het overgrote deel van het statiegeld weer in de winkel. Dat is heel positief. Overigens hangt er een ander milieukaartje aan glazen flessen. Omdat ze erg zwaar zijn, kost het meer brandstof om de flessen in de winkel te krijgen. Het is weliswaar geen plastic, maar toch…

4. Ongesteld

Hoewel er superfijn ecologisch maandverband en tampons te koop is, kun je ook nog een keer overwegen of je niet toch uit de voeten kunt met een cup of met wasbaar maandverband. Niet alleen scheelt dit op de langere termijn geld, maar het is ook echt heel erg veel afval minder. Bonus: je wasbare maandverband is ook prima te gebruiken bij licht urineverlies. (En ja dames, dat komt er toch een keer aan, ben ik bang.)

Ik ben zelf heel erg tevreden over het gebruik van mijn wasbare maandverband. Ik doe het nu een maand of 6 en ook de kraamperiode heb ik wasbaar gedaan. Ik vind het nog steeds een verademing, letterlijk. Omdat wasbaar minder afsluit (maar niet doorlekt!), voelt het luchtiger aan. Zeker in de warme maanden een aanrader. Van een aantal medegebruiksters hoor ik ook dat nu eindelijk hun problemen met elke maand een candida-infectie of een schimmelinfectie zijn opgelost. En ook dat scheelt natuurlijk weer in de afvalberg.

5. Verzorgingsproducten

Over de vijfde simpele manier moest ik erg lang nadenken. Ik kwam maar tot 4! Tot ik ging douchen en zag dat al mijn verzorgingsproducten zonder verpakking zijn, en dus ook zonder plastic. Omdat ik zelf al zo’n tien jaar verpakkingsloos douche, kwam het niet eens in me op als simpele manier om plastic te besparen. Maar hoewel we de facewash met microkorrels allemaal allang in de ban gedaan hebben, heeft bijna iedereen toch nog flesjes en tubes liggen. Dat kan anders. Je hoeft niet eens alles te vervangen. Als je al maar een paar producten vervangt, heb je na een paar jaar toch echt heel veel minder plastic verbruikt.

Mijn eigen favoriete verpakkingsloze verzorgingsmerk is Lush. Bijna alles wat je nodig hebt kun je verpakkingsloos of in karton kopen. De tandpasta is helaas weer in plastic tegenwoordig, maar verder kun je ‘naakt’, zoals zij het noemen. Verpakkingsloze douchegel, shampoo, conditioner, massage-olie, deodorant, foundation… ze hebben het. En koop je wel iets in een potje, dan kun je het potje inleveren om het opnieuw te gebruiken. Lush heeft wat mij betreft de lekkerste badbruisballen van de hele wereld. Nieuw is bijvoorbeeld een bruis-schildpad, om het plastic in zee meer bekendheid te geven. Ik zeg: leen een bad en koop een schildpad. Of iets heel anders, zonder verpakking.

Marianne Cysouw
Mede-blogger || werkende mama, die handwerkt, bakt en blogt || mede-INFJ || Gezin met Partner, Mini-man, Mini-vrouw en poes Pixel