Mode & Verzorging

Zelf vloeibare handzeep maken in een paar simpele stappen

Na flink veel geklus in de moestuin en kas deze week waren vandaag beide zeeppompjes in keuken en badkamer leeg. Gelukkig kan ik ze snel weer even aanvullen want de zeep staat voorradig in de kelder in glazen flessen. En mocht zo’n fles leeg zijn, dan is wat nieuwe handzeep snel gemaakt. Ik hoef er bij het boodschappen doen nooit meer aan te denken. Ongeveer zo lang als dat ik zelf wasmiddel maak, zo lang gebruik ik ook zelfgemaakte handzeep.

En dat is niet toevallig, want de ingrediënten voor wasmiddel en handzeep zijn (nagenoeg) dezelfde. Ik vind de zeep goed werken. Ik gebruik hem ook om af te wassen. De zeep heeft geen doordringende geur en wat misschien even wennen is; hij schuimt niet. Maar je handen worden prima schoon en je vaat raakt goed ontvet. En zo ben je met een stuk zeep klaar voor een heleboel toepassingen in huis. Net als onze oma’s vroeger. Waarschijnlijk hadden die er meer kijk op dan wij, verwend met voor elk klusje een eigen middeltje.

Waarom zou ik zelf handzeep maken?
Nou, het is goedkoop, scheelt afval, is minder mileubelastend, het kost weinig tijd en werkt prima.

Kan ik dit ook?
Ja hoor, in principe voldoet elk stuk zeep en elk zeeppompje wat je nog in huis hebt liggen.

Hoe maak je vloeibare handzeep (2 voorbeelden)

Voorbeeld 1 is een lekker voorbeeld van zero waste en upcycling: je gaat namelijk eindelijk iets doen met die ongebruikte maar zonde-om-weg-te-gooien badzeepjes, restjes zeep, hotelzeepjes etc. Je geeft ze een nieuwe, zinvolle functie.

  • Verzamel een stelletje zeepjes of stukjes zeep in totaal bijvoorbeeld 50 gram.
  • Rasp ze fijn met een aardappelmesje of hak ze fijn. Deze zeepjes ruiken waarschijnlijk wel sterk, dus ik zou ze niet in de blender of zo iets doen, anders heb je de volgende keer een smoothie met een schuimkraag a la savon. Doe de stukjes in een kom
  • kook anderhalve liter water
  • Doe het water over de stukjes zeep
  • Laat het een paar uur staan, tot het water lauw is
  • Mix het mengsel goed (!) met de staafmixer, eerst op de lage en dan op de hoge stand. Je moet goed mixen omdat de zeep door het pompje heen moet kunnen
  • Je hebt nu meer zeep dan dat er in een pompje past (beter, da’s handig!). Giet de zeep in een schone (gebruikte) pot, of emmertje, bijvoorbeeld van de yoghurt of van jam. Klaar voor een volgende keer!
  • Giet het mengsel wat je nu nodig hebt in een gebruikt (of voor dit doel gekocht herbruikbaar zeeppompje): ik heb er een van bamboe met een plastic binnenfles te koop bij Ikea)
  • Gebruiken maar!

Voorbeeld 2 is een lekker voorbeeld van puur gebruik van producten. Je weet wat er in je zeep zit. Je weet dat de zeep minder belastend is voor het milieu dan de vloeibare grote merken handzeep die je koopt.

  • Je raspt 50 gram marseillezeep, in een kom
  • Je kookt anderhalve liter water
  • Je staafmixert na een paar uur het afgekoelde mengsel
  • Daarna volg je de stappen als in voorbeeld 1.

Sommige medezeepmakers die ik ken, voegen glycerine toe zodat er iets meer vet in de zeep zit en je handen minder snel zouden uitdrogen. Ik gebruik dit zelf niet, en mijn handen maken het goed, maar het kan wel. Als je heel graag wil dat je zeep schuimt en je wilt toch het liefst natuurlijke producten gebruiken, dan kun je wat schilfers aleppo-zeep (dat is olijfzeep toevoegen). Die schuimt wel.

Zeep maken? Fluitje van een cent, doe je lekker zelf!

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op mijn blog www.datmaakjelekkerzelf.nl over mijn zoektocht naar back to basic (met een knipoog ;).

Suzanne on FacebookSuzanne on TwitterSuzanne on Wordpress
Suzanne
Pedagoog, Speciaal Onderwijs, Eigen Bedrijf, Rotterdam, Eco, Sustainablerevolution, Foodlover, Moeder van twee, Diy, Recyclen, Funishomemade.