Eten & Drinken

Recept vegan pesto met zevenblad: koken met onkruid!

Een grote ergernis in menig tuin (zoals onze moestuin): zevenblad. Dit ‘onkruid’ is bijna niet weg te krijgen en neemt binnen de kortste keren de bodem over. Grrr. Maar in moestuinland geldt het motto: if you can’t beat it, eat it. En inderdaad, zevenblad is prima eetbaar en zelfs best erg lekker. Wat je ermee kunt koken? Heel eenvoudig is een heerlijke vegan pesto. Lekker voor op een broodje of voor door de pasta. Dus hup, plukken dat zevenblad en gewoon lekker pesto van maken.

Eten & Drinken

Recept ‘slettenpenne’: vegan pasta alla puttanesca met een twist

Soms heb je gewoon echt geen tijd om te koken en heb je weinig verse dingen in huis. Een ideaal moment voor een pastasaus uit blikjes en potjes. Dat is dan ook alles wat je nodig hebt voor een klassieke pasta alla puttanesca (inclusief ansjovis). Ik denk dat dat heel handig is als je als dame achter een raam even tussendoor wat wilt eten. Ten minste, ik vermoed dat daar de naam vandaan komt. Deze vegan versie van pasta alla puttanesca laat de ansjovis in de zee en is verder gebaseerd op de ‘slut’s spaghetti’/’slettenslierten’ van Nigella Lawson. Klaar in 15 minuten!

Eten & Drinken

Recept: de lekkerste coleslaw, vegan & licht gefermenteerd (!)

In Noord-Amerika is een coleslaw een must voor elke BBQ. Ik eet liever andere salades bij de BBQ, maar ben wel dol op coleslaw voor bij een broodje falafel of een broodje (inmiddels vegan) shoarma. Nu is coleslaw maken in de basis totaal niet moeilijk. Maar toen ik in aanraking kwam met pickles (kort gefermenteerde groenten), ging er ook op het gebied van coleslaw een wereld voor mij open. Mijn nieuwe favoriete coleslaw voor bij falafel en shoarma is dus licht gefermenteerd en bovendien helemaal vegan. Het recept is echt eenvoudig, maar je moet wel bijtijds beginnen. Heerlijk!

Eten & Drinken

Likeur maken met rozenbottels: recept rozenbottelwodka

Rozenbottels, ik heb er een haat-liefde-verhouding mee. Ik vind de smaak altijd een beetje weeïg en vooral iets uit mijn kindertijd. Maar toch is iets ook wel erg lekker aan die oranje bolletjes. En het is wel erg leuk dat ze overal en nergens groeien. Als experiment maakte ik rozenbotelwodka met een fles wodka en een kwartiertje plukken in de tuin. En ik ben eigenlijk best tevreden met het resultaat. Tijd dus om het recept voor deze drank van rozenbottels met jullie te delen.

Eten & Drinken

Ranja van rozenbottels: zelf rozenbottelsiroop maken

Ik keek uit het keukenraam en zag de rozenbottels in onze struiken steeds rijper en roder worden. Daar moet je toch wat mee kunnen? Jazeker, rozenbottelsiroop mee maken bijvoorbeeld. Sommige recepten op internet zijn erg omslachtig; sommige juist iets te kort door de bocht. Ik vind mijn eigen recept voor zelfgemaakte rozenbottelsiroop wel een mooie gulden middenweg. En dat belooft wekenlang of misschien wel maandenlang genieten van rozenbottelranja!

Eten & Drinken

Recept: heerlijk gezonde vegan borrelnootjes voor elk moment

We hadden al een aantal dagen een tuin vol kinderen en vrienden en ik sta blij kokend in de keuken, genietend van de ruimte en inspiratie om te koken. Vooral allerlei Indiase gerechten testen we, geweldig! En de kinderen koken en smikkelen lekker mee. Vandaag waagde ik me aan een snack die ik al een paar keer in recepten voorbij heb zien komen en waarvan ik steeds dacht, mjaaa misschien… maar nu; ik ben verkocht. Deze kikkererwten borrelnootjes zijn heerlijk, mega-gezond, goedkoop, krokant en snel klaar!

Eten & Drinken

Bubbels? Een verfrissend drankje hoeft echt geen suiker of zoetstof te bevatten

Na een jarenlange cola-verslaving (Coca-Cola dan dus, de enige echte cola, duh), ben ik een paar jaar geleden min of meer gestopt met frisdrank drinken. Ik kon de suiker high ervan fysiek simpelweg niet meer aan. Maar soms mis ik wel de bubbels. En bubbels met een smaakje betekent meestal suiker (of zoetstof). Gelukkig is ook daarin de afgelopen jaren wel wat verandering gekomen. Wat dacht je van apfelschorle? Cawston Press? Of bijvoorbeeld het nieuwe Dash dat ik laatst mocht testen? Allemaal verfrissende bubbels zonder suiker of zoetstof. Keuze genoeg dus.

Eten & Drinken

Heerlijke meloensalade voor bij de BBQ (en nog vegan ook!)

Zouden er mensen zijn die elke keer als ze BBQ-en totaal nieuwe gerechten maken? Ik denk het niet. Iedereen heeft toch zijn eigen favoriete recepten voor op de barbecue en erbij zoals salades en bepaalde sausjes. Ikzelf ben altijd op zoek naar nieuwe recepten die nieuwe favorieten kunnen worden. Maar mijn meloensalade met cashewnoten blijft in de top 10 staan van mijn BBQ-recepten. Hopelijk is deze heerlijke salade (nog vegan ook!) binnenkort ook een van jouw favorieten salades bij de barbecue.

Eten & Drinken

De lekkerste vegan aardappelsalade voor bij de BBQ (of zomaar)

Iedereen heeft z’n eigen voorkeuren voor gerechten die niet mogen missen tijdens een barbecue. Zo kunnen mijn ex-buren niet functioneren zonder pindasaus. Voor mij is een BBQ niet compleet zonder aardappelsalade. Vroeger vond ik uit zo’n bak ook prima. Tegenwoordig liever zelfgemaakt met lekker veel verse kruiden. Stokbroodje eronder, sausje erbij… heerlijk! Maar hoe maak je zo’n verse, smeuïge BBQ-aardappelsalade ook nog eens helemaal vegan? Nou gewoon, met mijn recept, haha.

Eten & Drinken

5 slimme ideeën om snel lekkere maaltijden op tafel te krijgen

Nog een paar weken tot de zomervakantie, de maanden juni en juli zitten bij ons aardig vol. Werk (en ik werk zelf op een school dus ik zit in dezelfde cadans als de kinderen) Sportdag, schoolreisjes, eindelijk weer eens al die leuke vrienden te eten vragen, kamperen en van buiten genieten. Juist dan vind ik het fijn en handig om zoveel mogelijk te doen aan mealprepping; het vooraf bereiden van (delen van) maaltijden. Misschien ook handig voor jou? Ik geef je 5 slimme tips.