Mode & Verzorging

Dilemma: wat moet ik doen met mijn kleding met angora?

Toen in 2013 het bericht naar buiten kwam dat angorawol op een niet zo erg diervriendelijke manier werd verzameld, kwam ik tot twee conclusies. Ten eerste was het kwartje nooit bij mij gevallen dat angora van konijnen afkomstig is. Ergens had mijn hoofd besloten dat angorawol van langharige schapen kwam. Ten tweede kwam ik erachter dat ik veel meer kleding met angora in mijn kast had dan waar ik mij prettig bij kon voelen. Wat een dilemma: wat doe je daar dan vervolgens mee?

Het verschil tussen kasjmir, mohair en angora

Ik dacht dus altijd dat angorawol van schapen komt, want ‘wol’. En het woord ‘wol’ is voor mij onlosmakelijk verbonden met het concept ‘schaap’. Fout dus. Een schaap heeft er niets mee te maken. In kledinglabels kun je drie soorten haar (of wol) tegenkomen naast ‘wol’ of ‘merino’ (dat wel van schapen komt). Kasjmir komt van de Kasjmirgeit. Dan is er ook nog de angorageit. De lange haren van deze geit worden verwerkt en verkocht als mohair. Ten slotte is er dus angora. Dit zijn de haren van het angorakonijn.

kasjmier-mohair-angora

Bron foto’s: Wikipedia

Meer angora dan ik dacht

In eerste instantie dacht ik dat ik alleen een sjaal van angorawol had, ooit gekregen van mijn oma die hem nog van lang geleden in haar kast had liggen. Oh ja, en die ene veel te warme trui met stippen. Oh, en het zit ook nog in die rode wintertrui verwerkt. Hey, hier liggen ook nog verdacht harige handschoenen. En die jurk voelt ook wat harig, even het label checken… Jemig, wat is er eigenlijk ongemerkt veel angora mijn kledingkast ingeslopen! Hoe kon ik ooit zo dom en onwetend zijn? En vooral, wat moet ik er nu mee doen?

Optie 1: kleding met angora weggooien

De eerste optie is gewoon weggooien. Maar eigenlijk druist dat tegen al mijn duurzaamheidgevoelens in. Het enige wat de wereld ermee opschiet als ik mijn kleding weggooi is dat ik afval maak en dat ik nieuwe kleding moet kopen. Onder de streep is het gewoon duurzamer om de kleding niet weg te gooien, principes of niet.

Optie 2: alle angorawol verkopen of naar de kringloop

Als ik de kleding met angora zelf niet meer wil dragen, kan ik er misschien iemand anders blij mee maken via Marktplaats of de kringloopwinkel. Maar dat voelt nog fouter dan weggooien. Alsof ik het probleem gewoon over de schutting gooi. En bovendien is de nieuwe eigenaar misschien wel helemaal niet op de hoogte van de problematiek rondom angorawol en creëer ik straks onbedoeld een fan van angora.

Optie 3: de angorawol ritueel verbranden of begraven

Vast staat dus dat ik de laatste eigenaar zal moeten zijn van deze kleding. En als ik het niet achteloos en gevoelloos kan weggooien, hoe moet het dan? Met een of andere rituele verbranding met een smeekbede om vergiffenis? Begraven in een donker bos? Voelt ook niet goed en niet helemaal gezond.

Optie 4: mijn kleding met angora gewoon dragen

De enige optie die ik lijk te hebben is het simpelweg dragen van mijn ‘foute’ kleding. Misschien niet naar een bijeenkomst met dierenwelzijnsactivisten, maar toch zeker wel gewoon in mijn eigen huis. En dan gewoon afdragen tot de kleding op is en dan alsnog weggooien. Dit lijkt mij eigenlijk de meest juiste manier om respect te hebben voor het dierenleed dat in mijn kleding verborgen zit: het daadwerkelijk gebruiken waar het voor bedoeld is. Anders is het dierenleed ook nog helemaal voor niets geweest. Is dat het dan maar? Is dat ‘as good as it gets’?

Wat zou jij doen?

Hoe kijk jij aan tegen dit dilemma? Wat adviseer je mij te doen met mijn kleding met angorawol? Heb je zelf kleding die met de kennis van nu ‘not done’ is? Wat heb jij ermee gedaan?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen