Mode & Verzorging

Test: is menstruatieondergoed dé oplossing voor een eco-friendly ongesteldheid?

Ongesteld zijn zonder wegwerpproducten: het kan en er is zelfs volop keuze. Er zijn steeds meer duurzame producten op de markt waarmee je niet elke menstruatie opnieuw een berg afval hebt. Denk aan de menstruatiecup en wasbaar maandverband. De laatste tijd las ik ook steeds vaker dingen over menstruatieondergoed. Zou dat wat zijn? Of zijn het een soort veredelde luiers? Om daar achter te komen, mocht ik een aantal broekjes testen van Lotties Period Underwear, naar eigen zeggen ‘het eerste merk menstruatieondergoed van Nederland’. In deze review lees je mijn ervaringen.

Menstruatie zonder afval

Afhankelijk van hoe je ongesteld bent (hoe lang duurt je menstruatie, hoeveel bloed verlies je, etc) zorgt het gebruik van tampons of traditioneel maandverband voor best veel afval. Volgens de mensen van menstruatiecup Mooncup gebruikt een vrouw ongeveer 11.000 tampons of maandverbanden gedurende haar leven. Wow. Daar valt dus wel wat te besparen, zowel qua grondstoffen als qua geld. Daarom schreven we al vaker over mogelijkheden voor een afval-arme menstruatie. Zo schreef ik zelf in 2015 over de Mooncup en deelde Marianne in 2017 haar ervaringen met wasbaar maandverband. Daar is sinds kort een optie bijgekomen: menstruatieondergoed. Menstruatieondergoed is als gewoon ondergoed, maar dan met een aantal laagjes erin die het bloed opvangen. Een kwestie van wassen en klaar alweer. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch zijn er steeds meer merken menstruatieondergoed waar je uit kunt kiezen.

Na zes jaar Mooncup toch over op menstruatieondergoed?

In 2015 ben ik na bijna 20 jaar (!) aan maandelijkse tampons overgestapt op de menstruatiecup van Mooncup. ‘Ik wil nooit meer anders!’ schreef ik toen. Maar dat is veranderd. Ik ben nog steeds tevreden over het concept, maar ik merkte dat ik toch af en toe doorlekte. Bovendien voelt het letterlijk en figuurlijk niet goed om toch een dag of 5 je vagina continu op lichte spanning te hebben staan met zo’n cup erin. Zeker ’s nachts en op de dagen dat het bloedverlies minimaal is. Ik kreeg behoefte aan iets anders óf misschien iets voor erbij. Bijvoorbeeld een broekje als extra voor dagen dat ik wel een cup gebruik, maar dan minder bang voor doorlekken hoef te zijn. Of een broekje voor ’s nachts en een broekje voor lichte dagen. Dat Lotties Period aan de deur van Eigenwijs Blij klopte kwam dus als geroepen!

Lotties Period: vier laagjes voor een frisse ongesteldheid

De missie van Lotties Period (voluit Lotties Period Underwear) is volgens oprichter Anneloes Nieuwenhuijse ‘door het gebruik van wegwerpproducten te verminderen de menstruatiemarkt een stukje duurzamer te maken’. Dat doet Lotties Period nu eerst met een vijftal modellen broekjes, van string tot model ‘Bridget Jones’. Vier laagjes materiaal zorgen voor een frisse ongesteldheid. Welk model bij jou past kun je bekijken met de handige FLOW-chart. De meeste broekjes zijn gemaakt van bamboe-textiel met katoen en wat synthetische materialen om de werking van de slip te garanderen. Alleen de seamless variant heeft een buitenkant van nylon. Voor mijn test ontving ik vier van de vijf modellen:

  • Cheeky, een bikinimodel die drie tampons (15 ml) zou moeten kunnen vervangen
  • High-Waist, ook goed voor drie tampons, bijvoorbeeld voor ’s nachts
  • Lacy String, een mooie string als vervanger van één tampon (5 ml)
  • Seamless, voor onder een mooi jurkje ofzo, als vervanger van twee tampons (10 ml)

Er is ook nog een andere string, de High-Cut. Deze kan ook 5 ml bloed opvangen. Alle broekjes kosten rond de 20 euro per stuk. Als je er meer koopt in een set, krijg je vaak een beetje korting. Overigens een tip voor de nieuwe lading: een aanduiding van 1, 2 of 3 in het label zou handig zijn om weer even te weten voor hoeveel bloed en vloeistof de afzonderlijke slips geschikt zijn. Zeker als er misschien in de toekomst nog nieuwe modellen bij gaan komen.

Het kruis van de Cheeky: voldoende voor 15 ml / 3 tampons en toch flinterdun.

