Kind & Opvoeding

Waar kun je tweedehands knuffels naartoe brengen?

In het kader van opruimen en ontspullen hebben al heel veel van onze spullen een nieuwe eigenaar gevonden. Alleen die zee aan knuffels, zowel nog van mijzelf als die waar mijn dochter op uitgekeken is: ik kom er maar niet van af. De voedselbank en de Sinterklaas-goedzak-actie wilden ze niet hebben in verband met de hygiëne. Overdreven wat mij betreft, maar ja, waar kun je dan heen met je vrijgevige hart en je overtollige knuffelbeesten? Is er een plek waar je knuffels kunt doneren?

Wat is er mis met een tweedehands knuffelbeest?

Nou ja, op zich niks, zeker als hij in de wasmachine is geweest. Maar veel goede doelen en uitdeelpunten hebben ofwel geen zin om zakken vol knuffels voor de zekerheid nogmaals in de wasmachine te doen ofwel willen het risico simpelweg niet lopen dat er toch eens een gekke knuffel tussen blijkt te zitten. Zie ook bijvoorbeeld het antwoord dat KiKa geeft op hun pagina met veelgestelde vragen.

Je bent niet de enige met te veel knuffels

Een tweede probleem is dat iedereen omkomt in de knuffels. Een belangrijke conclusie dus alvast: stop met het cadeau doen van knuffelbeesten. Elk welvarend kind heeft er veel te veel. Al die zakken knuffels die worden gedoneerd aan goede doelen; het is vaak een tsunami aan pluche en vulling. Dus de meest recente knuffel die je zelf hebt gekocht…? Beloof jezelf dat dat ook echt de laatste was.

Met die conclusie ben ik echter nog steeds niet af van de vuilniszak vol knuffels die bij mij op de logeerkamer staat. Ik struin het internet verder af. Aan wie kan ik deze oude knuffels doneren?

Stichting Babyspullen voor kleine knuffeltjes

Voor kleine knuffels die ook nog eens babyproof zijn (dus geen gevaarlijke loslatende oogjes enzo) kom ik bij Stichting Babyspullen als optie. Deze geweldige stichting maakt dozen met spullen voor Nederlandse ouders met baby’s die anders in armoede opgroeien. Denk aan rompers en hydrofielluiers, maar dus ook een kleine knuffel.

Voor de zekerheid check ik per e-mail of zij mijn voor baby’s geschikte knuffels echt willen hebben.

Klopt het dat jullie ook tweedehands knuffeltjes voor kleintjes aannemen en in de babyboxen doen? Ik heb er nog een heleboel liggen (gewassen) en geef ze graag door. Veel goede doelen weigeren echter tweedehands knuffels, vandaar mijn check.

Het antwoord is gelukkig bevestigend.

Hartelijk dank dat je aan Stichting Babyspullen denkt! Wanneer wij knuffeltjes hebben, doen wij deze ook in de startpakketten. Je kunt je knuffels dus zeker inleveren bij één van onze inzamelpunten. Mocht er geen inzamelpunt bij jouw in de buurt zijn, dan kun je jouw knuffels ook opsturen. Alvast bedankt voor jouw bijdrage!

Stichting Babyspullen heeft inzamelpunten door heel Nederland en dus ook bij jou in de buurt.

Grote knuffels doneren blijkt een stuk lastiger

Ik heb meer grote knuffels dan kleine knuffels en bovendien is hun volume op zolder aanzienelijk groter. Het blijkt echter nog niet zo eenvoudig om een nieuw thuis voor ze te vinden. Na veel omzwervingen op het internet kom ik uit bij Zending over Grenzen. Zending over Grenzen helpt kansarme gezinnen, kinderen en ouderen in Oost-Europa en laat hen merken dat zij er niet alleen voor staan. Ik lees dat ze ook knuffels uitdelen. Hoera! Ik stuur voor de zekerheid een e-mail.

Ik vroeg mij af of u ook behoefte heeft tweedehands knuffels. Ze zijn allemaal gewassen. Ik ben al erg lang op zoek naar een adres waarbij ze werkelijk in kinderarmen terecht zullen komen in plaats van in de textielverwerking, ik hoor daarom graag van u.

Het antwoord is uitgebreid, maar helaas…

Hartelijk dank voor uw email en uw aanbod. Voor onze hulpprojecten in Oost-Europa (o.a. Moldavië, Albanië en Bulgarije) kunnen wij een grote variatie aan goederen gebruiken, zoals kleding, schoenen, hygiëneartikelen, schoolartikelen en dergelijke. Ook speelgoed en knuffels versturen wij wel met zekere regelmaat maar hierop hebben wij vanwege het enorme aanbod op dit moment een stop moeten zetten. Door de afgelopen feestdagen krijgen wij veel meer binnen dan dat wij kunnen versturen, wat voor problemen in ons magazijn zorgt. Hopelijk lukt het u om toch elders een goede bestemming voor de knuffels te vinden.

Zo snel laat ik mij echter niet verjagen. Knuffelen met mijn oude knuffels zullen ze, die kinderen in Oost-Europa.

Bedankt voor uw antwoord. Heeft u helemaal geen behoefte meer aan knuffelbeesten of pas weer over een aantal maanden wanneer uw magazijn weer wat leger is? Op zich heb ik geen haast en ik zou nog best een paar maanden of een half jaar kunnen wachten met langs brengen.

En met onderstaand antwoord eindigt vooralsnog mijn mailwisseling met Zending over Grenzen.

Goed dat u dit voor de zekerheid nog even navraagt. Op dit moment hebben we ervoor gekozen om in ieder geval tot december geen knuffels meer in te zamelen. We willen dan kijken of we dan opnieuw zoveel knuffels en speelgoed met de feestdagen krijgen aangeboden, dat we weer voor een heel jaar voldoende hebben.

Ik zucht eens diep, zet de zak knuffels op zolder en zet in mijn agenda bij 1 december dat ik mijn zak als de wiedeweerga moet inleveren. Of in ieder geval een poging moet doen. En misschien dat ik in de tussentijd wel tegen een andere actie aanloop.

Knuffels over? Moraal van het verhaal

Die paar kleine knuffeltjes, die komen we terecht. Daar heb ik alle vertrouwen in. Maar grote knuffels? Je blijkt er met geen mogelijkheid van af te komen. Of misschien als je geluk hebt en een knuffelactie of inzamelactie op tijd opmerkt. Ik zeg het nogmaals als conclusie van dit artikel: stop in vredesnaam met het oeverloos kopen en cadeau geven van knuffels. De meeste kinderen hebben er al genoeg, zelfs in arme landen. Als we stoppen met het kopen en geven van knuffels, hoeven we ook niet meer op zoek naar plekken om knuffels te doneren.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen