Lezen & Media

Handboek voor bijenfans – een aanrader voor nieuwsgierige kinderen

Niets of niemand brengt zoveel leven, kleur en smaak in de wereld als de bij. Door haar samenwerking met de bloemen, vormt de bij een onmisbare schakel in alles wat leeft. En dat de bij het moeilijk heeft weten we inmiddels. De auteurs en illustratoren van Handboek voor bijenfans hopen met hun boek een ‘generatie levenslange bijenfans te kweken’. Ze willen de jeugd kennis laten maken met de bij. Laten zien hoe mooi en slim de bij is. Wat ze doet om de wereld leefbaar te houden. En hoe hard ze onze hulp nodig heeft om die tol te blijven vervullen. Eens kijken of ze daar in slagen.

Over de auteurs en illustratoren

Handboek voor bijenfans is geschreven door kinderboekenschrijver Gerard Sonnemans, natuurillustrator Jasper de Ruiter en de jonge vormgeefsters Joëlle van de Pol-Terlouw en Lisa Strijbosch. Het boek staat bol van de mooie en erg verhelderende illustraties en is duidelijk en makkelijk leesbaar geschreven. Van onderstaand filmpje krijg je een aardige indruk van hoe mooi het boek is vormgegeven.

Opzet en inhoud handboek voor bijenfans

Dit handboek voor fans van de bij is opgezet in vijf delen:

  • Wat is een bij?
  • Solitaire bijen
  • Sociale bijen
  • Honingbijen
  • Wij en de bij

Elk deel bestaat uit korte hoofdstukken van steeds twee pagina’s waarin je een hoop te weten komt over de bij. Wat dacht je van de bijendans waarbij een verkenner die bloemen heeft gevonden de route aan haar collega’s uitlegt door een dansje te doen? Of de koekoekshommel die haar eitjes in een nest van andere bijen legt en dan vaak de koningin daar verslaat en de macht overneemt? En de vele verschillende manieren waarop ze hun nesten bouwen lees je in ‘knagen, graven, metselen, behangen’.

Elk van de vijf delen van dit bijenboek sluit af met een ‘doepagina’. Soms moet je op onderzoek uit. Soms ga je honingkoekjes bakken. Ook vind je tips om een bijenparadijs te maken van je tuin. Denk aan de juiste bijenplanten en een bijenhotel.

Website bijenfans.nl, facebook en instagram

Naast dit handboek voor fans van de bij is er ook een website: bijenfans.nl. Hierop vind je een bloemlijst, bomenlijst en zadenlijst. Tip: bomen zijn veel belangrijker voor insecten dan veel mensen denken. Zo’n bijenbloemenmengsel is natuurlijk leuk en nuttig, maar een wilg, linde of vuilboom gaat de hoogte in en draagt erg veel meer nectar of stuifmeel. Check dus vooral de bomenlijst als je de ruimte hebt.

Ook vind je een uitgebreide PDF met tips hoe je een bijenhotel kunt bouwen of plekjes kunt maken waar grondbijen hun nest kunnen maken. Verder zijn er foto’s en filmpjes over bijen. Vind je hulp bij je spreekbeurt over bijen en is er lesmateriaal voor de docenten. Heb je daarna nog steeds geen genoeg van bijen, dan kun je bijenfans volgen op Instagram of Facebook.

Handboek voor bijenfans: een aanrader voor nieuwsgierige kinderen

Dit handboek voor bijenfans is een prachtig boek geworden. Het is echt mooi vormgegeven en duidelijk en makkelijk leesbaar geschreven. Voor jongere kinderen is het wat veel denk ik. Maar ook die kunnen delen bekijken en lezen. De combinatie van kennis en actie is goed gedaan. Want het is leuk om veel over bijen te leren, maar misschien wel nóg leuker om naar buiten te gaan en ze een handje te helpen. Een aanrader voor alle nieuwsgierige kinderen van Nederland en Vlaanderen en hun ouders!

Specificaties van het boek

  • Titel: Handboek voor bijenfans
  • Auteurs: Gerard Sonnemans en Jasper de Ruijter
  • Gepubliceerd in: mei 2018
  • Uitgeverij: Menuet
  • Aantal pagina’s: 171
  • ISBN: 9789491707148
  • Formaat: hardcover
Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Permacultuur/voedselbos @ De Hommelgaard
In het dagelijks leven is Remi als Kiemfabriek vooral interim marketeer voor bedrijven en organisaties die de wereld wat mooier maken. Soms rond strategie of management en soms met de handen aan de knoppen in bijvoorbeeld campagnes. Thuis heeft Remi samen met Cecile en Emily een eigen voedselbos en permacultuurproject de Hommelgaard in een klein dorpje in Drenthe. Veel artikelen zijn vooral daarop geïnspireerd.