Mode & Verzorging

7 dagen koud douchen? Ik ging de challenge aan!

Alles wat met gezondheid te maken heeft, verslind ik. Artikelen over gezonde voeding, blogs met (oma-)tips voor een goede gezondheid, magazines vol mooie reportages over de meest spraakmakende en stoere sporten… Ik geniet er van. Dat is de theoretische kant. Het ‘zelf doen’ is toch een iets ander verhaal. Ja, ik sport regelmatig, eet gevarieerd en let op mijn gezondheid. Maar er is toch een bepaalde ‘comfortzone’. Ik ben geen bungee-jumpende adrenaline junk die haar huid scrubt met zeezout en nee zegt tegen chocolade. Nee, ik ben meer een gemaksmens. Maar om als gemaksmens uit je comfortzone te komen heb je helemaal geen bungeejumptouw nodig. Je kunt veel dichter bij huis beginnen: onder de douche, een koude welteverstaan. Geloof me, de adrenaline pompt door je lijf.

De theorie achter koud douchen

Voordat ik begon heb ik me ingelezen in de materie, want wat betekent koud douchen eigenlijk voor je gezondheid? Verschillende sites en blogs sommen de voordelen op, samengevat: koud douchen versterkt je huid, het is goed voor je bloeddruk en je bloedcirculatie, je traint je immuunsysteem, je bouwt een natuurlijke resistentie op tegen kou, het activeert je vetverbranding, het geeft je energie en het werkt tegen stress.

Ook de wetenschap is enthousiast over koud douchen:

‘Blootstelling aan kou activeert het sympathische zenuwstelsel, verhoogt het niveau endorfinen in je bloed en bevordert adrenaline vrijlating in het brein. Bovendien stuurt het, door het hoge aantal kou-receptoren in de huid, een overweldigend aantal elektrische impulsen van de zenuwuiteinden naar het brein, wat een anti-deprimerend effect heeft.” — uit ‘Adapted cold shower as a potential treatment for depression’ (2008)

Dus genoeg voordelen dat koud douchen, op naar het ‘zelf doen’! Gelukkig geven de deskundigen ook een paar tips waar ik weer heel blij (en warm) van word, want om in één keer afscheid te nemen van mijn lekkere, heerlijke, warme, hete douche is niet handig. De tip: doe het in fases. En dat heb ik gedaan.

Koud douchen in de praktijk

Mijn challenge heb ik uitgevoerd in de laatste week van het jaar. Op maandag 28 december ben ik gestart, op mijn laatste dag van de wintersport. Als je dan ergens begint dan was dit een perfecte plek bij de sneeuw. In de weken ervoor heb ik mijn douchewater af en toe wat kouder gezet, maar nog niet zo koud als nu. En het valt me mee! Tuurlijk het is koud, je hapt naar adem en je denkt dat je zeker een dikke minuut onder koud water staat, terwijl het in werkelijkheid maar vijf seconden is. Maar van die vijf seconden koud water kreeg ik een energie boost waar ik enorm blij van werd. De dagen die volgden verliepen in hetzelfde stramien: een lauwwarme douche om m’n haar te wassen en uit te spoelen, daarna de douche op koud voor inzepen en afspoelen. De tijd dat ik onder de koude douche stond, werd steeds iets verlengd (met seconden weliswaar, maar toch). Naar mate de week vorderde, merkte ik ook dat de temperatuur van mijn startdouche steeds lager werd. Dus het went best snel!

Conclusie van een week lang koud douchen

Een week lang koud douchen is voor mij niet voldoende geweest om aan een volledig koude douche te wennen. Maar het is wel voldoende om gewend te raken aan de goede effecten: ik douch bewuster, het koude water geeft een energieboost waardoor ik mijn dag fitter en scherper begin en mijn lijf heeft na de koude douche een aangename temperatuur, zodat ik niet direct weer begin te transpireren zoals na een warme douche. En met de voortzetting draag ik ook nog bij aan milieubewuster leven: energiezuiniger en waterbesparend, maar dit heeft pas op langere termijn effect, dunkt me, net als de genoemde gezondheidseffecten.

Al met al kan ik concluderen dat dit een challenge was die me uit mijn comfortzone heeft gehaald en die me stimuleert om door te gaan met koud douchen. Goed voor mijn gezondheid en ons milieu. Ik ben er nog lang niet, je kunt me nog niet de ‘Ice-woman’ noemen, maar het begin is er. Gezien het motto van dit blog ‘liever inconsequent goed, dan consequent fout’, ga ik door waar ik gebleven was; koud afdouchen met de intentie om uiteindelijk 10 minuten koud te kunnen douchen. Waarom 10 minuten? Dat staat gelijk aan een uurtje spinnen op de sportschool! Tja, ik blijf toch een gemaksmens die van chocolade houdt.

Marjan van Delden on InstagramMarjan van Delden on LinkedinMarjan van Delden on Twitter
Marjan van Delden
Communicatieliefhebber
Houdt van communiceren, marketing, coachen, motiveren en uitdagen en geniet van hardlopen, motorrijden, boeken, schoenen, uiteten, vrienden en vriendinnen.