Groei & Gelijkheid

Anderen beter begrijpen en zelf groeien: welk MBTI-type ben jij?

Ik ben dol op labels, etiketten en hokjes. Niet omdat ik vind dat mensen voor eeuwig een bepaalde sticker opgeplakt moeten krijgen, maar juist omdat zulke modellen enorm goed helpen bij het beter begrijpen van jezelf en elkaar. En dat is wat mij betreft het startpunt van persoonlijke groei. Enneagram, Belbin, Kolb: allemaal prachtig, maar niets is zo allesomvattend en praktisch als MBTI. De Myers-Briggs Type Indicator is met stip mijn favoriete model om naar verschillen in karakters te kijken. Welk MBTI-type ben jij?

Huis & Tuin

Test: parfumvrij ecologisch wasmiddel Ecover ZERO

Toen mijn dochter nog een heel kleine baby was, hebben we veel kleertjes geleend van mijn schoonzus. Een paar maanden later gaf ik ze weer terug en vertelde ik erbij dat ze waren gewassen met ecologisch wasmiddel. “Is dat parfumvrij?” vroeg ze vervolgens. “Eh…” Ik ging op zoek naar parfumvrije, ecologische wasmiddelen en vond de nieuwe lijn van Ecover: Ecover ZERO. Dat wilde ik dus wel meteen proberen!

Eten & Drinken

Recept pannetje met spruitjes en champignons #meatfreemonday

Dit is origineel een recept van mijn moeder, die er ook altijd spekjes in meebakte. Maar wat blijkt: zonder spekjes is het minstens zo lekker! In de categorie ‘snel & gezond’ gooit dit gerecht enorm hoge ogen. In 30 minuten heb je een maaltijd vol groente voor 2 tot 3 personen op tafel. Daarnaast is het een typisch ‘prikken met je vork’-gerecht. Ideaal voor jonge kinderen, ondanks de spruitjes. Ik was vroeger overigens dol op spruitjes. In boter bakken aardappels mooier, maar gebruik gerust olie voor een veganistische variant.

Lezen & Media

F*ck die onzekerheid: hoe vrouwen kunnen genieten van hun succes

Veel werkende vrouwen blijken er last van te hebben: ze zijn goed in wat ze doen, maar hebben toch het gevoel dat ze vroeger of later door de mand zullen vallen. Volgens coach Vreneli Stadelmaier is dit het ‘impostor syndrome’. In F*ck die onzekerheid zet ze uiteen wat dit syndroom is, hoe je eraan komt en hoe je er weer vanaf komt. De voorbeelden zijn pijnlijk herkenbaar, maar de mogelijke oplossing komt pas in het laatste hoofdstuk aan de orde.

Eten & Drinken

Test: biologische veganistische koekjes van Billy’s Farm

Koekjes zijn en blijven vaak een lastig dilemma. Mijn ervaring is dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om biologisch, vegetarisch en soms zelfs veganistisch te koken, maar gebakken lekkernijen… Tsja, dat is meestal toch boter en ei (en allerlei spannende suikers) en vaak zijn de biologische varianten helaas niet zo heel lekker. Toen ik de biologische, veganistische koekjes van het Nederlandse Billy’s Farm zag liggen, was ik dus meteen erg nieuwsgierig. Tijd om de visite te laten proeven.

Kind & Opvoeding

Voorlezen: de prentenboeken over planten van Lois Ehlert

Vandaag zijn de jaarlijkse Nationale Voorleesdagen weer van start gegaan. Een mooie aanleiding om eens stil te staan bij prentenboeken over de natuur. Er is werkelijk een zee aan boeken over dieren, maar planten krijgen bar weinig aandacht. Minder aaibaar misschien, maar toch ook een belangrijk onderdeel van de natuur én van de belevingswereld van kleine kinderen? Ik vind de prentenboeken van Lois Ehlert daarom echt een verademing.

Durven & Ondernemen

Hoe geef jij invulling aan MVO?

MVO, oftewel Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn. Maar hoe je precies invulling geeft aan MVO in je eigen onderneming is nog best een klus. Ik ben zelf ZZP’er en heb daardoor niet zo veel MVO-vraagstukken om over na te denken en mee aan de slag te gaan. Maar ik laat mij graag inspireren. Ben je ondernemer? Hoe pak jij het aan?

Eten & Drinken

Recept curry met bloemkool en tofu #meatfreemonday

Bloemkool is wat mij betreft een lastige groente. Heerlijk, maar veel verder dan gekookt en dan samen met aardappels en vlees(vervanger) kom ik vaak niet. Verwerken in een curry is een lekker en eenvoudig alternatief. Dit recept is niet alleen vegetarisch, maar ook eenvoudig veganistisch te maken: laat dan de nan achterwege. In 45 minuten heb je een mooie curry op tafel voor 3 personen. Hij is wel gekruid, maar niet erg pittig.