Lezen & Media

Het ja-gevoel, boek van Linda Rood: Verander je leven met de Vragen naar Vrijheid

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben helemaal geen fan van zelfhulpboeken. Zelfs de toch wel praktisch ingestelde opruimgoeroe Marie Kondo kan mij niet bekoren. Waarom ik dan toch gevallen ben voor het boek van Linda Rood? Opvallend vaak als iemand met een voorstel of idee kwam, was mijn eerste reactie: nee. Toen de redactie van Eigenwijs Blij mij dus vroeg om een boek te bespreken over het ja-gevoel was mijn belangstelling meteen gewekt.

Mijn idee van te voren was, dat het boek een soort situaties zou beschrijven vergelijkbaar met de film Yes Man van Jim Carrey. Hij speelt in deze film iemand die, net als ik, bijna overal nee op zegt en door zijn vriendin wordt uitgedaagd om 24 uur lang overal ja op te zeggen. Het lijkt Jim Carrey een uitdaging van niks, hoe moeilijk kan dat zijn, maar de situaties waarin hij terecht komt als hij het daadwerkelijk gaat doen…

Het ja-gevoel van Linda Rood is wel een beetje anders. Het gaat er in haar boek niet om dat je leert om overal ja op te zeggen, integendeel. Het gaat er bij Linda om dat je leert op een dieper niveau dan de dagelijkse werkelijkheid in jezelf het ja-gevoel (maar zeker ook het nee-gevoel) te leren kennen. Basis voor het herkennen van deze gevoelens is de universele waarheid, zoals die wordt beschreven in elke religie: de werkelijkheid zoals wij die ervaren wordt tot uitdrukking gebracht door de verhalen die wij onszelf vertellen over hoe wij zijn, maar ook hoe de anderen zijn. Deze verhalen vormen slechts een illusie van de echte werkelijkheid. De levensstroom waar wij op varen, ook wel God, Allah of het Licht genoemd (of nog anders, al naar gelang je spirituele interesse) houdt zich niet bezig met deze verhalen. De levensstroom stroomt door ons allemaal heen, veroordeelt ons niet en is bereid om ons op elk moment te helpen.

Nu is het nog de kunst om in contact te komen met die levensstroom. Linda heeft hiervoor de Vragen naar Vrijheid bedacht, een praktisch handvat om oude vooroordelen over jezelf, zoals bijvoorbeeld “Ik ben het niet waard om gelukkig te zijn” op een constructieve manier aan te pakken. Zelfonderzoek met behulp van de Vragen naar Vrijheid kunnen je leiden naar de bron waar zo’n (vaak hardnekkig en destructief) vooroordeel is ontstaan en door overgave aan de levensstroom ontstaat de ruimte om het vooroordeel te laten oplossen.

Oeps, nu klinkt het opeens toch heel zweverig. Het is ook moeilijk om een onderwerp als dit in andere woorden te beschrijven. Toch is Linda Rood er in geslaagd om heel dicht bij de grond te blijven. Door haar manier van uitleggen wat zij bedoelt, regelmatig herhalen van voor veel mensen onbekend spiritueel terrein en de persoonlijke verhalen van cliënten van haar, blijft het een leesbaar boek.

Heb ik voor mij persoonlijk ook wat aan het boek gehad? Eigenlijk wel. Linda Rood beschrijft in begrijpelijke bewoordingen een fenomeen, dat ik in mijn leven regelmatig heb ervaren. Als je het echt niet meer ziet zitten, neemt iets wat groter is dan jezelf de regie over en lost het probleem op vaak verrassende wijze op. Oftewel, zoals het spreekwoord zegt: Als de nood het hoogst is, is de redding nabij.

Jammer eigenlijk, dat spiritualiteit in onze cultuur vaak toch een “vrouwending” is. En dat terwijl veel goeroes en profeten nu en in de geschiedenis vaak mannen zijn. Vreemd, vind je ook niet? Zelfs Linda Rood beschrijft in haar boek voornamelijk verhalen van vrouwen. Tom komt wel aan bod en je raadt het al: hij heeft niets met spiritualiteit. Echter, de onvoorwaardelijkheid bij de begeleiding en de Vragen naar Vrijheid spreekt hem wel aan en geeft hem de ruimte om op een andere manier in het leven te staan. Je zou het alle mannen, toch de helft van de wereldbevolking, van harte gunnen dat er ook eens een stoer boek komt over een onderwerp als dit. Dat is dit boek waarschijnlijk nog niet.

Elisabeth van der Veen
Ondernemer
Tuiniert samen met Jan. Probeert de Griekse taal onder de knie te krijgen. Is creatief met naald en draad.