Huis & Tuin

Wipe & Clean: ecologisch schoonmaken met behulp van micro-organismen

De twee flesjes Wipe & Clean stonden al bijna een jaar op mij te wachten. Ik kreeg ze tijdens een gesprek op de Bio-Beurs. Hier noemde ik het schoonmaakmiddel gekscherend ‘Yakult voor je aanrecht’. Mijn gesprekspartner kon zich hier niet helemaal in vinden, maar het maakt wel meteen duidelijk waar we mee te maken hebben: schoonmaakmiddelen die goede bacteriën verspreiden waardoor schadelijke bacteriën minder ruimte hebben om zich te verspreiden. Wat een interessant idee!

We zijn te schoon met elkaar

Verbeterde hygiëne heeft de mensheid veel goeds gebracht. Toch zijn er ook aanwijzingen dat we hierin door zijn geslagen. Antibacteriële handzepen beginnen zelfs problemen op het gebied van resistentie te veroorzaken en er lijkt een verband te zijn tussen allerlei allergieën en een te hoog niveau aan hygiëne. Zoals wij hier in huis wel zeggen als je met je neus in de peuterpoep staat: “Goed voor je immuunsysteem”.

Wipe & Clean: met in plaats van tegen bacteriën

Wipe & Clean wil de strijd tegen schadelijke bacteriën op een andere manier aangaan. Niet door alle bacteriën te doden, maar door ze te vervangen door goede bacteriën, waardoor de schadelijke simpelweg geen ruimte mee hebben om te groeien. Wipe & Clean ken ik via de EM Vereniging, Effectieve Micro-organismen, hoewel het mij niet helemaal duidelijk is of ze ook de daadwerkelijke producent van Wipe & Clean zijn. Ze bieden ook de Bokashi aan in hun webwinkel, een geweldig ding om kleinschalig compost mee te maken.

Deze onduidelijkheid is dan ook meteen de reden dat ik zo lang heb gewacht met testen. De verpakking, de onduidelijke afzender: het voelt allemaal een beetje knullig. Ook de naam is nogal niks zeggend en doet mij denken aan een systeem voor keukenpapier. Maar het interessante idee om micro-organismen voor je te laten werken in plaats van ze tegen te gaan bleef aan mij knagen en bovendien vroegen diverse oppervlakken in huis om een schoonmaakbeurt.

Wipe & Clean: Munt en Heilige Basilicum

Ik had twee flesjes van 250 ml gekregen. Een met de geur Munt en een met de geur Heilige Basilicum. In de webshop blijken ze 1,95 euro per flesje te kosten. Dat valt mee; ecologische producten kunnen soms erg duur zijn! Tijd om aan de slag te gaan. Maar eerst: waar heb ik nu echt mee te maken? Volgens de website:

” Wipe & Clean is een 100% natuurlijk reinigingsmiddel op basis van Effectieve Micro-organismen. in en rond ons huis leven miljarden bacteriën. voor een aangenaam leefmilieu en een gezonder huis is het belangrijk dat de goede bacteriën in de meerderheid zijn. Dit kan met Wipe & Clean. De Effectieve Micro-organismen zorgen voor die evenwichtige balans in huis. Wipe & Clean ontstaat door het fermenteren van een voedingsbron met EM, Fermentatie is een eeuwenoude techniek die ervoor zorgt dat ’goede micro-organismen’ zich vermeerderen. De organische zuren die hierbij worden geproduceerd (pH 2,9) nemen het vuil weg en worden vervolgens door de Wipe & Clean micro-organismen verteerd. Hierdoor ontstaat een zuiver en fris klimaat. Om biologische WC-reiniger af te breken is 20 keer minder water nodig dan bij gewone WC-reinigers. Bij Wipe & Clean is helemaal geen water nodig en wordt 100 maal meer gezond water geproduceerd en toegevoegd aan de Natuur. Wipe & Clean bevat geen zeep en hoeft dus niet meer in het milieu te worden afgebroken. Wipe & Clean zet haar zuiverende werking voort in het afvalwater.”

Kort door de bocht: Yakult voor je aanrecht.

Schoonmaken met Wipe & Clean

Ik draai de flesjes open. Wipe & Clean ruikt een beetje zoetig en medicinaal. De variant met Munt doet mij zelfs een beetje aan hoestdrank denken. Een beetje wennen, maar eigenlijk wel erg lekker. Niet scherpt of indringend, maar… anders.

Dan kom ik erachter dat ik niet weet of en hoe ik Wipe & Clean moet verdunnen. Op een van de flesjes staat Ready To Use, maar zo is een flesje wel snel op natuurlijk. Bij de informatie bij de grootverpakkingen op de website staat dat ik 10 ml moet oplossen in een liter water. Bij heftige vervuiling is het advies om het spul puur te gebruiken. Okay. Terug naar mijn doekjes en emmer.

Een verdunning met Wipe & Clean Heilige Basilicum (je kunt het geen sopje noemen; het schuimt namelijk niet) gebruik ik voor allerlei oppervlakken waarvan ik denk dat ze wel van goede micro-organismen kunnen profiteren. Denk aan de eettafel en de wc’s. Wipe & Clean Munt gebruik ik puur op een stukje kalkaanslag in de badkamer dat ik eerder deze week niet schoon kreeg met gewoon ecologisch schoonmaakmiddel (ik gebruik normaliter Klok). De kalk gaat niet weg, maar dat was misschien iets te veel gevraagd. De overige oppervlakken lijken schoon, hoewel echte vlekken lastiger weggaan.

En dat is dan ook meteen het lastige aan Wipe & Clean. Ik zie in dit product vooral iets moois voor locaties waar vrijwel dagelijks schoongemaakt wordt, zoals kantoren. Wie zijn keuken en sanitair maar eens per week schoonmaakt, heeft met ander vuil te maken, zoals meer aanslag. Ik ben daarom nog niet overtuigd van Wipe & Clean voor in particuliere huishoudens. Interessant vind ik het concept echter wel. Ik denk dat ik mijn restjes Wipe & Clean ga gebruiken voor oppervlakken die wel wat positieve bacteriën kunnen gebruiken. De kattenbak. De jaarlijkse schoonmaak van de bijkeuken. Voor de rest blijf ik vooralsnog poetsen met ‘gewoon’ ecologisch schoonmaakmiddel.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen