Eten & Drinken

Bubbels? Een verfrissend drankje hoeft echt geen suiker of zoetstof te bevatten

Na een jarenlange cola-verslaving (Coca-Cola dan dus, de enige echte cola, duh), ben ik een paar jaar geleden min of meer gestopt met frisdrank drinken. Ik kon de suiker high ervan fysiek simpelweg niet meer aan. Maar soms mis ik wel de bubbels. En bubbels met een smaakje betekent meestal suiker (of zoetstof). Gelukkig is ook daarin de afgelopen jaren wel wat verandering gekomen. Wat dacht je van apfelschorle? Cawston Press? Of bijvoorbeeld het nieuwe Dash dat ik laatst mocht testen? Allemaal verfrissende bubbels zonder suiker of zoetstof. Keuze genoeg dus.

Eten & Drinken

Heerlijke meloensalade voor bij de BBQ (en nog vegan ook!)

Zouden er mensen zijn die elke keer als ze BBQ-en totaal nieuwe gerechten maken? Ik denk het niet. Iedereen heeft toch zijn eigen favoriete recepten voor op de barbecue en erbij zoals salades en bepaalde sausjes. Ikzelf ben altijd op zoek naar nieuwe recepten die nieuwe favorieten kunnen worden. Maar mijn meloensalade met cashewnoten blijft in de top 10 staan van mijn BBQ-recepten. Hopelijk is deze heerlijke salade (nog vegan ook!) binnenkort ook een van jouw favorieten salades bij de barbecue.

Eten & Drinken

De lekkerste vegan aardappelsalade voor bij de BBQ (of zomaar)

Iedereen heeft z’n eigen voorkeuren voor gerechten die niet mogen missen tijdens een barbecue. Zo kunnen mijn ex-buren niet functioneren zonder pindasaus. Voor mij is een BBQ niet compleet zonder aardappelsalade. Vroeger vond ik uit zo’n bak ook prima. Tegenwoordig liever zelfgemaakt met lekker veel verse kruiden. Stokbroodje eronder, sausje erbij… heerlijk! Maar hoe maak je zo’n verse, smeuïge BBQ-aardappelsalade ook nog eens helemaal vegan? Nou gewoon, met mijn recept, haha.

Eten & Drinken

5 slimme ideeën om snel lekkere maaltijden op tafel te krijgen

Nog een paar weken tot de zomervakantie, de maanden juni en juli zitten bij ons aardig vol. Werk (en ik werk zelf op een school dus ik zit in dezelfde cadans als de kinderen) Sportdag, schoolreisjes, eindelijk weer eens al die leuke vrienden te eten vragen, kamperen en van buiten genieten. Juist dan vind ik het fijn en handig om zoveel mogelijk te doen aan mealprepping; het vooraf bereiden van (delen van) maaltijden. Misschien ook handig voor jou? Ik geef je 5 slimme tips.

Eten & Drinken

Recept: Italiaanse broodsalade (panzanella)

Een flinke bak panzanella, oftewel Italiaanse broodsalade, als lunch wegtikken is iets waar ik echt naar uit kan kijken. Mijn man, aan de andere kant, wil er zo min mogelijk mee te maken hebben. Dat ligt denk ik aan de rauwe rode ui en rauwe knoflook die in deze lunchsalade zit. Misschien niet eten als je een uur later een zakelijke afspraak hebt. Maar op ieder ander moment… mag je mij dit voorschotelen. Vandaar dat ik graag mijn recept met jullie deel.

Eten & Drinken

Recept voor de lekkerste pindasaus (satésaus?), ook nog vegan

Mijn man noemt het koppig satésaus, terwijl ik het pindasaus blijf noemen. Ik weet eigenlijk niet of er echt een verschil is. Maar we bedoelen allebei die bruine saus die zo lekker is bij patat, BBQ, rijst, en inderdaad: bij saté. Je kunt natuurlijk zo’n bakje pindasaus bij de supermarkt kopen. Maar die pindasauzen zitten vaak vol met gekke ingrediënten, zijn bijna nooit vegan en bijna altijd veel te zout. Zelf pindasaus maken is zo veel lekkerder en echt niet moeilijk. Wie graag Aziatisch kookt heeft de ingrediënten voor pindasaus waarschijnlijk gewoon altijd in huis. En je kunt je pindasaus naar hartenlust aanpassen naar je eigen smaak. En zelfs helemaal biologisch, als je dat wilt. Lekker!

Eten & Drinken

Zelf oesterzwammen kweken op koffiedik in een GrowKit; mijn ervaring

Oesterzwammen kweken in een klein emmertje in de keuken op koffiedik. Afval omzetten in een grondstof en gratis paddenstoelen. Dat klinkt goed! WesterZwam heeft GrowKits waarmee je dat zelf in je keuken kunt doen. Maar werkt dat echt? Ik mocht een oesterzwammen GrowKit testen. In dit blog mijn ervaringen en tips hoe je zelf oesterzwammen kunt kweken in je eigen keuken.

Eten & Drinken

Ayurvedisch koken: 5 eenvoudige tips die ik tijdens een workshop leerde

Begin dit jaar mocht ik tijdens een workshop van Rada’s Kookstudio een middagje ‘ayurvedisch koken’. Of eigenlijk vooral ‘vedisch koken’. Vedisch slaat op de eeuwenoude Indiase cultuur, ayurvedisch is de medicinale tak van sport. Samen met een vriendin en een hele hoop andere mensen kookten we een heel buffet aan heerlijke veganistische gerechten. Dat plantaardige was speciaal voor vandaag, maar de Vedische keuken is altijd vegetarisch. En wat was het heerlijk! En niet eens zo vreselijk moeilijk. Tuurlijk, er is een kookboek. Maar verder nam ik 5 concrete tips mee naar huis die je zo direct in je dagelijkse koken kunt toepassen.

Eten & Drinken

Recept vegan babi ketjap oftwel seitan ketjap

Een van mijn favoriete keukens is de Indonesische keuken. Heerlijk zacht, zoet, zout met volle, kruidige smaken. Ik eet graag de vegan nasi rames bij mijn favo toko in Groningen en kook ook graag zelf Indonesische gerechten. Een gerecht dat ik echt ontzettend mis sinds ik geen vlees meer eet, is babi ketjap. Zou dat lastig zijn om vegan te maken? Helemaal niet! En mijn dochter van 4 lust deze seitan ketjap ook, redelijk kindvriendelijk dus.

Eten & Drinken

Recept: vegan sarnie met ‘vis’ en ‘tartaarsaus’

Een van mijn favoriete, op de Engelse keuken gebaseerde lunches is de ‘sarnie’ (sandwich) met vissticks en tartaarsaus. Niet dat ik dat dagelijks at, maar het was toch een beetje een gemis toen ik steeds meer plantaardig ging eten. Gelukkig zijn er tegenwoordig enorm veel veganistische vervangers van vis te koop. Ook het zelf maken van een vegan tartaarsaus blijkt kinderlijk eenvoudig. Tijd voor het delen van mijn recept voor een vegan sarnie met vissticks en tartaarsaus.