Mode & Verzorging

Een jaar lang geen kleding kopen? Terugblik op mijn challenge

In januari 2017 ging ik een uitdaging met mezelf aan: een jaar lang (bijna) geen nieuwe kleding kopen. Is dat gelukt? Grotendeels. Een korte terugblik op een lang en bewogen jaar. We begonnen dit jaar namelijk met drie personen, maar we zijn inmiddels met zijn vieren!

Voor mezelf: bijna gelukt!

Wat ik al had gedacht: voor mezelf is het vrij simpel om geen nieuwe kleding te kopen. Ik heb al meer dan genoeg kleding. Tijdens mijn zwangerschap heb ik ‘de doos’ gekregen, waarin van mij en 4 van mijn vriendinnen positiemode in zit. Bij elkaar is dat ruim voldoende om een hele zwangerschap in superleuke kleding rond te lopen.

Ik wilde nog wat tweedehands voedingsshirts kopen voor na de geboorte van mijn kleintje. Dat is helaas net mislukt. Een andere vriendin met dezelfde maat kocht heel Marktplaats leeg, en als je net bevallen bent is naar een beurs gaan even niet zo eenvoudig. Positief is wel dat ik heel weloverwogen een paar tops heb gekocht voor mezelf. Dat is anders dan ik voorheen zou doen.

Verder heb ik nieuwe schoenen moeten kopen voor mijzelf. Tweedehands lukte dat niet, maar de nieuwe schoenen zijn dan op zijn minst vegan.

Winkelen doe je het beste bij:

  • de lokale kringloopwinkels (zeker in en om Utrecht goed te doen)
  • ebay
  • Marktplaats (zeker voor dingen als voedingskleding)
  • de webwinkels uit de challenge-update

Voor mijn partner: moeizaam

Mannenkleding in grote maten is moeilijk te vinden tweedehands. Hoewel mijn man weinig nodig heeft (hij heeft bijvoorbeeld geen jasje-dasje werk), slijten zijn broeken en sokken wel hard. Hij speelt met de kinderen buiten en zijn broeken zijn nou eenmaal niet van kevlar. (Hm, gat in de markt…)

Tweedehands is soms nog wel herenkleding te vinden in maat S en M, maar in maat L wordt het al lastig en maat XL en XXL zijn er bijna niet. Shirts nog wel, maar broeken vooral niet. En in slimfit gaat hij ook niet passen. Dat tweedehands herenkleding moeilijk te vinden was, had ik van tevoren niet zo bedacht. De vintage winkels zien er altijd vol uit. Maar als je dan echt voor een rek staat en je letterlijk alles in maat XL in je handen kunt pakken is de keuze toch echt klein.

Winkelen doe je het best bij:

  • Echte vintage en tweedehands kledingwinkels

Voor mijn kind: het gaat bijna vanzelf

Voor kinderen is het makkelijker. Er wordt van alles doorgegeven. Wij krijgen kleding van klasgenootjes die langer zijn, neefjes die ouder zijn, vrienden die hun zolder leeg willen maken.

Dit jaar hebben we voor onze jongen van vijf jaar ongeveer drie verhuisdozen vol kleding gekregen, in een aantal verschillende maten. Ik heb er een paar broeken bij gekocht uit de kringloopwinkel, en een paar shirts van een halfjaarlijkse kledingbeurs. We hadden ook nog een stapel merkkleding liggen die ik eens op Marktplaats had gekocht.

Met een beetje zoeken, een goed netwerk, en af en toe wat ondergoed en sokken bijkopen, kun je een kind prima zonder al te veel nieuwe kleding grootbrengen. Met schoenen bleek het lastiger, want we hebben momenteel een ‘gat’ in de tweedehands schoenen die we hebben. De schoenen die we op Marktplaats hadden gekocht vielen helaas na twee keer dragen uit elkaar. Tsja.

Winkelen doe je het beste bij:

  • Vrienden en familie: vraag gewoon of je de oude kleding mag hebben, desnoods te leen
  • VintyKids, als merkkleding je ding is
  • Marktplaats voor dozen met grotere kleding

Voor mijn baby: oei, wat moeilijk

Voor mijn baby vond ik het moeilijker om niets nieuws te kopen. Tijdens de zwangerschap ging dat allemaal nog wel, maar nu ze er eenmaal was vond ik het vreselijk om niets nieuws voor haar te kunnen kopen.

Omdat ik ook voor de tweede keer erg veel last heb van een postpartum depressie, stond ik op een gegeven moment in de babykamer te huilen boven een stapel babykleertjes die we nog van de oudste hadden. Alles was één grote flashback en ik kwam niet meer vooruit. Ik heb mezelf daarom toch maar een therapiebudget van 30 euro gegeven om de eerste maten met wat nieuws en meisjesachtigs op te leuken, zodat ik ook een klein beetje kon genieten.

Een deel kon ik bij de kringloopwinkel kopen, een paar superleuke dingetjes hebben we van een kledingbeurs, maar de items waar ik het meest aan hecht zijn toch gewoon echt helemaal nieuw gekocht. Nu in de grotere maten zie ik dat ik weer heel veel leuke en voor ons nieuwe meisjeskleren heb gekregen. Ondertussen is de depressie ook min of meer onder controle, wat ook verschil maakt.

Winkelen doe je het beste bij:

  • Kledingbeurzen: meisjeskleding in kleine maten kun je in overvloed vinden
  • Kringloopwinkels
  • Ruilconcepten, zoals Krijg de kleertjes, Aap Noot Mies of Kleertjesdoos
  • Marktplaats voor dozen vol kleding: wat je niet wilt hebben, raak je wel weer kwijt

Echt nooit meer nieuwe kleding?

Is het te doen om nooit meer nieuwe kleren voor je gezin te kopen? Dus altijd gedragen kleding kopen, of zelf maken van oude kleren? Nee, voor ons is dat niet te doen. Maar bewust omgaan met kleding kopen doen we nu wel. We kopen nu als eerste tweedehands en we zoeken beter uit wat we allemaal krijgen. Ook graai ik nu een stuk enthousiaster in de bakken bij de kringloopwinkel en zoek ik daar voor mezelf ook broeken, jurkjes en leuke tops. (Bij ons hangen er zelfs zwangerschapsbroeken.)

Ik ben de ‘schaamte’ voorbij om in tweedehands kleding te lopen, omdat ik weet dat het een overdachte keuze is met duurzaam leven in mijn hoofd; het is niet dat we geen nieuwe kleding kunnen betalen, maar we vinden het oprecht beter om eerst te kijken of er geen andere optie is. En pas dan kopen we een paar dingen die we echt heel erg leuk vinden.

Het komende jaar zal in het teken staan van herstel voor mij, groei voor mijn kindjes en warmte voor mijn man. Daar hoort soms ook iets nieuws bij. Maar dan wel bewust, zodat we er echt van kunnen genieten.

Marianne Cysouw
Mede-blogger || werkende mama, die handwerkt, bakt en blogt || mede-INFJ || Gezin met Partner, Mini-man, Mini-vrouw en poes Pixel