Lezen & Media

Kinderen leren over duurzaamheid met ‘Hoeveel papier gaat er in een boom?’

Als 9-jarige werd ik geïndoctrineerd door de reclamefilmpjes met de slogan ‘Een beter milieu begint bij jezelf’, nog betaald door de overheid ook. Tegenwoordig moeten kinderen van die leeftijd via een andere manier in aanraking komen met het thema ‘duurzaamheid’. Bijvoorbeeld met het boekje ‘Hoeveel papier gaat er in een boom?’ waarin 50 voor kinderen relevante vragen omtrent duurzaamheid worden beantwoord. Soms wat kort door de bocht, maar zeker zeer informatief.

Nieuw en toch al wat ouder

In de bibliotheek werd mijn aandacht richting het boekje ‘Hoeveel papier gaat er in een boom?’ getrokken door een grote sticker met ‘nieuw’. Zo nieuw bleek het boek echter niet: de eerste editie komt uit 2010 en deze opgefriste versie werd in 2015 op de markt gebracht. De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid gaan razendsnel, dus ik had even mijn twijfels. Desondanks zijn de meeste vragen en antwoorden nog steeds heel relevant.

50 afleveringen van Klokhuis in 106 pagina’s

‘Hoeveel papier gaat er in een boom?’ is eigenlijk gewoon een marathon van Klokhuis, maar dan op papier. Elk hoofdstuk is een vraag en die vraag wordt zo goed en zo kwaad als het gaat in voor 9-jarige kinderen begrijpelijke taal beantwoord. Denk hierbij aan ‘Wat gebeurt er met oude batterijen?’ en ‘Kunnen er geen drankpakjes komen zonder plastic?’.

Verrassingen en vraagtekens

Elke vraag wordt in zo’n 300 tot 400 woorden beantwoord. Auteur Bas van Lier weet in die beperkte ruimte nog lovenswaardig veel plek te vinden voor nuance. Toch is het natuurlijk logisch dat de beperkte ruimte en de doelgroep leiden tot wat kort genomen bochten hier en daar. Bij sommige antwoorden heb ik echt mijn vraagtekens. Dat energie uit zon en wind duurder is dan grijs is (gelukkig) achterhaald en volgens mij zijn speeltjes in dozen van cornflakes inmiddels ook verboden (in Nederland). Ook had ik een vreselijk facepalmmoment bij deze zin: “Sprinkhanen leveren dezelfde voedingsstoffen als vlees.” Duh, een sprinkhaan = vlees.

Maar er zijn ook verrassingen! Zo wist ik dus niet dat sinaasappelen van november tot en met januari in het seizoen zijn. Zo logisch, want mandarijnen horen bij Sint-Maarten en Sinterklaas. Weer wat geleerd. Ook was het goed om opnieuw herinnerd te worden aan dat zuinig met water weldegelijk zin heeft. Het water zelf is misschien peanuts in vergelijking met water dat wordt gebruikt bij de productie van goederen, maar de waterreiniging kost enorm veel energie!

Mooi startpunt voor nieuwsgierige kinderen

Ondanks wat haken en ogen hier en daar, vind ik ‘Hoeveel papier gaat er in een boom?’ een heel geschikt boek voor kinderen met vragen over duurzaamheid. Het thema leeft, is in het nieuws, is zichtbaar in onze directe leefomgeving. Met dit boek worden 50 prangende vragen helder beantwoord in een positieve toon. Het boek is informatief zonder bang te maken of te preken. En dat de feiten achter de komma dan soms net een fractie anders liggen… dat vind ik bij een boek voor deze leeftijd niet zo’n vreselijke doodzonde.

Specificaties van het boek

  • Titel: Hoeveel papier gaat er in een boom? En andere vragen van kinderen over duurzaamheid
  • Auteur: Bas van Lier
  • Uitgeverij: Gottmer
  • Aantal pagina’s: 108
  • ISBN-13: 9789025752453
  • Formaat: paperback
Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen