Kind & Opvoeding

Je baby ergonomisch dragen met draagzak Manduca: ervaringen

Je baby dragen in een draagzak; het klinkt misschien erg hippie, maar het is vooral enorm praktisch en gezellig. En als je dan besluit je kind te gaan dragen met een draagzak, kies dan vooral een ergonomische draagzak, zoals de Manduca. Dat is veel fijner voor jou én voor je baby. Ik heb nu een jaar ervaring met de Manduca en deel graag mijn ervaringen met je.

Ergonomisch dragen: waarom?

Toen ik hoogzwanger was en het toch wel tijd werd om een variant van een draagzak aan te schaffen, zag ik in mijn zoektocht vanuit een ooghoek het begrip ‘ergonomisch dragen’. Dat dat beter zou zijn voor zowel je kind als jezelf én dat het nog verdraaid moeilijk is om een ergonomische draagzak aan te schaffen; de standaard draagzakken in babywinkels zijn dat namelijk niet. Het verschil? Een verhelderende foto op DurfTeDragen.nl sprak voor ons boekdelen:

Belang ergonomisch dragen

In een ergonomische drager zit je kindje in de zogenaamde kikkerhouding, waarbij de knietjes hoger zitten dan de billen. Dit is gezonder voor je kind, maar is ook wel praktisch voor jezelf. Al is het alleen maar omdat je kind niet de hele tijd al bungelend in je kruis zit te schoppen.

Ergonomische drager kiezen: voordelen Manduca

Dat we een ergonomisch drager wilden, stond dus wel vast. Maar ja, welke dan? Inmiddels bevallen van een dochter had ik een draagdoek te leen gekregen van een vriendin. Ik kon maar niet wennen aan het knopen ervan, waardoor het niet veilig voelde. De nood werd hoog! Op DurfTeDragen.nl vond ik een overzicht van alle ergonomische dragers. Een kwestie van alle linkjes openen in een nieuw tabblad en elimineren.

De Manduca bleek op dat moment de enige drager te zijn die meteen vanaf de geboorte gebruikt kan worden, omdat er een handige zitverkleiner ingebouwd is. En als we zouden willen, kunnen we ermee door tot onze dochter 20 kilo is. Dat is pas waar voor je geld! Bovendien bleek de Manduca voor een groot deel van biologisch katoen, hadden ze leuke kleuren en is Manduca een Duits merk (wat meestal ook wel iets zegt over de kwaliteit). Na een intense, melige polderdiscussie over de kleuren, kozen we uiteindelijk de rode variant.

De review video hierboven heb ik niet zelf gemaakt en is Engelstalig, maar het geeft echt een heel goed beeld van de mogelijkheden van de Manduca. Grappig is dat een van de dingen die wij zelf het lastigst vinden (de clip tussen de schouders) in het filmpje duidelijk ook niet helemaal goed gaat.

Onze ervaringen na een jaar dragen met de Manduca

Onze dochter is geboren in mei 2014. Al meteen bleek dat we in ieder geval in de zomermaanden alle drie de voorkeur hadden voor de Manduca in plaats van de kinderwagen. Het is gezellig en handzaam en helemaal niet zwaar. Ook toen onze dochter naar het kinderdagverblijf ging, bleven we de Manduca gebruiken. Het bleek zelfs ideaal: haar vader bracht haar ’s ochtends met de Manduca, liet de Manduca daar liggen, en ’s middags kon ik de Manduca zo omdoen en onze dochter weer mee naar huis nemen. Nou scheelt het wel een hoop dat onze dochter gezegend is met twee ouders van vergelijkbaar formaat. We hoeven altijd maar één riempje te verstellen; de rest kan gewoon gelijk blijven. Overigens ben ik van mening dat mijn man de draagzak te laag afgesteld draagt, maar als hij er zo blij van wordt… Onze dochter heeft in ieder geval altijd dolle pret.

Dragen met de Manduca

In de winter gebruikten we de kinderwagen en de auto, maar nu het weer lekker weer is, wordt de Manduca weer favoriet. Ondanks dat onze dochter bijna 10 kilo is, is dragen met de draagzak gewoon heel gemakkelijk en prettig. Niet dat de draagzak 100 procent perfect is (aan alles kleeft nadelen), maar hij komt wel erg in de buurt.

Pluspunten ergonomische draagzak Manduca

  • Je kind zit in een anatomisch verantwoorde ‘M-houding’ (kikkerhouding)
  • Te gebruiken vanaf de geboorte tot een jaar of 3 tot 4
  • Handzaam, in veel gevallen kan de kinderwagen thuis blijven
  • Fijn voor je eigen rug, de huidige 10 kilo kind is voor ons nauwelijks merkbaar te dragen
  • Na wat oefening kun je je kind ‘in de lucht’ in de Manduca hijsen; geen hulp of stoel nodig
  • Wasbaar (handig na het onvermijdelijke ongelukje)
  • Biologisch katoen en degelijk Duits design (plus leuke kleuren!)
  • Ziet er trendy uit; mocht je om wat voor reden ook niet hippie over willen komen, dan is dit een mooi compromis
  • Niet alleen dragen op de buik, maar ook op de rug of heup (maar dat hebben we nog niet uitgeprobeerd)

Minpunten ergonomische draagzak Manduca

  • De clip tussen de schouders blijft lastig, zeker met loshangend, lang haar
  • De clip op de heupen moet je echt bedachtzaam dichtklikken en dubbelchecken
  • Best een investering, namelijk ongeveer 100 euro
  • Gebruiksaanwijzing is summier, zeker als je hersenen door hormonen en slaapgebrek niet optimaal functioneren
  • Je moet jezelf aanleren om regelmatig alle gespjes en riempjes bij te stellen; je kind groeit sneller dan je doorhebt!
  • Bij een dikke jas met stevige schouders is het lastig om de Manduca om te krijgen
  • Geen enkel zakje of clip waar je bijvoorbeeld een speen of je sleutels ofzo aan kunt hangen
  • Te veel keuze qua kleuren, hahaha

Fan van Manduca

Je merkt het, ik heb serieus geen moment spijt gehad van deze aankoop. Ik ben heel erg benieuwd hoe lang we nog doorgaan met het dragen van onze dochter. Deze zomer zeker nog, maar ook nog als ze straks kan lopen en nog zwaarder is? Ik weet het niet, maar de Manduca heeft zichzelf nu al dubbel en dwars bewezen.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen