Eten & Drinken

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in februari

Februari is een echte wintermaand: maar weinig verse groente van het land en al helemaal geen fruit. Favorieten in februari zullen waarschijnlijk boerenkool en prei zijn. Mij kun je sowieso ’s nachts wakker maken voor stamppot boerenkool (zelfs in de zomer). Februari is ook de perfecte maand om groente te proberen die minder standaard, maar wel helemaal van het seizoen is, zoals aardperen en winterpostelein. Wat ga jij maken met groente en fruit in februari?

Eten & Drinken

Recept hartige taart met prei en paddenstoelen #meatfreemonday

De hartige taart lijkt wel uitgevonden voor vegetariërs: er zijn oneindig veel mogelijkheden om groente in quiche en hartige taart te verwerken. Deze variant met prei en paddenstoelen wordt extra winters door de appel en pecannoten. Ik vind hem ideaal voor een gure, stormachtige dag. De taart is voldoende voor 3 tot 4 personen, zeker als je hem serveert met een salade. In 60 minuten, misschien een kwartiertje langer, staat hij op tafel.

Eten & Drinken

Recept pannetje met spruitjes en champignons #meatfreemonday

Dit is origineel een recept van mijn moeder, die er ook altijd spekjes in meebakte. Maar wat blijkt: zonder spekjes is het minstens zo lekker! In de categorie ‘snel & gezond’ gooit dit gerecht enorm hoge ogen. In 30 minuten heb je een maaltijd vol groente voor 2 tot 3 personen op tafel. Daarnaast is het een typisch ‘prikken met je vork’-gerecht. Ideaal voor jonge kinderen, ondanks de spruitjes. Ik was vroeger overigens dol op spruitjes. In boter bakken aardappels mooier, maar gebruik gerust olie voor een veganistische variant.

Eten & Drinken

Test: biologische veganistische koekjes van Billy’s Farm

Koekjes zijn en blijven vaak een lastig dilemma. Mijn ervaring is dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om biologisch, vegetarisch en soms zelfs veganistisch te koken, maar gebakken lekkernijen… Tsja, dat is meestal toch boter en ei (en allerlei spannende suikers) en vaak zijn de biologische varianten helaas niet zo heel lekker. Toen ik de biologische, veganistische koekjes van het Nederlandse Billy’s Farm zag liggen, was ik dus meteen erg nieuwsgierig. Tijd om de visite te laten proeven.

Eten & Drinken

Recept curry met bloemkool en tofu #meatfreemonday

Bloemkool is wat mij betreft een lastige groente. Heerlijk, maar veel verder dan gekookt en dan samen met aardappels en vlees(vervanger) kom ik vaak niet. Verwerken in een curry is een lekker en eenvoudig alternatief. Dit recept is niet alleen vegetarisch, maar ook eenvoudig veganistisch te maken: laat dan de nan achterwege. In 45 minuten heb je een mooie curry op tafel voor 3 personen. Hij is wel gekruid, maar niet erg pittig.

Eten & Drinken

Recept cannelloni met spinazie en ricotta #meatfreemonday

Dit gerecht staat zeker weten in mijn top 10 en is een van de weinige dingen waar je mij ’s nachts voor wakker mag maken. De combinatie cannelloni, spinazie, ricotta en tomatensaus is een klassieker en na veel uitproberen, veranderen en opnieuw proberen is dit mijn eigen ultieme variant. Als je een beetje doorwerkt, moet het in 60 minuten lukken. Op een ontspannen tempo zal het eerder 90 minuten zijn. Ik eet zo de hele ovenschaal leeg, maar in principe is het voldoende voor 2 tot 3 personen. Zeker met een frisse salade erbij.

Eten & Drinken

Meat Free Monday: het initiatief van Paul McCartney

Een van de eenvoudigste manieren om iets voor het milieu te betekenen is minder vlees eten. Toch is de originele ‘Meatless Monday’ geboren als antwoord op schaarste in oorlogstijd. Later kwam daar het positieve effect op je gezondheid als argument bij. In 2009 gaf ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney een nieuwe impuls aan de vleesloze maandag met zijn ‘Meat Free Monday’ en de focus op het tegengaan van klimaatverandering. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze een dag in de week geen vlees zullen eten. Ook wat voor jou?

Eten & Drinken

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in januari

In januari begint de hoeveelheid verse groente van het land een beetje op te drogen. Prei is er bijna altijd, dus ook in januari. Verder ben je aangewezen op Nederlandse klassiekers, zoals bloemkool en boerenkool. Waar boerenkool voor ons misschien een ouderwetse groente is, is ‘kale’ juist enorm hip in de rest van de wereld. Maar er is nog meer in januari: vanuit de koelcel kun je ook nog koken met allerlei wortels, knollen en kolen, zoals pastinaak en rode biet. Wat ga jij maken met groente en fruit in januari?