Huis & Tuin

Zelf maken: wasmiddel dat heel schoon wast en dat bijna niks kost!

Wasmiddel? Dat maak je natuurlijk al he-le-maal lekker zelf. Grappig hè, een jaar geleden had ik niet eens geweten dat het kon.

Toen we pas verhuisd waren en Bieke (nu alweer 4) nog een klein beebje was, deed ik mijn boodschappen ‘groot’. Dat wil zeggen; veel eten en ‘gebruiksartikelen’ zoals luiers, wasmiddel etc. voor een aantal dagen of weken, ik liep immers niet meer zo naar de winkel want die zijn er niet direct in mijn buurt. Met het draaien van veel wassen zit je verloop van tijd ook met veel plastic lege wasmiddelflessen. Eerst gooide ik die met een bezwaard gemoed in de vuilnisbak; plastic werd in Rotterdam niet apart opgehaald. Toen Plastic Heroes in Rotterdam werd ingevoerd haalde ik ‘opgelucht’ adem. Mijn slechte plastic flessen konden in ieder geval gerecycled worden. Na verloop van tijd schrok ik toch wel steeds vaker van mijn volle zakken voor de plastic bak. Kon dat nou niet minder? En was het niet beter om die plastic flessen gewoon niet meer te kopen?

Daarnaast; als je op een fles wasmiddel of op een kartonnen wasmiddelverpakking kijkt word je (tenminste ik) niet heel blij van het aantal onleesbare en soms onverklaarbare ingrediënten die mijn was blijkbaar schoon moeten krijgen. Ik had wel eens iets gehoord van Mensen die Zelf Wasmiddel maakten. Maar dat leek wat ver van mijn bed en misschien ook wel veel gedoe. Geitenwollensok achtig. En toch… kon het meer of complexer werk zijn dan bolognesesaus wecken, kaas maken, dertig bakjes frambozen uitzoeken? Dat kon ik me niet voorstellen en dat soort dingen doe ik regelmatig zonder ‘geitgevoel’. En dus ging ik opzoek naar een recept om zelf wasmiddel te maken. Dat bleek zo, bijna ontstellend, simpel dat ik het bijna niet kon geloven. Voor wasmiddel heb je namelijk eigenlijk maar twee en in de uitgebreide versie vier ingrediënten nodig. Ja echt. En die wassen goed schoon, zijn nauwelijks (in zeer veel mindere mate) belastend voor het milieu en ons lichaam en kosten bijna he-le-maal niks.

Voor een liter wasmiddel heb je nodig:

  • Marseille zeep. Wel de echte, pure. Zo’n groot vierkant blok. Bijvoorbeeld te koop bij de Dille en Kamille of De Tuinen. In echte Marseillezeep zit olijfolie, soda en zout, dat is het. En die zou ik kopen, dan weet je echt wat er in je wasmiddel zit. Er is ook Marseillezeep van palmolie. Het is mogelijk dat die palmolie duurzaam en binnen gecertificeerde ‘palmbossen’ wordt gewonnen. Maar helaas is dat niet altijd het geval, je wasmiddel geeft je een nog beter gevoel als je bekend bent met de herkomst van je zeep.  Maar goed… zeep dus. Per liter wasmiddel rasp ik met een aardappelschilmesje zo’n 60 gram van een blok. Een blok pure zeep kost gemiddeld 4,95 euro. Met eerste blok deed ik drie maanden en ik heb er denk ik 15 liter wasmiddel mee gemaakt.
  • Een liter kokend water, bijvoorbeeld uit de waterkoker
  • Eventueel een extra schepje soda (om witte was verder op te bleken), dit kan je weglaten
  • Eventueel een paar druppels aromatische olie (bijvoorbeeld lavendel, sinaasappel of citroen)
  • Een paar gebruikte (no waste & recycling) glazen potten of flessen met een niet te smalle hals (anders heb je straks een lange lepel nodig om het wasmiddel eruit te krijgen, dat kan op zich wel)

Timer bij de hand? Let’s go!

  1. Kook een liter water in de waterkoker of een pan.
  2. Rasp krullen of schilfers van het blok Marseillezeep in een (hoge) kom.
  3. Doe het kokende water in de kom.
  4. Voeg eventueel een schep (eetlepel platte kop) soda toe
  5. Ga een half uurtje wat anders doen (een paar uur kan ook, dit past gewoon in je dag).
  6. Neem de staafmixer en mix je zeep eerst op lage en vervolgens op hoge frequentie glad en ‘romig’. Dat moet je  niet meteen na punt 4 doen om te voorkomen dat je per ongeluk druppels kokend water op je handen of in je gezicht krijgt en om de zeep zacht te laten worden.
  7. Voeg eventueel de druppels reukessence toe (dit vind ik op zich niet nodig, voor de geur-adepts onder ons is het misschien fijn).
  8. Giet het (nu nog behoorlijk vloeibare) mengsel door een trechter of met een schenkkan in de flessen.

Laat het wasmiddel helemaal afkoelen in de flessen. Klaar!

Wassen kan zoals je gewend bent, ook koud. Ik gebruik een eetlepel met kop van het wasmiddel. Ook doe ik een scheutje azijn in het doseerbakje. Dat is goed voor de wasmachine (net als de soda) en houdt de kleuren van je was mooi stralend.

NB! Soda is niet geschikt voor (oude) wasmachines met aluminium trommels.

Zo… heb je geteld? Tien minuten werk. Hooguit. En op deze manier kan je ook rustig vier liter maken of zo… Ook zeer geschikt voor mensen met allergische reacties op wasmiddel. En… je maakt geen afval. Niks. Leuk hè :) Laat je me weten of het lukt?

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op mijn blog www.datmaakjelekkerzelf.nl over mijn zoektocht naar back to basic (met een knipoog ;).

Suzanne on FacebookSuzanne on TwitterSuzanne on Wordpress
Suzanne
Pedagoog, Speciaal Onderwijs, Eigen Bedrijf, Rotterdam, Eco, Sustainablerevolution, Foodlover, Moeder van twee, Diy, Recyclen, Funishomemade.