Lezen & Media

Biologische wijnen in 2016 volgens wijnkenner Hamersma

De ‘Grote Hamersma’ wijngids is inmiddels een begrip voor liefhebbers van wijn. Over smaak valt niet te twisten, maar in het geval van wijn kun je weldegelijk redelijk objectief beoordelen of een wijn de moeite waard is of niet. In de ‘Grote Hamersma – Wijngids 2016’ staan zo’n 3.000 wijnen die je met een gerust hart kunt kopen. En een flink deel daarvan is biologisch. Tijd om daar dus op in te zoomen.

Wijn met een goede prijs-kwaliteitverhouding

De ‘Grote Hamersma – Wijngids 2016’ is een lekker in de hand liggend boek met krap 800 pagina’s. Het boek is ingedeeld in hoofdstukken per winkel (zowel supermarkten als speciaalzaken). Hierbinnen zijn de wijnen ingedeeld op kleur en vervolgens op land. Per wijn vind je het gebied, de druif en de prijs en daarnaast of de wijn biologisch, fairtrade, mousserend of een dessertwijn is. De cijfers zijn niet absoluut maar relatief naar prijs. Een wijn van 5 euro met een 8 is dus minder lekker dan een wijn van 40 euro met een 8. Het gaat om de prijs-kwaliteitverhouding. Uitgangspunt is dat elke wijn die in de ‘Grote Hamersma – Wijngids 2016’ staat op zich goed genoeg zou moeten zijn.

hamersma-bio-2016

Aandacht voor biologische wijnen

Praktisch zijn de lijstjes voorin het boek. Natuurlijk vind je hier een lijst met 100 echte toppers onder de noemer ‘dit gaat niet naar de buren’. 32 (!) van die 100 topwijnen blijken biologisch. Dat is een prachtige score en stemt positief voor de overige 2.900 wijnen in deze wijngids. Een andere mooie lijst is die met de 25 beste biowijnen die natuurlijk uit zo ongeveer dezelfde wijnen bestaat als het aandeel biologisch in de top 100. Maar dan overzichtelijker voor de die hard fans van biologische wijn.

hamersma-ekoplaza-2016

Wijnen van biologische winkels doen het goed

Wie echt alleen biologische wijnen wil drinken, kan direct doorbladeren naar de hoofdstukken van biologische winkels, zoals Ekoplaza, De Natuurwinkel (en andere natuurvoedingswinkels) en Organic Wine Concept. Een mooie gelegenheid voor de gezapige slogan: ‘de keuze is er reuze!’ Het is niet voor niets dat de biologische winkel in ons dorp inmiddels helemaal vol hangt met ‘Hamersma-bordjes’. Bij bijvoorbeeld de Ekoplaza kun je terecht voor 38 lekkere biologische wijnen, voornamelijk uit Spanje, maar ook Frankrijk, Italië en Duitsland doen het steeds beter op biologisch gebied.

hamersma-winkel-2016

Goede biologisch wijn hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn

Je hoeft echter niet per se naar een speciaalzaak voor een goede biologische wijn. Met de ‘Grote Hamersma – Wijngids 2016’ kun je ook prima terecht in de supermarkt. Sterker nog, diverse biologische supermarkthuiswijnen worden gewoon goed genoeg bevonden! Zowel de rode als de witte van de Spar bijvoorbeeld, die verdorie ook nog eens even duur zijn als hun niet-biologische broertjes. Dan is de keuze toch gemakkelijk gemaakt? Je kunt zelfs goede biologische wijnen kopen bij de Hema, of all places! De biologische huiswijn van de Albert Heijn zie ik er niet tussen staan, maar daar kun je dan weer terecht voor andere biologische verrassingen. Een aantal van die wijnen ga ik zeker binnenkort proeven.

Goede biologische wijnen in mijn wijnkelder en favoriete winkels

Mijn eigen smaak wordt ook goed bevonden door Harold Hamersma. De door mij zo bejubelde biodynamische wijnen van Spaans wijnhuis Parra Jiménez kunnen ook dit jaar weer op de goedkeuring van Hamersma rekenen. Net als diverse wijnen van mijn favoriete online wijnwinkel BiologischeWijnwinkel.nl. Ik kijk nu met heel andere ogen naar mijn eigen wijnkelder.

Demeter wijnen Spanje

Samengevat: een ideaal boek voor wijnliefhebbers die niet alles helemaal zelf willen uitvogelen. En meer ‘eigenwijs blij’: voor wie wat verder wil kijken en proeven dan de biologische wijnen die je altijd al zonder nadenken kocht. Er is meer biologisch lekkers op de markt, zo veel meer!

Specificaties van het boek

  • Titel: De Grote Hamersma – De lekkerste wijnen in alle prijsklassen – Wijngids 2016
  • Auteur: Harold Hamersma
  • Gepubliceerd in: oktober 2015
  • Uitgeverij: Nieuw Amsterdam Uitgevers
  • Aantal pagina’s: 797
  • ISBN-13: 9789046820162
  • Formaat: hardcover
Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen