Opinie & Individu

Mijn inspiratie: de rebelse tongue-in-cheek feminist Caitlin Moran

Als er iemand is die mij in de afgelopen jaren heeft laten zien dat langdurige scholing niet per se noodzakelijk is voor een slimme geest, dan is het wel Caitlin Moran. Deze Engelse journalist en rebel schrijft al sinds haar tienerjaren voor allerlei magazines en heeft inmiddels al meerdere boeken op haar naam, waaronder How to Be a Woman. Ze neemt zichzelf op de hak waar het kan, maar is snoeihard waar het moet. En dat dan vooral op het gebied van feminisme en economische gelijkheid in het algemeen. Verplicht volgen op Twitter!

Wie is Caitlin Moran ook alweer?

Caitlin Moran werd geboren in 1975 en leefde jarenlang als oudste van een gezin met acht kinderen in een sociale woning met maar drie slaapkamers. Dat laat zijn sporen zeker na. Vanaf haar elfde ging ze niet meer naar school. In haar tienerjaren schreef ze al een boek en werkte ze zichzelf naar binnen bij muziekblad Melody Maker.

In 2011 ging haar carrière ineens als een speer. Haar boek How to Be a Woman werd gepubliceerd en kreeg terecht een hoop aandacht. En dan vooral omdat de toon van Caitlin zo eigen en zo anders is. Jazeker, ze maakt zich sterk voor gender equality en is een echte feminist. Maar dat betekent toch niet dat vrouwen zichzelf de hele tijd bloedserieus moeten nemen? Een heel recent artikel (helaas achter een pay wall) van haar herhaalt deze boodschap: feminisme is dat je als vrouw helemaal van jezelf bent en dus ook gewoon zinloos mag genieten!

caitlin-moran

Ze schreef nog meer boeken. Over Moranthology schreef ik eerder al eens een recensie voor een andere website. Recent verscheen haar nieuwste boek met wederom zo’n van haar naam afgeleide titel: Moranifesto.

De gevoelige snaar tussen melig en pijnlijk

Haar boeken zijn allemaal erg leuk en prikkelend om te lezen, maar ik vind haar nog leuker in video’s, in columns en op Twitter. Want daar raakt ze, in vaak maar een paar woorden of paar minuten, precies die gevoelige snaar tussen ha-ha-ha melig en dolk-recht-in-je-hart treurig. Haar boodschap aan tienermeisjes is bijvoorbeeld heel mooi.

En het is niet voor niets dat het Reuters Institute for the Study of Journalism Caitlin Moran in 2014 uitriep tot meest invloedrijke Britse journalist op Twitter. Ze trakteert haar half miljoen volgers soms op melig gedoe, soms op irritante links naar haar columns achter betaalmuren, maar heel vaak op behoorlijk kritische noten op het gebied van politiek en gelijkheid in de breedste zin van het woord. En natuurlijk verwijst ze ook naar haar prikkelende video’s. Een hele relevante, ook voor Nederland, is deze:

Caitlin Moran: free spirit én betrokken

Caitlin Moran houdt mij scherp op ontwikkelingen in een aantal thema’s die ik heel belangrijk vind. Soms zak ik wat weg in mijn eigen dagelijkse beslommeringen en dan is daar ineens weer een tweet of een column van haar die mij weer aan het denken zet. Een echte free spirit die haar eigen gang gaat maar toch (of juist daarom) enorm betrokken is. Misschien is dat wel de essentie voor waarom ze zo’n toffe held en inspiratiebron voor mij is.

Dit artikel is onderdeel van onze serie ‘helden’. Wie is jouw inspiratiebron voor een eigenwijs blij leven?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen