Veel mensen denken dat Grieks eten gelijk staat aan veel vlees eten. Niets is echter minder waar. Een mooi voorbeeld van vegetarische recepten uit Griekenland is de hartige taart met spinazie en feta, in het Grieks ‘spanakopita’. Meestal zijn het kleine, eenpersoonshapjes, maar een grote taart kan natuurlijk net zo goed. Mijn variant is doodsimpel, voldoende voor 2 personen en in 45 minuten op tafel te zetten.
Een van de weinige klant-en-klaar maaltijden die ik nog wel eens koop is de pastasalade met zongedroogde tomaat, geitenkaas, appel en walnoot waar iedere supermarkt wel een variant van heeft. Raar eigenlijk, want juist zoiets als pastasalade is waanzinnig eenvoudig om zelf te maken. Met dit recept zet je in 20 minuten de befaamde pastasalade van de supermarkt in tweevoud op tafel. En je weet precies wat erin zit.
Rauwe cacao is helemaal in. Rauwe chocolade wordt koud gemalen en niet gebrand. Hierdoor blijven allerlei goede, fijne stoffen behouden, zoals antioxidanten en stoffen waar je blij van wordt. Lovechock gaat nog verder: hun repen zijn niet alleen van ‘raw cacao’ gemaakt, maar ook nog eens biologisch, veganistisch en op een eerlijke manier geproduceerd. Tijd om te proeven dus!
Curry met kikkererwten heet in India ‘chana masala’. De combinatie van kikkererwten (chana) met spinazie en tomaten is een eenvoudige manier om aan je voedingsstoffen te komen en toch veganistisch te eten. En gelukkig is het ook nog eens erg lekker en snel klaar te maken. Deze chana masala maak je met losse specerijen in plaats van een pakje en staat desondanks in 30 minuten op tafel. De curry is voldoende voor 2 tot 3 personen; het recept is gemakkelijk te verdubbelen.
Op het gebied van seizoensgroenten in april echt het spreekwoordelijke licht aan het einde van de tunnel. Voor fruit is het in april nog te vroeg, maar in de verkrijgbare groente zien we nu eindelijk wat verandering. Fans van het witte goud kunnen voor het eerst weer genieten van witte asperges; zelf vind ik groene asperges lekkerder, maar dat is puur smaak. En je houdt ervan of je haat het, maar de eerste rabarber is in april ook klaar om geoogst te worden. Wat ga jij maken met groente en fruit in april?
Mexicaans eten is wat mij betreft een heerlijke manier om vegetarisch te eten. En met slechts een paar specerijen maak je de smaak helemaal zelf in plaats van met een pakje. Deze vegetarische enchiladas zijn vol van smaak en bij ons thuis favoriet in de categorie ‘eten voor de tv’. Ze staan in 45 minuten op tafel en vullen de buikjes van 2 tot 3 personen.
In de biologische winkel in ons dorp keken deze vier flessen met biodynamische wijn uit Spanje mij ineens heel lief aan. Okay, eigenlijk waren ze gewoon in de aanbieding. Een snel rondje op Google leerde mij dat deze wijnen stuk voor stuk enorm hoog scoren bij wijnkenners. Tijd om eens te proeven hoe lekker biologisch-dynamische wijn kan zijn!
Mijn vader kookte vroeger weinig, maar als hij kookte, dan kookte hij zijn befaamde macaroni. Nooit at ik lekkerder macaroni dan die van hem. Natuurlijk gebruikte hij zelf gehakt (of zelfs smac), maar deze vegetarische variant benadert zijn recept toch best behoorlijk. Maggi als smaakmaker is het geheim. Dit recept is voor een flinke volle pan voor 4 tot 6 personen, en dat in 30 minuten. De macaroni vriest goed in: laat hem helemaal ontdooien, voordat je de macaroni opbakt. En een beetje laten aanbranden geeft juist smaak aan dit gerecht.
Deze vegetarische curry voor 4 personen is lekker zoet en romig en ook nog eens supersnel klaar te maken. Als je een beetje doorwerkt, heb je in 30 minuten een volledige maaltijd op tafel. Omdat de curry niet erg scherp is, is hij prima geschikt voor kinderen en mensen die niet zo van pittig houden. De curry kan worden ingevroren. Laat hem goed ontdooien in de koelkast, voordat je hem opwarmt en kook de rijst lekker vers op de dag zelf.
Gin is in, en dat rijmt dus het is waar. Maar ik was de trend voor door te beginnen met het drinken van gin op een schandelijk jonge leeftijd (sorry, lieve ouders…). En nog steeds sluit ik graag de werkweek af met een Gin & Tonic of houdt een Gin Fizz mij gezelschap tijdens een bordspel of het lezen van een boek. Pas recent ben ik verder gaan kijken dan Gordon’s en alsof het zo moest zijn stond ik al snel oog in oog met een fles Juniper Green Organic London Dry Gin. Die moest geproefd!