Als dat maar goed gaat…

De vier broekjes liggen klaar voor als ik weer ongesteld ben. Ondertussen heb ik een hoop vragen. Zitten ze wel lekker, of gaat het voelen als een soort luiers? Zou je ze horen tijdens het lopen, bijvoorbeeld kraken of ritselen? Hoe vaak zou ik moeten verschonen? Is dat uitspoelen en wassen een gedoe? Zou het stinken? En hoe duurzaam zijn ze op langere termijn? Komen ze wel mooi uit de was? Wie in China heeft deze broekjes eigenlijk voor mij genaaid? Lang heb ik niet om erover na te denken, want ik ben twee dagen eerder ongesteld dan zou moeten. Daar gaan we!

Lotties Period: draagcomfort oftewel of ze lekker zitten

Of ze lekker zitten? Daar kan ik heel kort over zijn: ja, dit is heerlijk zittend menstruatieondergoed. De maat klopt goed. En ze zijn allemaal erg zacht. Zelfs van de dikste broekjes is de ‘opvanglaag’ nog steeds flinterdun. Je vergeet al snel dat je iets anders aan hebt dan normaal. Geen gekraak. Geen geritsel. Helemaal top.

Bloed, bloed, bloed: hoeveel en hoelang?

Dan waar het werkelijk om gaat. Hoeveel bloed kunnen ze aan en hoelang kan ik ze dragen? Ik begin met de Seamless. Na een uur maak ik blijkbaar een overenthousiaste rare beweging en voel ik het bloed langs de naad aan de zijkant naar de onderkant stromen. Bloed aan de verkeerde kant! Dit gaat niet goed! Ik doe snel de High-Waist aan en neem mij voor een volgende ongesteldheid opnieuw de Seamless te proberen. De High-Waist doet het echter fantastisch. Op de site van Lotties Period lees ik dat je het ondergoed ‘tot 10 uur lang’ kunt dragen. Maar ik besluit het omwille van de test tot het uiterste te pushen. Na 22 uur begint het ondergoed toch wat onfris te ruiken. Een hele dag is dus echt niet de bedoeling. Ook de Cheeky, mijn favoriet, gaat heerlijk lang mee. Beide broekjes lekken niet door, maar absorberen wel goed. Het is dus niet zo dat het bloed erbovenop blijf liggen en tegen je lichaam gaat plakken. Op de uitloopdag van mijn menstruatie draag ik de Lacy String. Ideaal voor als je nog amper bloed verliest, maar toch wat extra zekerheid wilt.

Helemaal niet alsof je een luier aan hebt.

Erna: menstruatieondergoed uitspoelen, wassen en opnieuw gebruiken

Wanneer je een van de slips hebt gebruikt, moet je deze eerst uitspoelen met koud water. Dit blijkt helemaal niet vies om te doen. Ik hang ze ergens uit (de plek hiervoor is nog even puzzelen, aangezien ze wel nadruppen) en plan het zo dat ik na mijn menstruatie een donkere was doe. Ze kunnen namelijk gewoon mee met de normale was tot 40 graden. Wel iets om rekening mee te houden overigens, als je verder alleen maar lichte kleding hebt. In ons huishouden heb ik echter wel elke maand een donkere was, dus dat is een kwestie van een beetje slim plannen. In de tussentijd bungelen de broekjes aan een lijntje in de badkamer. Stinken ze? Totaal niet. En ik heb een eng goede neus. Een week later is het tijd voor de donkere was. Het duurt lang voordat het menstruatieondergoed volledig droog is. Maar ze zijn weer helemaal fris en de stof ziet er nog goed uit. Ook geen zoompjes ofzo die zijn gaan rafelen. Dat belooft een lange levensduur. Lotties Period heeft het zelf over twee tot drie jaar. Elders op de site lees ik echter: ‘De antibacteriële werking van de laag gaat tot 20 wasbeurten mee’. Dat zou dan krap 2 jaar zijn. Zoiets dus. Ik beloof bij deze een update te plaatsen als de broekjes uit elkaar vallen of hun werking verliezen.

Mag het menstruatieondergoed van Lotties Period in mijn leven blijven?

Ik weet nog niet wat er misging met het Seamless broekje. Wellicht ga ik daar nog achter komen. De andere broekjes hebben mij echt positief verrast. Het draagcomfort is veel hoger dan ik had gedacht. En in mijn persoonlijke situatie kan ik er blijkbaar lang mee doen zonder constant verschonen. Ik zie het zo voor mij dat ik er een aantal Cheeky’s bij koop, zodat ik in de ochtend een kan aantrekken, na het werk een nieuwe kan aandoen en dan voor de nacht eventueel nogmaals. Dat lijkt mij prima te doen. Misschien nog een leuke string erbij voor de lichte dagen. Dit menstruatieondergoed is namelijk precies waar ik naar op zoek was: afvalarm en een goede vervanger van en/of aanvulling op de cup. Missie geslaagd, yay!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen