Lezen & Media

Recensie boek ‘Leven zonder smartphonestress’: wat zou dat heerlijk zijn!

Je zit aan tafel te eten en hoort achter je een bliepje uit je telefoon komen. Of misschien maakt je telefoon wel helemaal geen geluid, maar toch… je voelt hem roepen. Je voelt je soms net hobbit Bilbo Balings die wordt verleid door die almaar fluisterende ring. Wie is de baas, jij of je smartphone? Deze vraag is de poort tot een hele trits aan psychische ellende, allemaal zeer uitgebreid uiteengezet in het boek ‘Leven zonder smartphonestress’ van Alexander Markowetz.

OMG, 53 keer per dag?!

In een recordtempo is de smartphone alomtegenwoordig geworden. En wie er een heeft, vindt het vaak lastig om hem er niet constant bij te pakken. Volgens onderzoeker Alexander Markowetz van de universiteit van Bonn pakken we onze smartphone er gemiddeld 53 keer per dag bij! Wachten bij de bushalte, in de rij bij de kassa of als je tafelgenoot naar de wc is: al snel pak je je smartphone erbij. Gemiddeld zijn we zo’n 2,5 uur per dag met onze smartphone bezig! Volgens Alexander Markowetz is deze neiging niet alleen voorbehouden voor de jeugdigen onder ons. Onze smartphoneverslaving raakt iedereen, van jong tot oud, van laagopgeleid tot hoogopgeleid.

Leven met onze smartphone: hoe houden we het vol?

Alexander Markowetz heeft een heel simpel antwoord op die vraag: niet. Volgens hem stevenen we allemaal af op een digitale burn-out als we zo doorgaan. Hoe en waarom dat zo is belicht hij in 250 pagina’s van alle kanten met zeer veel overtuigende, wetenschappelijke onderbouwing. Het overmatige, vaak dwangmatige gebruik van onze smartphone heeft om heel veel redenen een negatieve impact op ons geluk en onze gezondheid.

Give me more, forever and ever!

Een eerste probleem aan de smartphone is dat het de perfecte provider van quick fixes en instant gratification is. Mensen zijn gebouwd om te jagen op zoek naar beloningen, het liefst zonder al te veel moeite te hoeven doen. Even snel iets checken op Facebook voldoet aan die behoefte. Daarom blijf je kijken en checken. Maar ook zogenaamde infinity-apps zoals YouTube zijn een regelrechte ramp. Zulke apps kunnen oneindig lang in nieuwe fixes voorzien, want er is altijd wel weer een nieuw related filmpje dat je kan ‘bevredigen’. Smartphones kosten daardoor al snel meer tijd dan dat je eigenlijk van te voren van plan was.

Geen tijd meer voor focus

Een in mijn ogen nog veel groter probleem is de pauzeloze maatschappij met een aaneenschakeling aan onderbrekingen. Notificaties en onze behoefte aan quick fixes zorgen voor contante onderbrekingen en er wordt ook nog van ons verwacht dat we altijd bereikbaar zijn en direct reageren. Deze twee aspecten samen zorgen ervoor dat er geen tijd meer is voor wat zo hard nodig is voor onze hersenen: langdurige momenten van rust en langdurige momenten van focus.

Een gezellig boek is het niet

Hoe verder ik kom in het boek ‘Leven zonder smartphonestress’, hoe mismoediger ik ervan word. Alexander Markowetz ziet het somber in en is hier en daar zelfs wat denigrerend en generaliserend. Lang niet iedereen zal zich kunnen herkennen in een zin als “Als we in de auto voor de school wachten, verdrijven we de tijd met Candy Crush Saga”. Ik niet tenminste. Door deze toon wordt het boek, hoe wetenschappelijk onderbouwd ook, wel wat ‘zeikerig’ van aard.

Weinig oplossingen om te kunnen leven zonder smartphonestress

Ook jammer is dat het boek amper met oplossingen. En dat terwijl dat toch wel de belofte van de titel is. Dit ligt helaas aan de onhandige vertaling. In de originele taal, het Duits, heet het boek Digitaler Burnout – Warum unsere permanente Smartphone-Nutzung gefährlich ist. Jammer dat de Nederlandse uitgever het niet kon laten hiervan af te wijken.

Gelukkig komt Alexander Markowetz wel met een paar praktische tips. Las bijvoorbeeld bewuste pauzes in. Of ontwikkel een nieuwe etiquette, bijvoorbeeld door na acht uur ‘s avonds gewoon niet meer bereikbaar te zijn. Eentje die ik ook wel heel leuk vind: haal alle apps van je telefoon die niet strikt noodzakelijk zijn. Dan blijft er waarschijnlijk niet veel meer over! Ten slotte een tip waarvan ik uit ervaring weet dat hij echt heel rustgevend werkt: neem je smartphone niet altijd mee met uitjes met vrienden en familie. Je hoeft immers niet steeds alles vast te leggen en te posten. Word weer de baas over je smartphone in plaats van andersom. En die behoefte zal het boek ‘Leven zonder smartphonestress’ zonder twijfel zeker in je losmaken.

Specificaties van het boek

  • Titel: Leven zonder smartphonestress – Technologie, een gezonde lifestyle en persoonlijke productiviteit
  • Auteur: Alexander Markowetz
  • Gepubliceerd in: mei 2016
  • Uitgeverij: Xander Uitgevers
  • Aantal pagina’s: 244
  • ISBN-13: 9789401605243
  • Formaat: paperback, ook verkrijgbaar als e-book

Te koop bij De Groene Boekenshop, je eigen favoriete boekhandel en bovendien bij bol.com.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen