Lezen & Media

Recensie kookboek: Vegan Richa’s Indian Kitchen

Al jaren ben ik een groot fan van de Indiase keuken. Toen we nog eenvoudig uit eten konden (lees: geen jong kind in huis), gingen we regelmatig ergens even snel een curry eten. En ook de potjes van Patak’s waren populair. Met een klein kind in huis, moet je de pittigheid van eten weer helemaal opnieuw opbouwen. En bovendien ging ik van vleeseter, naar vegetariër, naar veganist. Leuk, die drie vegan gerechten per kookboek, maar dat moet toch beter kunnen? En toen liep ik online ineens aan tegen Vegan Richa’s Indian Kitchen. Helemaal vegan en volgens velen hét standaardwerk op dit gebied. En ook niet zo duur. Ik kocht het kookboek en probeerde een paar recepten uit.

Kookboek Vegan Richa’s Indian Kitchen is breder ingedeeld dan voorgerecht, hoofdgerecht, toetje. Niet alleen staan er ook ontbijtjes, chutneys en snacks in, maar de gerechten voor de avondmaaltijd zijn ook enigszins ingedeeld naar voedingsstoffen. Dus als je meerdere gerechten maakt voor een complete maaltijd, kun je makkelijk recepten verzamelen uit het hoofdstuk ‘linzen en bonen’, ‘hoofdgerechten’ (vooral tofu en tempeh), en ‘groentencurry’s’. Superuitgebreid! Er staan zelfs 10 recepten in voor vegan Indiase broden. Fantastisch! Ik tel ongeveer 150 recepten in totaal.

Natuurlijk betekent dat met een relatief goedkoop boek als dit, dat niet elk recept begeleid wordt door een foto. Ik denk dat dat een beetje 50/50 is. Je moet dus wel zelf enig idee hebben waar je mee bezig bent. Bonus is trouwens dat je achterin een deel van de recepten per regio kunt vinden. De regio’s in India kennen immers enorm verschillende keukens en smaken. Het is leuk dat je als je dat wilt een tafel vol met gerechten uit een bepaalde regio op tafel kunt zetten. Dat komt de smaak waarschijnlijk ten goede.

Is het verder lekker koken met kookboek Vegan Richa’s Indian Kitchen? Ik moet zeggen: het was wel even wennen. Ten eerste maakt de auteur gebruik van cups (want ze woont in Amerika). Dat is even omschakelen als je dat echt niet gewend bent. Mijn advies is om sowieso een cup-maatbeker te kopen voor een paar euro. Heb je niet alleen met dit kookboek plezier van, maar zal je ook uit de brand helpen met heel veel andere recepten. Een tweede lastigheid aan kookboek Vegan Richa’s Indian Kitchen is dat sommige recepten (gelukkig lang niet allemaal) een bijna oneindige rabbit hole blijken. Voor onderdeel X word je verwezen naar het recept op pagina Y. En daar heb je voor onderdeel Z weer het recept op pagina A nodig. Enzovoorts. Heel verstandig dus om je recepten echt goed vooraf door te nemen, voordat je begint.

Maar dan de resultaten. Ik heb nu meerdere keren een tafel gevuld met gerechten uit Vegan Richa’s Indian Kitchen. En ik moet zeggen: ondanks de cups en de rabbit holes lukt alles tot nu toe helemaal. Ook de smaken zijn goed. De gerechten smaken wel wat meer naar de geur van toko’s dan naar de potjes van Patak’s. En dat is waarschijnlijk maar goed ook. Maar dat is wel iets wat je je moet realiseren, als je de aanschaf van dit kookboek overweegt. Hier en daar worden in de recepten vegan alternatieven gebruikt (zuivelvrije kookroom bijvoorbeeld) die ze in India misschien niet zullen hebben, maar veelal zijn de recepten naar mijn idee ook echt authentiek. Hoe meer pittigheid mijn jonge dochter kan verdragen, hoe vaker we uit dit kookboek zullen gaan koken.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen