Lezen & Media

Recensie boek ‘Weet wat je eet’ – stevige kost voor foodies

Overgewicht, diabetes, Alzheimer, hart- en vaatziekten, kanker: we worden tegenwoordig weliswaar ouder dan onze verre voorvaderen, maar hebben er ook een heel pakket aan ziekten bijgekregen. Volgens journalist Daan de Wit heeft dat voor een groot deel te maken met onze voeding. Hij beet zich vast in dit thema en behandelt in zijn boek ‘Weet wat je eet’ zo ongeveer elk onderzoek dat hij hierover heeft kunnen vinden. Vrolijk word je er niet van; wel een heel stuk wijzer.

Onbewerkte voeding

Een van de conclusies van Daan de Wit is dat de huidige koplopers in de wetenschap zo langzamerhand tot dezelfde inzichten komen als de nog primitief levende eeuwenoude stammen: bewerkt voedsel sucks big time. Het is bemoedigend dat we na eeuwen van landbouw en decennia aan geraffineerde, bewerkte rommel weer collectief tot die conclusie lijken te komen.

Weston A. Price

Een pionier op dit gebied was er al een krappe eeuw geleden. Tandarts Weston A. Price raakte gefrustreerd om het tandbederf van zijn patiënten en ging op zoek naar de oorzaak én de oplossing. Hij reisde de hele wereld over om de gebitten, botten en eetgewoonten van allerlei primitieve stammen te onderzoeken. Hij ontdekte onder meer de positieve effecten van onbewerkte voeding én (voornamelijk) dierlijke vetten. En hij ontdekte vooral het negatieve effect van bewerkte voeding.

Vet is helemaal niet slecht

Eet onbewerkt! Eet rijk aan vetten! Als je die twee mantra’s onthoudt, komt het waarschijnlijk allemaal wel goed met je. Onbewerkt, dat geloven we allemaal graag, maar vet…? Dat was toch juist ongezond…? Dat blijkt vooral de fantasie van een op faam beluste wetenschapper met tentakels in de juiste netwerken. Ja, zo simpel kan invloed zijn. Dat vet slecht is blijkt helemaal niet bewezen. Daarentegen blijkt uit alles dat suiker en andere snelle koolhydraten naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk zijn voor onze hedendaagse, slechte gezondheid. En langzaam, heeeel langzaam, begint dat inzicht tot een steeds grotere groep door te dringen.

weet-wat-je-eet-opmaak

Wat je denkt te weten over voeding blijkt onzin

In ‘Weet wat je eet’ haalt Daan de Wit zo’n beetje ieder voedingsadvies waar jij en ik mee zijn opgegroeid onderuit. Vergeet die 6 boterhammen per dag; volkoren is net zo slecht als wit, maar om andere redenen. En gepasteuriseerde melk heb je ook helemaal niks aan. En pas op met bepaalde oliën, want daarvan kan je omega 3 en omega 6 uit balans raken. Het stemt allemaal een beetje treurig, maar het is ook wel verfrissend om al die onderzoeken eens op een rijtje te zien. Daar kun je alleen maar je voordeel mee doen.

Voeding als medicijn

Gelukkig is er ook goed nieuws. Gezond eten kan werken als medicijn en dus kunnen we onszelf weer redelijk in het gareel eten. Voor de gemakzuchtige (of overweldigde) lezer is er een fijne samenvatting van drie pagina’s waarin puntsgewijs staat hoe je dat kunt aanpakken. Het toverwoord: onbewerkt eten. En dus niet te bang zijn voor vetten.

weet-wat-je-eet-achterkant

Confronterend en soms vervelend boek

‘Weet wat je eet’ is confronterend en op sommige momenten bijzonder vervelend om te lezen, zelfs voor iemand die al heel goed op weg is met gezond eten. Dit komt deels ook door de schrijfstijl van Daan de Wit. ‘Weet wat je eet’ mist een duidelijke kop, midden en staart. Zelfs in het laatste hoofdstuk staan nog alinea’s die qua inhoud niet hadden misstaan in de inleiding. Als lezer ga je niet van probleem, via uiteenzetting naar oplossing, maar word je steeds opnieuw met het probleem geconfronteerd. Dat schrikt eerder af dan dat het bijdraagt aan het overbrengen van de boodschap.

Stevige kost voor foodies

‘Weet wat je eet’ is zowel inhoudelijk als qua vorm geen boek voor beginners of voor de koffietafel. Wel een boek voor wie op zoek is naar verdieping en wetenschappelijke onderbouwing. Oh, en als je nog meer wilt lezen of bijvoorbeeld wilt weten waar je al die onderzoeken zelf kunt nalezen: check dan de website over het boek ‘Weet wat je eet’. Hier vind je een zee aan bronnen en extra’s.

Specificaties van het boek

  • Titel: Weet Wat Je Eet – Gezond eten op basis van de oudste kennis en de nieuwste wetenschap
  • Auteur: Daan de Wit
  • Gepubliceerd in: oktober 2015
  • Uitgeverij: Scriptum
  • Aantal pagina’s: 276
  • ISBN-13: 9789055949557
  • Formaat: hardcover

Te koop bij De Groene Boekenshop, je eigen favoriete boekhandel en bovendien bij bol.com.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen