Mode & Verzorging

Groenere anticonceptie: wat een keuze!

Deze website heeft het al gehad over menstrueren en daar groener mee omgaan. Je kunt ook groener omgaan met je anticonceptie: je kunt letten op anticonceptie zonder hormonen en met weinig afval. Dat is beide beter voor het milieu. Tegelijk moet de methode ook betrouwbaar zijn, want (onbedoeld) kinderen krijgen is verreweg het minst gunstig. Ik ging op zoek en kwam een aantal verrassende dingen tegen. Let op: misschien niet geschikt voor lezen op je werk!

Betrouwbaarheid van anticonceptie

Het belangrijkste criterium is de betrouwbaarheid van de methode; je doet tenslotte niet voor niets aan anticonceptie. Een kind krijgen is een enorme impact op je leven (en op onze wereld). We gaan er even vanuit dat je een onbedoeld kind ook krijgt (op de ‘groenheid’ van abortus ga ik daarom niet in). In de score is zowel het gebruiksgemak en de kans op fouten als de ‘betrouwbaarheid bij juist gebruik’ meegenomen. Omdat er dan geen exacte cijfertjes meer aan te hangen zijn, is dit gevat in een score van 1 tot en met 5 sterretjes, waarbij 5 sterren de meest betrouwbare methode aangeeft en 1 ster aangeeft dat de kans op ongewenste kinderen ongeveer even groot is als bij geen enkel voorbehoedsmiddel.

Groenere anticonceptie leidt tot minder afval

Een andere belangrijke impact op de natuur is de hoeveelheid afval die de vorm van anticonceptie met zich meebrengt. De hormonale methoden hebben het voordeel dat ze de hoeveelheid menstruatiebloed terugbrengen, dus je hebt op die manier minder afval. Voor de tabel ben ik ervan uitgegaan dat je ‘gewoon’ maandverband of tampons gebruikt. Natuurlijk scoren deze methoden beter als je een Mooncup gebruikt! Het koperspiraaltje zorgt bij veel vrouwen dan weer voor een heftiger menstruatie en verliest dus punten voor afval. Per stuk verpakte anticonceptie levert natuurlijk ook meer afval op, dus condooms scoren vrij slecht op dit criterium. De sterretjes geven aan hoe weinig afval je van een product kunt verwachten! 5 sterretjes is de beste score die je kunt halen en 1 sterretje geeft aan dat hier het meeste afval te verwachten is.

Hormonen in anticonceptie

Hormonen kunnen een negatieve invloed hebben op je lichaam. Voor sommige mensen zijn ze daarom onwenselijk. Tegelijkertijd plas je ingenomen hormonen ook weer uit en dat kán invloed hebben op de natuur om ons heen. Dit is voornamelijk waar voor oraal ingenomen twee-fasen anticonceptiepillen. Die wel weer de meest voorkomende manier van anticonceptie zijn. Geen hormonen is dus groener. In het overzicht zijn de hormoonvrije methoden aangegeven met 5 sterretjes. De twee-fasen pil is schadelijker dan de andere hormoonhoudende methoden en krijgt daarom 1 sterretje. Alle andere methoden krijgen 3 sterretjes (het midden). De pil doorslikken krijgt 2 sterren, omdat je dan natuurlijk wel 4 strips meer per jaar inneemt.

Totaalscore anticonceptie: wat is de meest groene methode?

Al met al zijn er geen exacte cijfertjes te plakken aan ‘groenheid’ van de anticonceptie, maar met behulp van de betrouwbaarheid, de hoeveelheid afval en de hoeveelheid hormonen krijgen we wel een onderbuikgevoel bij de groenheid van de verschillende methoden van anticonceptie. Dit gevoel heb ik vertaald in een aantal sterretjes, van 5 (het meest groen) tot en met 1 (minst groen). De sortering is op groenheid, daarna op betrouwbaarheid, dan op afval.

Manier Betrouwbaar Afval Hormonen Groenheid
Sterilisatie vrouw ***** **** ***** *****
Sterilisatie man ***** **** ***** *****
Micro-implantaten in de eileider (Essure) ***** **** ***** *****
Geheelonthouding ***** **** ***** *****
Computer-temperatuur methode (Lady-Comp) ***** **** ***** *****
Koperspiraaltje ***** *** ***** *****
Fertility Awareness Method **** **** ***** *****
Hormoonhoudend spiraaltje (Mirena) ***** ***** *** ****
Eén-fase pil doorslikken ***** **** ** ****
Lamshuid condooms ***** ** ***** ****
Eén-fase pil ***** ** *** ***
Implantaat met hormonen (Implanon) **** ***** *** ***
Pessarium met zaaddodende pasta **** * ***** ***
Hormonenring (NuvaRing) ***** **** *** **
Latex condooms (fair trade) ***** * ***** **
Twee-fasen pil ***** *** * *
Poly-urethaan condooms ***** * ***** *
Periodieke onthouding ** **** ***** *

Verrassingen in de scores van soorten anticonceptie

Zoals verwacht staan de permanente anticonceptiemethoden bovenaan: sterilisatie en micro-implantaten (wat natuurlijk ook een vorm van sterilisatie is). Die zijn alleen wel erg permanent. Dan komt geheelonthouding: heel betrouwbaar, zolang je je daaraan houdt, en heel groen. Maar tsja, we willen niet voor niets anticonceptie.

Heel verrassend om te zien is dat een natuurlijke methode direct daarna het groenst is en nogal betrouwbaar blijkt. De methode met behulp van een computertje klinkt misschien nogal onbetrouwbaar, maar een flink aantal studies laat zien dat het moeilijk is om de methode fout te gebruiken, zolang je maar braaf ’s morgens temperatuurt; het computertje regelt de rest.

Direct daarna komt het koperspiraaltje. Voor mijzelf geen optie: ik heb al een zware menstruatie en zit niet te wachten op meer; en ik ben niet weg van het idee om zo af en toe een bevrucht eitje in mijn lijf te ‘vermoorden’ met het spiraaltje.

Dan op de volgende plek alweer een natuurlijke methode van anticonceptie: Fertility Awareness Method, waarbij je zelf je temperatuur bijhoudt (samen met een aantal andere indicatoren) in plaats van met een computertje. Iets foutgevoeliger, maar met waanzinnig veel succes ingezet onder laagopgeleiden in allerlei derdewereldlanden.

Bij de methoden met hormonen komen het hormoonhoudende spiraaltje en de één-fase pil doorslikken als winnaars uit de bus. Dit zijn zeer betrouwbare methoden en ze leveren relatief weinig afval. De pil doorslikken lijkt ook als gevolg te hebben dat de ‘therapietrouw’ (dus het op tijd elke dag innemen) verbetert, waardoor dit betrouwbaarder is dan een stopweek inlassen.

Ik ga mijn manier toch maar eens heroverwegen, denk ik. Maar wat je ook doet: géén ongepland kind krijgen is nog altijd groener dan helemaal niets doen!

Hoe groen doe jij het?

Marianne Cysouw on FacebookMarianne Cysouw on Twitter
Marianne Cysouw
Mede-blogger || werkende mama, die handwerkt, bakt en blogt || mede-INFJ || Gezin met Partner, Mini-man, Mini-vrouw en poes Pixel