Huis & Tuin

De windwokkel is in alle opzichten een betere keus dan de windmolen

Bijna iedereen denkt dat een 3 bladige windmolen op een horizontale as het beste is. Simpelweg omdat dit het enige type is dat je overal ziet. Een turbine in de vorm van een wokkel op een verticale as is in alle opzichten een betere keus. Het enige nadeel is dat deze molens ongeveer twee keer zo duur zijn, maar dit verdien je gemakkelijk terug door een veel langere levensduur.

Het meest opvallende voordeel is dat de verticale windwokkel geen geluid maakt. Dit maakt het mogelijk om een dergelijke molen op gebouwen te plaatsen zonder dat men daar binnen iets van merkt. Een ander belangrijk punt bij toepassing op gebouwen is de gesloten vorm. Hierdoor ontstaan er geen bewegende schaduwen. Als de zon door een gewone windmolen in een vertrek schijnt ontstaat een soort stroboscoop effect. Telkens als de schaduw van een wiek voorbijkomt is het heel even iets minder licht in de kamer. Dit knipperlicht is enorm storend. De gesloten vorm van de windwokkel zorgt er ook voor dat vogels er niet tegenaan vliegen.

Windmolens moeten naar mijn mening geplaatst worden op de plekken waar de stroom verbruikt wordt. Het liefts op een gebouw. Kosten voor een mast kunnen dan worden uitgespaard en er is minder sprake van horizon vervuiling. Horizon vervuiling is mijn aller belangrijkste punt van kritiek op het hele windmolen verhaal. De windwokkel is natuurlijk ook zichtbaar, maar op gebouwen is het minder storend. Kijk eens naar de windside turbine in onderstaand filmpje. Het geluid is nogal slecht, de turbine zelf maakt geen geluid.

De windwokkel draait niet snel en de spiraalvorm kan worden gemaakt van goedkope materialen. De propeller variant is een hightech machine met zwaar belaste onderdelen die alleen met hoogwaardige materialen gemaakt kunnen worden. De bladen van de grote molens komen tegenwoordig uit China en moeten na 20 jaar vervangen worden. De langzaam draaiende wokkelvorm van bijvoorbeeld aluminium is helemaal nooit aan vervanging toe.

De windwokkel gaat met windkracht 2 al stroom leveren en hoeft bij storm niet te worden uitgezet. Op deze manier wordt 300 dagen per jaar stroom geleverd, terwijl een conventionele molen dit maar 100 dagen per jaar doet. In de praktijk betekent dit dat nu de centrales 265 dagen per jaar moeten bijspringen om in de stroombehoefte te voorzien. Een centrale af en toe aanzetten is als een stadsrit met de auto. Alleen een bepaald soort centrale is hiervoor geschikt en er wordt een aanzienlijk lager rendement gehaald dan wanneer een uitgebalanceerd systeem vol continu draait. Hieronder een beeld van het grillig verloop van windenergie aanbod.

EON-windfluctuatie

Even een rekensommetje dat ik op internet vond. Als we uitgaan van een windmolen met een maximaal geleverd vermogen van 1MW (100% rendement), die 24 per dag draait, kan deze 8760MWh per jaar leveren. Bij een effectief gemiddeld rendement van 15,5% is dit ongeveer 1360MWh per jaar. Hiervan komt 19,5% terecht bij de huishoudens, wat neer komt op ongeveer 256MWh per jaar. Het gemiddelde verbruik van een huishouden is ongeveer 3250kWh per jaar, wat betekent dat één windmolen van 1MW ongeveer 81 huishoudens van energie voorziet. in 2008 telde Nederland ongeveer 7,3 miljoen huishoudens. Om al deze huishoudens door middel van windmolens te voorzien van energie zijn er dus ruim 90.000 windmolens nodig. In 2008 zijn er 131 nieuwe windmolens geplaatst, wat het totaal op 1.941 windmolens bracht. Als we dit doortrekken naar de toekomst zijn we ongeveer 672 jaar verder voor we heel Nederland met windmolens van energie kunnen voorzien.

Dit gaat dus niet werken.

Rob Walter, gastdocent commerciële contracten aan de VU in Amsterdam, vindt dat we helemaal met windenergie moeten stoppen. Hij is niet de enige die kritiek heeft. Toch gaat de gesubsidieerde windmolen bouw gewoon door. Een aantal grote partijen verdient hier bakken met geld aan en het is immers groene energie, dus hoe kun je daar nu tegen zijn? Op het moment is de windmolen business een brei van verstrengelde belangen. Het draait hier om subsidies en belastingvoordelen. Ook lijken windmolenparken een manier te zijn om geld wit te wassen.

Om hier iets zinnigs over te zeggen moeten we vooral naar het geheel kijken. Graag zou ik eens een kijkje nemen in de huizen van alle groene politici en beleidsmakers. De enige echte oplossing is minder verbruiken. 90 procent reductie is goed haalbaar. Je leven ziet er daarna alleen volledig anders uit. Als je volstrekt verslaafd blijkt te zijn aan het verbruiken van energie, zal dit de nodige afkickverschijnselen met zich mee brengen. Verwarm geen water met electra en gebruik het ook niet als verwarming van je huis of om mee te koken. Ieder apparaat dat meer dan 300W verbruikt is verleden tijd.

De windwokkel is naar mijn mening een belangrijk onderdeel van een stabiele energievoorziening. Hieronder mijn ontwerp van een volledig autonoom functionerend huis. De windturbine is een vanzelfsprekend onderdeel van het gebouw en levert dag en nacht stroom. Het gaat hier maar over 30W continu, maar door verbruik af te stemmen op de beschikbaarheid van vermogen kan met slechts een paar accu’s het hele huis functioneren. De wasmachine zet je alleen aan als het waait of wanneer de zon schijnt en dan gebruik je warm water uit de zonneboiler.

emerald

Foto windwokkel: Oy Windside Production Ltd, product WS-4B.

Peter Blok on Wordpress
Peter Blok
Architect, maar vooral bouwer. Op zoek naar het handgemaakte gevoel en karaktervolle interieurs. Met aandacht voor details, alsof een huis een groot meubel is. Gebruikmakend van gezonde en lokale materialen. Een huis als een warme wollen jas, een plek om tot rust te komen.