Kind & Opvoeding

Natuurbewuste kinderen zijn OERRR!

Ik wil graag de wereld een klein beetje groener maken. Ik vind het daarom belangrijk dat mijn mini’s zich bewust worden van de natuur en opgroeien met respect voor en kennis van het leven om ons heen. Ik ging op zoek naar manieren om mijn kinderen natuurbewuster te maken en kwam zo OERRR van Natuurmonumenten tegen.

Jeugdsentiment

Vroeger, toen ik nog heel klein was, wilde ik een WNF Ranger zijn. Dat leek me nou echt cool. Mijn ouders vonden een lidmaatschap maar een beetje onzin en mijn zakgeld was niet genoeg, helaas. Bovendien mocht je niet echt naar een schildpaddenstrand om kleine schildpadjes te gaan redden.

Het huidige lidmaatschap vond ik alleen best kaal en karig. Ik wil graag geld geven aan goede doelen, maar dan liever zonder papierverspilling. We zitten persoonlijk niet te wachten op zo’n blaadje als de PiPaPanda. Ik wilde echt iets doen met ons kind, niet alleen ergens over lezen. Dit paste niet meer bij ons. Doneren aan het WNF doen we nog steeds graag en als club is het vast nog even gaaf als vroeger, maar als kinderabonnement voor ons kind was dit het net niet.

OERRR!

Toen kwam ik OERRR tegen, van Natuurmonumenten. Dit was een betere keuze voor ons: veel activiteiten, veel stimuleren tot buitenspelen en de natuur in. (En ze hebben zelfs speciale speelnatuur.) Ons kind is direct lid geworden en we gaan ook echt vaker naar buiten!

OERRR kent geen clubblad, maar stuurt je regelmatig doe-kaarten toe. Elk kwartaal krijg je 3 kaarten, dus je hebt elke maand iets nieuws te doen: spinnen kijken, blaadjes herkennen in het bos, konijnen spotten, een mini-museum aanleggen, rondkruipen in de modder… Er is van alles te doen en de kaarten worden op de leeftijd van je kind afgestemd. Er zijn kaarten voor kinderen van 0 tot 3 jaar, van 4 tot 8 jaar en van 9 tot 12 jaar.

Er zijn ook een flink aantal georganiseerde activiteiten. Je kunt aansluiten bij alle activiteiten die Natuurmonumenten toch al organiseerde en er zijn een aantal speciale OERRR-evenementen, soms in samenwerking met een grote sponsor. Ik geef toe dat de activiteiten vooral heel geschikt zijn voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar, maar er zijn ook regelmatig activiteiten die erg leuk zijn met kleinere kinderen en soms ook nog wel dingen die leuk zijn voor wat oudere kinderen (als er dan maar geen klasgenootjes zijn).

Voor de kleintjes zijn de wandelingen met de boswachter erg leuk. Voor de wat oudere kinderen de survivaltochten en slootonderzoeken. De oudere kinderen vinden de nachtwandelingen waarschijnlijk stiekem toch nog wel heel leuk. Of je kind de knutseldagen leuk gaat vinden hangt erg van je mini af.

Jaarlijks festival

Het leukste voorbeeld van een speciale activiteit: het OERRR festival. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen! We zijn in 2016 naar het festival bij ons in de buurt geweest (er worden regionale festivals georganiseerd) en het is werkelijk groots. Alles is tiptop georganiseerd, van de wandeling naar de parkeerplaats tot aan de activiteiten. Er is genoeg te doen om je een behoorlijke dag buiten te vermaken en zelfs een beetje nat weer is geen enkel bezwaar.

Onze mini heeft genoten van het klimmen, klauteren, hutten bouwen, zoeken naar blaadjes, rommelen in de natuur, én van het interview met de boswachter. Zo leerden we van zijn vondst dat de gaatjes in eikeltjes door een klein diertje gemaakt worden, de eikelboorder. Hoe een klein stukje afval al geen verhaal kan opleveren!

Mijn mini om 5:30 in de ochtend in de natuur!

Nu gratis meedoen met de Bijenbrigade!

Regelmatig zijn er ook kleine acties waarbij iedereen (gratis) mee kan doen. Op dit moment is dat een actie waarbij je lid wordt van de bijenbrigade. Naast een klein informatiepakketje, krijg je ook een geinig bloembommetje, dat je bij jou in de buurt kunt ‘zaaien’. Je kunt je eigen pakket aanvragen via de actiewebsite van OERR. Doe je ook mee?

Marianne Cysouw
Mede-blogger || werkende mama, die handwerkt, bakt en blogt || mede-INFJ || Gezin met Partner, Mini-man, Mini-vrouw en poes Pixel