Eten & Drinken

Recept: Italiaanse broodsalade (panzanella)

Een flinke bak panzanella, oftewel Italiaanse broodsalade, als lunch wegtikken is iets waar ik echt naar uit kan kijken. Mijn man, aan de andere kant, wil er zo min mogelijk mee te maken hebben. Dat ligt denk ik aan de rauwe rode ui en rauwe knoflook die in deze lunchsalade zit. Misschien niet eten als je een uur later een zakelijke afspraak hebt. Maar op ieder ander moment… mag je mij dit voorschotelen. Vandaar dat ik graag mijn recept met jullie deel.

Eten & Drinken

Vegan pindasaus: recept voor de lekkerste pindasaus (of is het satésaus?)

Mijn man noemt het koppig satésaus, terwijl ik het pindasaus blijf noemen. Ik weet eigenlijk niet of er echt een verschil is. Maar we bedoelen allebei die bruine saus die zo lekker is bij patat, BBQ, rijst, en inderdaad: bij saté. Je kunt natuurlijk zo’n bakje pindasaus bij de supermarkt kopen. Maar die pindasauzen zitten vaak vol met gekke ingrediënten, zijn bijna nooit vegan en bijna altijd veel te zout. Zelf pindasaus maken is zo veel lekkerder en echt niet moeilijk. Wie graag Aziatisch kookt heeft de ingrediënten voor pindasaus waarschijnlijk gewoon altijd in huis. En je kunt je pindasaus naar hartenlust aanpassen naar je eigen smaak. En zelfs helemaal biologisch, als je dat wilt. Lekker!

Eten & Drinken

Zelf oesterzwammen kweken op koffiedik in een GrowKit; mijn ervaring

Oesterzwammen kweken in een klein emmertje in de keuken op koffiedik. Afval omzetten in een grondstof en gratis paddenstoelen. Dat klinkt goed! WesterZwam heeft GrowKits waarmee je dat zelf in je keuken kunt doen. Maar werkt dat echt? Ik mocht een oesterzwammen GrowKit testen. In dit blog mijn ervaringen en tips hoe je zelf oesterzwammen kunt kweken in je eigen keuken.

Eten & Drinken

Ayurvedisch koken: 5 eenvoudige tips die ik tijdens een workshop leerde

Begin dit jaar mocht ik tijdens een workshop van Rada’s Kookstudio een middagje ‘ayurvedisch koken’. Of eigenlijk vooral ‘vedisch koken’. Vedisch slaat op de eeuwenoude Indiase cultuur, ayurvedisch is de medicinale tak van sport. Samen met een vriendin en een hele hoop andere mensen kookten we een heel buffet aan heerlijke veganistische gerechten. Dat plantaardige was speciaal voor vandaag, maar de Vedische keuken is altijd vegetarisch. En wat was het heerlijk! En niet eens zo vreselijk moeilijk. Tuurlijk, er is een kookboek. Maar verder nam ik 5 concrete tips mee naar huis die je zo direct in je dagelijkse koken kunt toepassen.

Eten & Drinken

Recept vegan babi ketjap oftwel seitan ketjap

Een van mijn favoriete keukens is de Indonesische keuken. Heerlijk zacht, zoet, zout met volle, kruidige smaken. Ik eet graag de vegan nasi rames bij mijn favo toko in Groningen en kook ook graag zelf Indonesische gerechten. Een gerecht dat ik echt ontzettend mis sinds ik geen vlees meer eet, is babi ketjap. Zou dat lastig zijn om vegan te maken? Helemaal niet! En mijn dochter van 4 lust deze seitan ketjap ook, redelijk kindvriendelijk dus.

Eten & Drinken

Recept: vegan sarnie met ‘vis’ en ’tartaarsaus’

Een van mijn favoriete, op de Engelse keuken gebaseerde lunches is de ‘sarnie’ (sandwich) met vissticks en tartaarsaus. Niet dat ik dat dagelijks at, maar het was toch een beetje een gemis toen ik steeds meer plantaardig ging eten. Gelukkig zijn er tegenwoordig enorm veel veganistische vervangers van vis te koop. Ook het zelf maken van een vegan tartaarsaus blijkt kinderlijk eenvoudig. Tijd voor het delen van mijn recept voor een vegan sarnie met vissticks en tartaarsaus.

Eten & Drinken

Plastic om de komkommer en paprika van de supermarkt. Is dat slecht?

We proberen allemaal ons steentje bij te dragen aan een beter milieu. En plastic, zeker wegwerpplastic, hoort daar natuurlijk niet bij. Voor veel mensen is er dan ook weinig zo frustrerend als plastic om de groente in de supermarkt. Zeker als de ‘gewone’ komkommer niet in plastic zit en de biologische komkommer wel, kan dat op kritiek rekenen. Maar hoe slecht is dat stukje plastic nou eigenlijk? En is dat erg?

Eten & Drinken

Thee van hennep? Is Dutch Harvest een lekkere vervanger van groene thee?

Soms komen er gewoon toffe nieuwe merken of producten op de markt. En heel soms komen er toffe nieuwe merken op de markt die tik tik tik tik alle boxen van de checklist aftikken. De eerste keer dat ik over Dutch Harvest las, dacht ik meteen ‘dat is zo’n product’. Thee, maar dan van Nederlandse hennep. Biologisch. En nog veel meer boxjes waar ik later meer over zal vertellen. Ik moest en zou dan ook een praatje maken tijdens de Bio-beurs begin dit jaar. En daarna natuurlijk uitgebreid proeven.

Eten & Drinken

Is alcohol echt zo ongezond?

Van alle soorten drugs is alcohol het meest sociaal geaccepteerd. Door alcohol raken mensen zelfverzekerder en zijn ze minder zelfbewust. Hierdoor kan een persoon zich heel anders gaan gedragen en hier later spijt van hebben. Alcohol heeft voornamelijk negatieve effecten. Welke dat zijn lees je in dit artikel.

Eten & Drinken

Help, er komt een veganist op mijn feestje! 14 tips voor lekkere vegan hapjes

Ik heb lieve vrienden en familieleden. Toen ik (min of meer) veganist werd, waren ze vooral nieuwsgierig. En als ze een feestje geven, houden ze graag een beetje rekening met mij. Toch kan ik mij voorstellen dat je als niet-veganist even schrikt als je ineens vegan opties moet gaan bieden op je verjaardag of borrel. Help, wat kan zo iemand nog in vredesnaam eten?! Dat valt gelukkig enorm mee, hoor! Ik geef je daarom graag wat tips van hapjes en ander lekkers die je een veganist (en je andere gasten) kunt voorschotelen tijdens je feest. Van dingen die je gewoon in de supermarkt koopt, tot dingen die je zelf kunt maken als je in een culinaire bui bent.