Eten & Drinken

Recept stamppot met witlof, appel en walnoten #meatfreemonday

Ik kook bijna nooit met kerrie, puur uit ‘wraak’ omdat ik vroeger dacht dat er daadwerkelijk één plant was waar dit specerij van werd gemaakt. Maar in deze vegetarische stamppot maakt deze kruidenmelange alles weer goed. De walnoten passen heel goed bij de appel en witlof en zorgen voor belangrijke voedingsstoffen. Door de oude kaas hoef je geen extra zout toe te voegen. In 30 minuten staat de stamppot op tafel. Dit recept is voldoende voor 2 personen, maar je kunt natuurlijk ook het dubbele maken voor 4 eters.

Eten & Drinken

Keurmerk Demeter: wat is het en is het heel anders dan biologisch?

Lange tijd heb ik gedacht dat Demeter gewoon een merknaam voor een bepaalde lijn aan biologische producten was. Zoiets als Puur Noord, Bio+ of Naturwert. Misschien wel heel dom, maar het kwartje viel pas heel laat: Demeter is het keurmerk voor biodynamische producten. Aha, zit dat zo? Maar wat is precies het verschil tussen biologisch en biologisch-dynamisch? Ik zocht het uit en zette het op een rijtje.

Eten & Drinken

Recept curry met linzen en zoete aardappel #meatfreemonday

Deze vegetarische curry is eenvoudig om te maken, heerlijk kruidig en goed gebalanceerd qua voedingsstoffen door de linzen. Wat wil je nog meer? Oh ja, dat ie lekker smaakt… Dat is gelukkig ook zo! De curry zelf is veganistisch. Laat de yoghurt en nan weg voor een compleet veganistische maaltijd. Het echte koken van deze curry duurt maar 10 minuten; daarna is het een kwestie van wachten (zo’n 30 tot 40 minuten). Het recept is voldoende voor 2 personen, maar het is een gerecht dat je gemakkelijk kunt verdubbelen (of verdriedubbelen).

Eten & Drinken

Recept zuurkool uit de oven met aardappelpuree #meatfreemonday

Dit gerecht is een klassieker uit mijn jeugd (bedankt mam!), maar dan een zelfbedachte vegetarische variant. Origineel maak je dit gerecht met ‘echt’ gehakt en worcestershiresauce. Stroop met een beetje azijn en kruidnagel benadert de smaak van worcestershiresauce heel goed. Wie kan multitasken, zet dit gerecht in 30 minuten in elkaar, waarna de ovenschotel nog 30 minuten in de oven moet. In principe is de ovenschotel voldoende voor 3 tot 4 personen, maar ik moet toegeven dat wij hem vaak met zijn tweeën opeten.

Eten & Drinken

Test: drie maffe, biologische vruchtensappen van 100% Juice

Een glaasje sap is een standaard onderdeel van mijn ontbijt, maar verveelt daardoor ook vrij snel. Spannende sapjes zijn vaak volgestopt met suiker, in smoothies heb ik ’s ochtends geen zin en biologisch sap is vaak wat saai. Zouden de vruchtensappen van het best wel nieuwe en ook nog eens Nederlandse 100% Juice mijn redding zijn? Drie van hun acht smaken zijn verkrijgbaar in een biologische variant en mijn gezin testte ze alle drie.

Eten & Drinken

Recept hete bliksem, stamppot met appel #meatfreemonday

Superwinters: een stamppot met restjes van de oogst van vorig jaar. De naam hete bliksem komt van het hete kookvocht dat nog lang in de appel blijft zitten. Voorzichtig eten dus; ik heb mij aan de gefotografeerde hete bliksem daadwerkelijk verbrand! Het is een vlotte stamppot; in 30 minuten staat hij op tafel. Ik zou hem zelf met 2 personen eten, maar voor 3 zou het ook genoeg moeten zijn.

Eten & Drinken

Test: genieten van de biologische thee van Clipper

Een jaar of wat terug zag ik deze biologische thee alleen nog in speciale winkels, maar nu kun je er bijna niet meer omheen: thee van Clipper. Dit merk uit Engeland ‘ticks every box’. De thee is biologisch en vaak ook nog grotendeels fair trade. De vormgeving van de doosjes is prachtig en de mensen van Clipper hebben een echte passie voor thee. En er zijn ook nog eens honderden smaken. Tijd voor een test waarin ik 6 smaken thee van Clipper proefde. Welke theemelange van Clipper vind jij lekker?

Eten & Drinken

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in februari

Februari is een echte wintermaand: maar weinig verse groente van het land en al helemaal geen fruit. Favorieten in februari zullen waarschijnlijk boerenkool en prei zijn. Mij kun je sowieso ’s nachts wakker maken voor stamppot boerenkool (zelfs in de zomer). Februari is ook de perfecte maand om groente te proberen die minder standaard, maar wel helemaal van het seizoen is, zoals aardperen en winterpostelein. Wat ga jij maken met groente en fruit in februari?

Eten & Drinken

Recept hartige taart met prei en paddenstoelen #meatfreemonday

De hartige taart lijkt wel uitgevonden voor vegetariërs: er zijn oneindig veel mogelijkheden om groente in quiche en hartige taart te verwerken. Deze variant met prei en paddenstoelen wordt extra winters door de appel en pecannoten. Ik vind hem ideaal voor een gure, stormachtige dag. De taart is voldoende voor 3 tot 4 personen, zeker als je hem serveert met een salade. In 60 minuten, misschien een kwartiertje langer, staat hij op tafel.