Opinie & Individu

Blogger Remi: “Beter inconsequent goed dan consequent fout”

Remi van Beekum blogt al sinds begin 2015 voor Eigenwijs Blij. Hij blogt voornamelijk over tuinieren en groene energie. Daarnaast probeert hij zo veel mogelijk biologisch te eten en zijn huis steeds groener te maken. In dit interview lees je hoe hij ‘eigenwijs blij’ leeft en welke stappen Remi nog wil gaan zetten.

Wat doe je in het dagelijks leven?

In het dagelijks leven ben ik chef innovatie bij een digital marketingbureau in Groningen. Daar help ik klanten met het uitstippelen van hun digital marketingstrategie en jaag ik de productontwikkeling in onze eigen organisatie aan. Daarnaast ben ik man van Cecile en vader van Emily, mijn dochter van 14 maanden. En help ik stichting co2ntramine bij hun strijd tegen ondergrondse CO2-opslag in Noord-Nederland.

Wat is jouw manier van ‘eigenwijs blij’ leven? Welke thema’s zijn hierbij voor jou belangrijk?

Bewuste keuzes en verantwoorde beslissingen vind je in bijna alles wat je kunt doen. Dat maakt het soms wel lastig, omdat je dus ook over alles kunt nadenken en alles ‘fout’ kunt doen. De thema’s die ik het belangrijkste vind zijn energie/duurzaamheid en biologisch eten. Zowel op de energiemarkt als in de voedingsindustrie is een hoop aan de hand en een hoop verandering en verbetering. Uiteraard heb ik al lang groene stroom (waarom zijn er nog mensen in Nederland die géén groene stroom hebben?). En binnenkort zet ik de volgende stap en ben ik ook zelf producent door mijn eigen zonnepanelen.

Was er een moment in je leven waarop je dacht: nu ga ik het anders doen? Of ging dat geleidelijk of direct van huis uit?

Voor mij was er niet één moment waarop ik ineens alles anders ging doen. Van huis uit at ik al vegetarisch, al heb ik dat losgelaten toen ik ging studeren. Daarna ben ik geleidelijk steeds in stapjes bewuster geworden. Soms door nieuwe informatie of kennis. Soms doordat het aanbod, de beschikbaarheid en ook de prijs van bewuste producten beter worden. Vlees eet ik alleen met mate en altijd biologisch. Bij de rest van mijn eten kies ik vaak biologisch, maar niet altijd. Al merk ik dat ik steeds meer producten leer kennen en plekken weet waar ik de juiste dingen kan kopen. Daardoor sluipt het er steeds meer in en eten we denk ik nu al voor 80% biologisch. Als je een beetje slim inkoopt kost dat bijna niets extra en het is bijna altijd veel lekkerder en sowieso gezonder.

Heb je heimelijke genoegens? Dingen die volgens je eigen overtuiging ‘fout’ zijn, maar die je jezelf toch af en toe gunt?

Heimelijke genoegens heb ik niet echt. Er zijn wel dingen die nog onvoldoende lukken, bijvoorbeeld omdat er nog geen alternatieven zijn. Thuis eet ik dus bijna helemaal biologisch, maar op werk hebben we nog een ouderwetse lunch met vlees uit de vleesindustrie (wat ik dus niet aanraak) goedkope kaas (wat ik dus maar eet bij gebrek aan beter) en verder vooral veel dingen die als eerste ingrediënt suiker bevatten. Dat is dus nog een uitdaging. Verder gun ik mezelf wel eens in de 2 jaar een vliegvakantie naar een Grieks eiland. Zo’n vliegtochtje kost een hoop CO2, maar Griekenland is te mooi om lang niet te bezoeken

Welke stappen voor een in jouw ogen beter leven denk je in de toekomst te zullen gaan zetten?

Binnenkort krijg ik dus eindelijk mijn eigen zonnepanelen en ben ik zelf energieleverancier. Dat voelt goed. Hopelijk kan ik later een Tesla Powerwall toevoegen, zodat ik mijn eigen energie overdag kan opslaan en ’s avonds kan gebruiken. En op termijn een goede elektrische auto als die nog iets verder ontwikkeld zijn. Qua eten zal het allemaal geleidelijk nog verder ontwikkelen. De grote supermarkten hebben biologisch ontdekt en de beschikbaarheid van verantwoorde producten groeit hard. Dus daar zal ik wel langzaam verdere stappen in zetten.

Welke tip voor een ‘eigenwijs blij’ leven wil je graag met iedereen delen?

Ik heb zelfs twee tips. Allereerst: verantwoorde producten lijken soms duurder en dat kan een bottleneck vormen om stappen in de goede richting te zetten. Maar in feite zijn veel ‘reguliere’ producten te goedkoop. De prijzen van veel voedingsmiddelen zijn de afgelopen 50 jaar hard gedaald, doordat er efficiënter geproduceerd wordt. Maar ‘efficiënt’ staat vaak haaks op ‘goed’. Dus als je goed wilt eten, zul je ook een goede prijs moeten betalen. En dan zul je zien dat veel dingen in de supermarkt te goedkoop zijn. Laat die liggen. Het percentage van het inkomen dat Nederlanders aan voeding besteden is de afgelopen 50 jaar ongeveer gehalveerd. Dus een klein beetje meer betalen voor goed voedsel lijkt me voor de meeste mensen geen probleem.

Mijn tweede tip is een quote van iemand die ik ken: “beter inconsequent goed dan consequent fout”. Dit mantra helpt mij soms om te relativeren. Er zijn elke dag honderden keuzes te maken en je kunt ze niet allemaal perfect verantwoord doen. Doe gewoon een deel goed en zet kleine stapjes!

Benieuwd naar de artikelen van Remi voor Eigenwijs Blij? Op de auteurspagina van Remi van Beekum vind je een overzicht van al zijn artikelen.

Onze interviewer on FacebookOnze interviewer on PinterestOnze interviewer on TumblrOnze interviewer on Twitter
Onze interviewer
Interviewer @ Eigenwijs Blij
Hoe pakken anderen dat nou aan? Onze interviewer laat je kennismaken met onze bloggers en andere mensen met een eigenwijs blije kijk op de wereld.