Kind & Opvoeding

Last van wakkere peuters? Onze ervaringen met de Kidsleep slaaptrainer

Ik heb er een tijdje over getwijfeld of de ‘slaaptrainer’ op Eigenwijs Blij thuishoort, maar ik schrijf het toch. Ik ken te veel ouders die zonder dat ze zelf al wakker zouden moeten zijn (voor werk ofzo) al in de vroege uurtjes van de dag uit hun bed gelicht worden door binnensluipende wakkere peuters. Of wakker geschreeuwd, als hun kind nog in een bed met spijlen slaapt. Zo wij ook toen onze dochter 2 jaar werd. Al vrij snel kochten we een zogenaamde slaaptrainer van Kidsleep. Het werkt niet elke dag, maar in principe blijft het sindsdien stil tot onze eigen wekker ook gaat. Hoera!

Wat is een slaaptrainer?

Een slaaptrainer is eigenlijk een omgekeerde wekker. In plaats van dat de slaaptrainer zegt wanneer je wakker moet worden, zegt hij in feite hoe lang je nog moet slapen of in bed (of op je kamer) moet blijven. Je stelt hem in op de gewenste tijd (bijvoorbeeld 7.10 uur, zoals wij doordeweeks). Gedurende de nacht is er iets aan de slaaptrainer (zoals een slapend figuurtje) dat aan je kind laat zien dat het nog steeds tijd is om te slapen. Op de wektijd gebeurt er iets, zoals een verandering van het plaatje of een figuur dat zijn ogen opent, waaraan het kind kan zien dat het tijd is om wakker te zijn. Vreselijk simpel qua concept en daarom in de basis heel geschikt voor kinderen die nog geen klok kunnen kijken.

Soorten slaaptrainers

Je hebt op dit moment een handvol verschillende slaaptrainers op de markt. Bekende zijn de Nijntje en het schaap (zazu) die hun oogjes dicht hebben in de nacht en hun ogen openen als het tijd is om wakker te zijn. Ook is er een soort blob van Philips, MyBuddy, die volgens mij wat werkt als de wake-up light. En ten slotte is er Kidsleep, die het meest op een gewone klok lijkt. De een heeft batterijen, de ander een snoer. De een heeft ook een wekkerstand, de ander niet. En de een heeft een aparte weekendstand, de ander weer niet. Het is wat mij betreft daarom heel belangrijk dat je bedenkt welke functies je heel graag wilt terugzien in een slaaptrainer. Dat voorkomt teleurstellingen en een apparaat dat niet precies past bij het probleem dat je wilt oplossen. Slaaptrainers zijn niet vreselijk duur, maar ook niet gratis. Denk aan 30 tot 50 euro ongeveer.

Wat wij wilden van een slaaptrainer

Met de handvol merken slaaptrainers op een rijtje, hebben we vervolgens een lijstje gemaakt van de dingen die onze slaaptrainer echt moest kunnen.

  • de slaaptrainer moest er een beetje leuk uitzien, ook voor ons
  • de slaaptrainer moest van een afstandje goed zichtbaar zijn, omdat hij bovenop een kast zou komen te staan, ver weg van onderzoekende vingers
  • de slaaptrainer moest een stand voor in het weekend hebben, zodat je in het weekend wat langer in bed kunt blijven, zonder dat dat veel gepruts en gepriegel zou kosten.
  • de slaaptrainer mocht geen geluid maken bij het overgaan in een andere stand, om zo geen ‘slapende honden kinderen wakker te maken’.

Met deze eisen aan een slaaptrainer vielen Nijntje en Zaza al meteen af, omdat ik had gelezen dat de opengaande ogen van de figuurtjes best wat geluid kan maken. MyBuddy bleek vervolgens vrij lastig qua instellingen. En toen de slaaptrainer van Kidsleep, die ik eigenlijk toch al de mooiste qua uiterlijk vond, ook nog eens een stand voor in het weekend bleek te hebben, was de keuze vrij snel gemaakt.

Slaaptrainer Kidsleep Moon

De slaaptrainer Kidsleep Moon (of eigenlijk Kid’Sleep) die we medio 2016 kochten voor krap 50 euro kan het allemaal. De manier van instellen is behoorlijk eenvoudig en intuïtief. Je kunt er drie tijden in voorprogrammeren: de weekdag, de weekenddag en eventueel voor een middagslaapje. Als je wilt kun je de ‘Smart Sunset’ gebruiken waarbij na 10 minuten het konijntje gaat slapen. Als je kind nog te jong blijkt voor de slaaptrainer of als je hem doorgeeft aan een jonger kind, kan hij ook worden gebruikt als nachtlampje. En bovendien kan je hem ook als echte wekker gebruiken met diverse wekgeluidjes. Hij werkt op stroom en is vanaf de kledingkast goed zichtbaar vanuit bed.

De eerste periode met de slaaptrainer Kidsleep Moon

Onze dochter was nog maar net 2 jaar oud, toen we de slaaptrainer aanschaften. Ik was benieuwd of ze het concept wel goed zou bevatten. Maar ze vond het allemaal bijzonder interessant toen we uitlegden dat het konijntje net als zij zou gaan slapen en dat het konijntje ook weer wakker zou worden. En dat ze pas weer uit bed mocht en/of mocht roepen als het konijntje weer wakker is.

De eerste zoveel dagen ging het natuurlijk niet altijd meteen goed en werd er nog flink geroepen om bijvoorbeeld 5 uur in de ochtend. Maar als de aangedraafde ouder dan uitlegde dat het konijntje nog sliep, was er toch voldoende besef en sliep ze vaak gemakkelijk weer door.

Slaaptrainer Kidsleep Moon nu onze dochter 3 jaar oud is

Inmiddels zijn we een jaar verder. Onze dochter slaapt sinds ruim een half jaar in een echt grotemensenbed zonder spijlen, waar ze eenvoudig zelf uit kan klimmen. Uitzonderingen daargelaten gaat het vrijwel alle nachten goed. Doordeweeks om 7.10 en in het weekend om 8.00 uur horen we haar vaak roepen: “Konijntje is wakker!” Regelmatig is ze zeer stipt, dus dan moet ze al een tijdje wakker zijn geweest zonder een merkbare kik te geven. Soms horen we haar lekker rommelen op haar eigen kamer, bijvoorbeeld wat boekjes lezen of met haar knuffels spelen. Maar dat ze veel te vroeg vragend naast ons bed staat of ons in de vroege ochtend wakker schreeuwt komt nog zelden voor. Met dank aan dat blije konijntje dat zo braaf in zijn bedje blijft liggen. Ja, zo geplust en gemind is de slaaptrainer met stip mijn beste tip voor ouders van peuters.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen