Lezen & Media

Recensie kookboek: vegetarisch Grieks koken anno nu

Alsof ik niet al genoeg kookboeken over de Griekse keuken had, kreeg ik vorige zomer The Greek Vegetarian Cookbook (Heather Thomas) cadeau voor mijn verjaardag. Hartstikke lief van man Remi natuurlijk, maar zou het kookboek nog wel wat toevoegen aan alle recepten die ik al had? De belofte van het boek is echter interessant: Grieks, maar dan hedendaags. Na een jaar heb ik er genoeg uit gekookt om iets over dit kookboek te vinden.

De vegetarische Griekse keuken

In een Grieks restaurant in Nederland staan vooral vleesgerechten op de kaart, zoals gyros, souvlaki en bifteki. In Griekenland is de keuken veel meer op groenten gericht. Niet dat het allemaal vegetariërs zijn, maar vlees is (traditioneel gezien) meer iets voor af en toe dan voor elke dag. Typische groentegerechten zijn de met rijst gevulde paprika’s en tomaten (gemista), gigantes (grote witte bonen in tomatensaus) en gemixte groente uit de oven (briam). Maar de tijd staat ook in Griekenland niet stil. Er komen nieuwe producten bij en ook de Grieken hebben lang niet allemaal de tijd om uren in de keuken te staan. Dat is dan ook de basisgedachte van The Greek Vegetarian Cookbook: wat eten hedendaagse Griekse vegetariërs? Wat doen zij met quinoa en avocado? Welke varianten op traditionele gerechten maken ze?

Supersnelle romige polenta met fris smakende peulvruchten

Ongeveer 130 recepten

In The Greek Vegetarian Cookbook beschrijft Heather Thomas ongeveer 130 vegetarische recepten met een moderne twist. Qua hoeveelheden zijn de recepten goed verdeeld over de categorieën Meze & dips & snacks, Salades, Ontbijt & brunch, Lichte lunches, Diner, Baksels & toetjes. Elk recept heeft een mooie foto; wel zo handig dat je weet wat je ongeveer maakt. Wel valt het mij op dat hier en daar iets anders op de foto te zien is dan dat in het recept wordt beschreven. Zo zie ik ergens tofu bij een recept met tempeh en munt in plaats van peterselie. Maar meestal gaat het goed.

Eenvoudige soep met orzo en kikkererwten

Smaakvol en pragmatisch

Van die 130 recepten heb ik er nu zo’n 15 gemaakt. Als ervaren eter van Grieks voedsel kan ik zeggen dat de smaken hier en daar wat minder de zachte rijkheid hebben dan die van de traditionele Griekse keuken. Desondanks waren alle gerechten die we tot nu toe hebben geproefd heerlijk vol van smaak. Ook leuk is de pragmatische toon die doorklinkt in de recepten. Vrijwel elk gerecht eindigt met een opsomming van variaties. Voor als je toevallig wat anders in huis hebt. En dat is nu juist zo enorm Grieks: koken met wat voorhanden is. Of het nu brandnetel of avocado is. En waarom zou je geen cake met courgette bakken als je moestuin er vol mee staat?

Superlekkere cake met courgette en walnoten

Variaties op bestaande klassiekers

Precies die variaties zijn misschien wel mijn favorieten uit dit kookboek. Want waarom zou tzaziki altijd alleen maar uit yoghurt met komkommer en knoflook mogen bestaan. De variant met venkelzaad en verse knolvenkel staat inmiddels regelmatig bij ons op tafel. En de gyros met aubergine in plaats van vlees is echt fantastisch.

Je staat wel een uur te bakken, maar dan heb je ook wat: ‘gyros’ van aubergine

Feta, halloumi én vegan-friendly

Voor een fervente vegan is zelfs dit Griekse kookboek wel een beetje zoeken. Het boek helpt zelf mee door een icoontje dat recepten als vegan-friendly aanduidt. Maar met een beetje creativiteit kom je zelf nog een heel eind verder. Bijvoorbeeld door een van de vele vervangers van yoghurt te gebruiken. Feta kun je gelukkig heel goed biologisch krijgen. Dat scheelt toch weer een beetje. Alleen halloumi blijft lastig om enigszins diervriendelijk op tafel te krijgen. Aan jouzelf de keuze.

Weer eens wat anders dan spinazietaart: filodeeg met bonen, tomaat en feta

Doordeweekse kost (meestal)

Wat ook erg fijn is aan The Greek Vegetarian Cookbook is dat vrijwel alle gerechten prima een plekje kunnen krijgen in je doordeweekse routine. Tuurlijk, er staan ook recepten in die wel wat meer tijd vergen. En ik weet dat niet iedereen zo veel tijd neemt (of heeft) om te koken. Maar het is zeker niet zo dat je drie uur in de keuken moet staan voor wat eetbaars. Een groot pluspunt.

Bonensalade als bijgerecht

Bonen, maar heus ook veel andere groenten

Minstens zo aanwezig als de feta zijn de bonen. Wij eten dagelijks bonen en ik kan mij geen leven zonder bonen voorstellen. Maar ze bestaan. Mensen die echt geen bonen lusten. Misschien ben jij er een van. Vrees niet, in The Greek Vegetarian Cookbook staan ook een heleboel recepten zonder bonen. Maak bijvoorbeeld een frittata met courgette. Of een dip van aubergine en paprika. Of een warme aardappelsalade met kappertjes. Wij zijn zelf in ieder geval nog lang niet klaar met recepten maken uit dit kookboek. Zelfs als je kast al vol staat met Griekse recepten, voegt dit boek zeker nog wat toe.

Specificaties van dit kookboek

  • Titel: The Greek Vegetarian Cookbook
  • Auteur: Heather Thomas
  • Gepubliceerd in: 2019
  • Uitgeverij: Phaidon Press Limited
  • Aantal pagina’s: 271
  • ISBN-13: 9780714879130
  • Formaat: hardcover

Blijkbaar is The Greek Vegetarian Cookbook inmiddels niet meer heel gemakkelijk verkrijgbaar, maar ik raad je aan toch een poging te wagen.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen