Kind & Opvoeding

HiPP opvolgmelk: onze ervaringen met biologische flesvoeding

Er wordt wel eens kritisch en/of gekscherend gesproken over de borstvoedingsmaffia. Mijn ervaring is dat de Nutrilonmaffia een net zo’n krachtige force is om rekening mee te houden. Als jonge ouders heb je vaak niet het gevoel dat er meer mogelijkheden zijn dan borstvoeding óf flesvoeding van Nutrilon, ook omdat de voorvechters van deze twee opties verreweg het meeste foldermateriaal verspreiden. Zo ontdekten wij pas heel laat het bestaan van HiPP, biologische voeding voor baby’s. We zijn sinds een paar weken helemaal over, waardoor ik nu mijn ervaringen kan delen.

Flesvoeding: verder kijken dan Nutrilon Standaard

Toen we een paar dagen na de geboorte van onze dochter onverwacht en snel een beslissing moesten nemen over flesvoeding, kozen we zonder veel nadenken voor Nutrilon. Dat is toch de Coca-Cola van de zuigelingenmelk en we hadden al zo veel besluiten om te nemen. Flink wat maanden later was ik in de groothandel en zag ik ineens zo veel meer keuzes en opties dan in de supermarkt, waaronder HiPP, een biologische variant. Ik voelde mij postuum schuldig dat we zo weinig gedachten vuil hadden gemaakt aan de exacte variant flesvoeding waar onze dochter mee zou opgroeien. Al snel maakten we de overstap.

Ik wil het toch gezegd hebben

Toch even een disclaimer. Of onderzoek het nou dubbel en dwars bevestigt of niet; het is niet meer dan logisch dat borstvoeding in veruit de meeste situaties de beste voeding is voor je baby. Maar soms kies je toch om wat voor reden dan ook voor flesvoeding (zoals wij). Dit artikel gaat over de opvolgmelk van HiPP, maar het ligt voor de hand dat er ook een variant voor zuigelingen bestaat.

HiPP, dat klinkt best wel, eh, hip…

… maar is al superoud! HiPP is opgericht door de Duitse dr. Georg Hipp (echt waar!). Al aan het begin van de 20ste eeuw verkocht hij zogenaamd beschuitmeel voor kinderen en in 1932 opende hij zijn eigen fabriek. Rond het midden van de 20ste eeuw besloot hij zich toe te leggen op de industriële productie van kindervoeding. Toen al begon hij zich te interesseren in biologische landbouw en ecologisch verantwoorde productiemethoden. In 1967 nam zijn zoon Claus de leiding over. Een prettig idee aan HiPP vind ik dat het biologische aspect geen cash cow is, maar is ontstaan uit de volle overtuiging van de familie Hipp. HiPP maakt ook biologische fruithapjes, biologische babykoekjes en biologische maaltijdpotjes, maar wij gebruiken alleen de melk. Zie hieronder de intens Duitse, gemütliche Kuschelwerbung inclusief Herr Claus Hipp die persoonlijk garant staat voor de kwaliteit.

HiPP 2 biologische opvolgmelk: net als Nutrilon een uitgekiende formule

Misschien denk je dat biologische flesvoeding ongebalanceerd is qua voedingsstoffen. Die indruk hebben wij helemaal niet. HiPP zit net zo ingewikkeld in elkaar als Nutrilon Standaard. De verhoudingen zijn hier en daar net een beetje anders (vitamine X wat meer, mineraal Y wat minder), maar onder de streep is het heel vergelijkbaar. Wil je heel precies vergelijken? Vergelijk dan de ingrediënten en voedingswaarden van HiPP 2 Opvolgmelk met die van Nutrilon Standaard 2.

Best even wennen, die nieuwe flesvoeding

Als je al 10 maanden Nutrilon geeft, is HiPP best even wennen. Belangrijkste voor ons was natuurlijk dat onze dochter het met smaak zou opdrinken en er ook geen klachten van zou krijgen. Voor die test is HiPP 2 biologische opvolgmelk glansrijk geslaagd. Voor ons als ouders was het iets meer gepruts in het begin. Zo is de verpakking van HiPP minder gebruiksvriendelijk dan die van Nutrilon. Nutrilon heeft een ingenieuze verpakking met plek voor het schepje in de deksel en een balkje in de rand om het schepje met af te strijken. Een bus HiPP opvolgmelk wordt gewoon afgesloten met een simpele deksel. Ook de structuur is een beetje anders: Nutrilon valt meteen uiteen, terwijl een schepje HiPP zijn vorm een beetje behoudt (alsof je een zandkasteel bouwt met omgekeerde emmers zand). Dat maakt het vullen van de melktoren of een volle fles soms wat lastig. En ten slotte: het is veel lastiger verkrijgbaar. Er zijn gelukkig betrouwbare webshops met HiPP in het assortiment en ook de Makro heeft het in de schappen staan. HiPP 2 opvolgmelk is amper duurder dan Nutrilon; wij betalen € 14,95 voor een bus.

verpakking-hipp-opvolgmelk

Maar als puntje bij paaltje komt: biologisch!

Ik geef het toe, wij missen de gebruiksvriendelijk van Nutrilon opvolgmelk wel eens, maar, hey, HiPP is biologisch! En voor de vele voordelen die dat biedt, zowel qua dierenwelzijn als qua mogelijkerwijs ook de gezondheid van onze dochter, leveren we toch graag wat gemak in. Het was vreemd om zelf uitsluitend biologische dierlijke producten te eten en te drinken en zelfs al te fantaseren over of onze dochter straks amandelmelk of rijstmelk gaat drinken en dan deze stap over te slaan. Jazeker, wij zijn heel blij dat we, beter laat dan nooit, de overstap naar de biologische flesvoeding van HiPP hebben gemaakt.

Gebruik jij een alternatief voor Nutrilon? Of zijn er babyproducten waarvan jij had gewild dat je ze eerder had gekend?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen