Lezen & Media

Lekkere biologische wijn kopen met de tips in De Grote Hamersma Bio

Op een of andere manier heb ik meer met biologische wijn dan met andere biologische producten. Volgens wijnschrijver Harold Hamersma ben ik daar niet de enige in. Biologisch groeit, maar de markt voor biologische wijn groeit pas echt hard! Een mooi moment dus om samen met wijnjournalist Esmee Langereis te werken aan een speciale editie van de jaarlijkse Grote Hamersma: De Grote Hamersma Bio.

De Grote Hamersma?

Wie een beetje van wijn houdt, weet dat Harold Hamersma een van de enkele wijnkenners is die jaarlijks zorgt voor de ‘8,5 volgens Hamersma’ bordjes onder de wijnen in de supermarkt. Of een ander cijfer natuurlijk. In 2015 schreef ik al een recensie over de 2016-editie van zijn boek: 3.000 wijnen, veelal van de supermarkt, die volgens Hamersma een 7 of hoger verdienen.

Ik vond het toen al opvallend dat er zo veel biologische wijnen instonden. 32 (!) van zijn lijst aan 100 topwijnen bleken biologisch. Ook de supermarkten scoorden hierin goed. Het verbaast mij dan ook niks dat hij nu komt met een boek met ruim 1.000 biologische wijnen die allemaal goed tot meer dan prima drinkbaar zijn.

Zelfde vorm, bio inhoud

Voor deze speciale editie met biologische wijnen is (gelukkig) gekozen voor dezelfde opbouw als de ‘gewone’ De Grote Hamersma. Ik kan mezelf dus quoten en mijn eerdere recensie wat dat betreft gewoon knippen en plakken:

“Het boek is ingedeeld in hoofdstukken per winkel (zowel supermarkten als speciaalzaken). Hierbinnen zijn de wijnen ingedeeld op kleur en vervolgens op land. Per wijn vind je het gebied, de druif en de prijs. De cijfers zijn niet absoluut maar relatief naar prijs. Een wijn van 5 euro met een 8 is dus minder lekker dan een wijn van 40 euro met een 8. Het gaat om de prijs-kwaliteitverhouding. Uitgangspunt is dat elke wijn die in het boek staat op zich goed genoeg zou moeten zijn.”

Oude bekenden

Eens kijken of er wijnen in De Grote Hamersma Bio staan die ik herken. En of ik het vervolgens met hem eens ben. Niet dat ik nu zo’n enorme wijnkenner ben, maar het is fijn als je pallet een beetje overeenkomt met de professionals.

Ik zie dat de jaren geleden door mij zo bejubelde biodynamische wijnen van Spaans wijnhuis Parra Jiménez wederom een plekje hebben bemachtigd. Het is lang geleden dat ik ze heb gedronken, maar weet nog wel dat de verdejo het ene jaar stukken beter was dan het andere jaar. En inderdaad, ook Hamersma noemt 2015 een minder jaar. 2016 is dus wel weer goed. Check.

De wijnen van mijn favoriete webwinkel Biologischewijnwinkel.nl dan? En natuurlijk de mij bekende biologische wijnen uit diverse biologische winkeltjes? Enthousiasme over de heerlijk zware Spanjaard Azul y Garanza Seis? Check. Mooi cijfer voor die fijne animale Chileen Elemental Carmenère Reserva? Check. Een dikke knuffel voor de Fasoli Gino Valpolicella Classico? Check. Het is mij duidelijk: Hamersma en ik kunnen wat betreft tong en neus door één deur (figuurlijk dan dus).

Nieuwe dingen proeven van de Jumbo

De afgelopen vijf jaar haalde ik mijn wijnen overal en nergens en vooral bij de Albert Heijn en zeker niet bij de Jumbo. Inmiddels zijn we verhuisd naar een dorp met alleen een Jumbo en een Lidl en tijdelijk te weinig tijd voor te veel gedachten aan ingewikkeld geshop. Eens zien dus of ik nog iets bijzonders kan ontdekken in de Jumbo. Ik zie al wel meteen dat het wijnschap van onze plaatselijke Jumbo niet alle wijnen bevat die in De Grote Hamersma Bio worden beschreven. Maar ik kom een heel eind.

Voor bij een lichte pasta koop ik de Fuzion Mendoza die een 7,5 scoort. Volgens Hamersma koel, beheerst, wit steenfruit en een beetje romig. Dat beetje viognier voegt inderdaad een botertje toe. Zo houdt hij heerlijk stand tegenover onze spaghetti met chilipeper. Goede match! Voor bij een borrel neem ik een sauvignon blanc uit Marlborough mee: de Villa Maria. Deze blijk je in bijna elke supermarkt te kunnen kopen. De 2016 scoort een 8-, ik blijk al een 2017 meegenomen te hebben. Hamersma proeft passievrucht, wij ook. Wat een heerlijke wijn dit!

Ook maar eens andere winkels uitchecken

De Grote Hamersma Bio helpt dus zeker bij het ontdekken en testen van nieuwe wijnen. Maar ik ontdek ook een aantal winkels waar ik nog nooit van heb gehoord. Anfors blijkt het checken waard: duur, maar goed (6 van de 25 topwijnen komen hier vandaan). Ook moet ik maar eens gaan googelen naar Les Génereux, Vinoblesse en Le Vineur. Interessant, interessant. Wat heb ik hier eigenlijk nog meer in de regio? Een Hema, een Coop, een Boni, ook nog wel ergens een Albert Heijn… ze staan er allemaal in. Behalve de Lidl en de Aldi en dat zegt misschien wel genoeg.

Al met al een fantastisch boek om jezelf een keer te dwingen wat anders uit het schap te trekken dan diezelfde wijn elke keer opnieuw, om je te helpen bij het kiezen van een cadeautje en om sowieso je wijnhorizon wat te verbreden. Twee kleine minpuntjes: ik verwacht niet dat dit boek elk jaar zal uitkomen en de meeste wijnen smaken elk jaar een beetje anders. Het boek raakt dus redelijk snel gedateerd. Dat merkte ik ook al meteen met mijn testfles uit een oogstjaar later. En ik had een lijstje met de beste biologische wijnen onder de 10 euro wel leuk gevonden. Of zelfs onder de 5 euro…? Zulke wijnen blijken te bestaan! Maar verder: ik voorspel veel fijne wijnen te drinken de komende maanden. Proost.

Specificaties van het boek

  • Titel: De Grote Hamersma – speciale editie – de 1030 lekkerste biologische wijnen
  • Auteur: Harold Hamersma & Esmee Langereis
  • Gepubliceerd in: mei 2018
  • Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
  • Aantal pagina’s: 512
  • ISBN-13: 9789059568389
  • Formaat: hardcover

Te koop in de boekhandel en bij bol.com.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen