Lezen & Media

Recensie: gelukkiger door het oefenen in dankbaarheid met het Dankboek

Ik ben een groot fan van zelfhulpboeken en persoonlijke ontwikkeling. Sterker nog, als ik niet een projectje op het gebied van persoonlijke groei heb lopen, word ik onrustig. Maar soms denk ik wel… waar doe ik het eigenlijk voor en is genoeg niet genoeg? Wat een geluk dan ook dat ik precies op Twitter aan het scrollen was, toen Ernst-Jan Pfauth zijn nieuwe boek, het Dankboek, aankondigde. Dit boek gaat namelijk precies op dat vraagstuk in en helpt je te ervaren hoeveel geluk je eigenlijk al hebt in je leven zonder beter, sneller, slimmer en meer.

Altijd maar jezelf verbeteren

Ernst-Jan Pfauth, schrijver voor De Correspondent, had dezelfde tic als ik. Hij was wat hij zelf noemt een zelfhulpboek-verslaafde. En ook bij hem begon het te knagen. Leidde het wel tot iets zinnigs als hij supersnel zijn e-mails kon beantwoorden? En altijd maar bezig te zijn met presteren? Ernst-Jan Pfauth werd er in ieder geval niet gelukkig van. Hij verdiepte zich in de positieve effecten van dankbaarheid en zogenaamde dagelijkse voldoening. Op basis van zijn zoektocht formuleerde hij vier strategieën die je hierbij kunnen helpen.

Vier strategieën voor geluk, dankbaarheid en dagelijkse voldoening

In het eerste deel van het Dankboek, de eerste pakweg 50 pagina’s, worden deze vier strategieën kort maar krachtig uiteengezet. De auteur zegt erbij dat het opties zijn, geen regels. Gewoon om te kijken wat bij je past. Wat erg prettig is, is dat de auteur nergens een poging doet om deze 50 pagina’s op te kloppen tot meer dan nodig. Heerlijk, eindelijk een ‘zelfhulpboek’ met een hoge informatiedichtheid! Hierdoor leest het eerste deel van dit boek als een essay waarvan je de inhoud goed kunt onthouden en waarin je ook makkelijk snel wat terug kunt vinden. Een verademing wat mij betreft.

1. Je werk, hobby’s en projecten zien als oefenen

Deze eerste strategie is voor mij heel herkenbaar. In onze prestatiemaatschappij moet alles meteen perfect zijn en alles een functie hebben (en liefst meteen geld opleveren). Maar soms is iets gewoon voor de lol en/of gewoon om te oefenen. En zeker als je iets perfect wil doen (bijvoorbeeld een waanzinnige presentatie geven of een roman schrijven) kan je project zo beangstigend worden dat je niet eens durft om te beginnen. De beste tip is dan om gewoon maar te beginnen met een klein hapje van het project. Brick by brick. Ik weet uit ervaring: dit geeft enorm veel voldoening.

2. Ruimte maken voor flow en rust in je leven

Dit klinkt als mindfulness, maar in deze context wordt hier vooral mee bedoeld dat je afleidingen zo veel mogelijk verwijdert uit je werkdag (of andere moment dat je met een project bezig bent). Na het lezen van deze tip heb ik mijn telefoon echt bruut beknot. Alle notificaties staan uit (zelfs WhatsApp). Ook ben ik op zoek naar andere manieren van werken, bijvoorbeeld eens een paar uur met pen en papier in plaats van de laptop. Wauw, wat een verandering! Ik kom nu veel vaker in een creatieve flow.

3. Je leren richten op anderen

Spreekt voor zich, toch? Een kwestie van je openstellen. En het gezeur van oude mensen is waar: houd je telefoon in je tas en je ziet veel meer opties tot het helpen van anderen of het aanknopen van een praatje.

4. Actief oefenen in dankbaar zijn

Dit is eigenlijk de hoofdmoot van het boek. De resterende krap 200 pagina’s bieden je namelijk de ruimte om dagelijks drie dingen te beschrijven waar je dankbaar voor bent. Al snel merkte ik echter dat elke dag iets in een boekje schrijven te verplichtend voor mij voelt. Het gaat mij dan tegenstaan. De auteur beschrijft dit effect overigens zelf ook al in de pagina’s hierover. Ik heb besloten wekelijks in plaats van dagelijks in het Dankboek te schrijven. Met 180 pagina’s ben ik zo ruim 3 jaar onder de pannen. En ik moet zeggen: stilstaan bij waar je dankbaar voor bent is een prettige bezigheid. Ik heb het boek nu zo’n 8 weken in gebruik en merk dat ik nu al een beetje rustiger en tevredener in het leven sta (terwijl ik eigenlijk eerder meer successen dan minder successen behaal, toeval?).

Kort of te kort?

Ik ben blij dat de informatie in het Dankboek kort, maar krachtig wordt gepresenteerd. Toch is het wel goed om de verhouding in dit boek van te voren te beseffen. Het is vooral een invulboek voor jezelf, iets wat je in theorie natuurlijk ook gewoon kunt doen in een notebook van een euro van de Action. Het Dankboek is echter mooi vormgegeven met een luxe kaft en papier dat lekker schrijft. En dat maakt dat je het dagelijkse of wekelijkse schrijven in het Dankboek simpelweg langer volhoudt dan met een cheap ass boekje. Het Dankboek is mede daarom ook heel geschikt als cadeau voor mensen die wel wat dagelijkse voldoening in hun leven kunnen gebruiken.

Wees lief en koop het Dankboek direct bij De Correspondent (geen verzendkosten in Nederland!). Ook te koop bij De Groene Boekenshop, je eigen favoriete boekhandel en bovendien bij bol.com.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen