Nieuwsmonitor: Eigenwijs Blij nieuws in december 2015

Hoe Eigenwijs Blij was het nieuws in de laatste maand van 2015? In de maandelijkse nieuwsmonitor deze maand aandacht voor het verbod op plastic tassen, ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie, én een oproep van Arnold Schwarzenegger.

Verbod op plastic tassen

In december zond de NPO een documentaire uit over de schadelijke gevolgen van het gebruik van plastic. Deze is helaas niet op hun site beschikbaar maar de essentie is terug te vinden op YouTube:

Natuurlijk geen nieuws om vrolijk van te worden, dat lukt beter met de volgende nieuwsberichten: Overheid verbiedt het gebruik van gratis plastic tassen vanaf 2016: Nederland loopt, zoals wel vaker, helaas zeker niet voorop, maar het is een stap in de goede richting. En deze uitvinding is natuurlijk helemaal geweldig. Het zou beter zijn als de oorzaak zou worden weggenomen, maar als dat niet gaat dan maar de gevolgen zo goed mogelijk verhelpen.

Zonnepanelen

Als je bijvoorbeeld in Duitsland bent valt de enorme hoeveelheid zonnepanelen op. Eindelijk worden ze nu ook in Nederland steeds gewoner. Een grote stap vooruit zijn de zonnedakpannen die dakpannen en zonnepanelen integreren. De bedrijven die deze leveren en installeren hebben het al tijden razend druk!

Of toch windmolens?

Er zijn en blijven nou eenmaal mensen die zonnepanelen niet mooi vinden. Voor hen is er een alternatief dat nu vooral voor boerderijen is ontworpen, maar wie weet!

Arnold Schwarzenegger als klimaatactivist

Hoe bedrieglijk kan een imago zijn? De meesten kennen hem vooral van gewelddadige films als The Terminator maar inmiddels heeft hij een aardige reputatie opgebouwd als klimaatactivist die ook nog eens in de positie verkeert om het te kunnen uitvoeren. In bijgaand stuk geeft hij argumenten om de ontkenners te ontwapenen.

Kort nieuws

-In december is weer een onkruidbestrijdingsmiddel op de verboden lijst terechtgekomen. Lees verder op Groenlinks.nl.
-Goed nieuws in de strijd tegen multiresistente bacteriën in kippenvlees. Als je dan toch vlees wilt eten dan kan het maar beter van goede kwaliteit zijn zonder overbodige troep. Lees verder op nu.nl.
-Afval wordt in steeds grotere mate hergebruikt. Dit is ook weer een mooi voorbeeld, een nieuwe schakel in de circulaire econommie. Lees verder op Follow the money, ftm.nl .
-Zuinig met voedsel. In Frankrijk worden stappen gezet. Lees verder op nu.nl.
-Vet eten slecht voor de gezondheid? Onderzoek ban journalist en auteur Daan de Wit levert verrassende antwoorden op. Lees verder op Follow the money, ftm.nl Zie ook de recensie van zijn boek Weet Wat Je Eet op Eigenwijs Blij.
-En dit is wel heel verrassend! Energie opwekken uit kaas, je moet er maar op komen. In Frankrijk is het zover. Lees verder op trouw.nl.
-Duurzame bedrijfsuitjes: wil je met je bedrijf eens wat anders en duurzamers doen dan is dit misschien een idee, als voorbeeld.

Tot zover de nieuwsmonitor voor december 2015. Heb je tips die je met anderen wilt delen? Mail de redactie of reageer op dit bericht.

Jan Koster on FacebookJan Koster on Wordpress
Jan Koster
Recensent & mede-leesclubcoördinator @ Hebban
Ik heb een klein accountants- en belastingadvieskantoor, getrouwd, twee kinderen. In mijn vrije tijd recensent voor Hebban en mede-leesclubcoördinator Non-fictie voor Hebban.

1 reactie op “Nieuwsmonitor: Eigenwijs Blij nieuws in december 2015”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.