Eten & Drinken

15 x wat lekkers op je brood: tips voor vegan broodbeleg

Eet ik elke ochtend chia-pap en met elke lunch een salade vol superfood? I wish! (en eigenlijk ook weer helemaal niet). Ik eet meestal gewoon een boterham. Of twee. Daar heeft mijn (bijna-)veganisme tot nu toe nog niks aan veranderd. Sterker nog, ik ben veel inventiever geworden met broodbeleg. Want nu het broodje kaas geen optie meer is, moet ik verder kijken dan de neus van dit gewoontedier lang is. En wow, er is zo veel lekker vegan broodbeleg!

Eten & Drinken

Recept: zelf poedersuiker maken is goedkoop en simpel

Het begon allemaal met een twijfelmoment over of poedersuiker uit een bus eigenlijk wel vegan is. En toen vroeg ik mij af waarom een product dat ik drie keer per jaar gebruik zo standvastig een plek in mijn voorraadkast mag innemen. En bovendien was de zak poedersuiker die ik nog had staan veranderd in een grote klont. Ik was er klaar mee, met poedersuiker. Het moest toch heel simpel zijn om zelf een portie te maken als je poedersuiker nodig hebt? En dat blijkt inderdaad zo te zijn.

Eten & Drinken

Recept: vegan chocolademousse waar je diep gelukkig van wordt

“Everybody likes parfait,” sprak een loslippige ezel eens. Hij had vast gelijk, maar nog veel meer mensen houden van chocolademousse. Zo ook de meeste veganisten. Gelukkig hoeft dat helemaal geen belemmering te zijn. Ik maakte deze volledig plantaardige chocomousse onder meer voor bij een kerstdiner. Ook verraste ik er mijn meest culinaire vriendin mee en die heeft het er twee jaar nadien nog steeds over. Oh, en had ik al gezegd dat je in principe in 10 minuten klaar bent?

Eten & Drinken

Maaltijdbox Ekomenu: biologisch gemak (en als je wilt vegan!)

Ik houd enorm van boodschappen doen. Lijstjes maken, de schappen afstruinen… en dat vaak gezellig met mijn dochter. Maar op dit moment is het druk in huis. We zijn elke dag aan het klussen. En de supermarkt is ver weg. En de koelkast te klein voor boodschappen voor de hele week. Ik was al ietwat gefrustreerd hiermee, toen een vegan vriendin van mij begon over Ekomenu. Ze at al langere tijd naar alle tevredenheid elke week 3 biologische, vegan maaltijden met behulp van deze thuisbezorgde maaltijdbox. Zou dit ook voor ons de oplossing zijn? Ik mocht de proefbox testen om Ekomenu een week uit te proberen.

Eten & Drinken

Aardperen: wat kun je er in vredesnaam mee koken?

En dan is het weer zover. Mijn schoonmoeder komt aanzetten met een doosje aardperen uit eigen moestuin. De eerste keer wist ik totaal niet wat ik met aardpeer moest koken. De arme aardpeer (ook wel topinamboer) is dan ook een mooi voorbeeld van een vergeten groente. Maar door de jaren heen ben ik iets inventiever geworden. Veel recepten met aardpeer heb ik niet, maar het zijn wel favorieten. Over een tijdje heb ik zelf aardperen in de tuin, dus kom maar op met je eigen tips!

Eten & Drinken

Week lang alleen water drinken: ode aan ons kraanwater

Een terechte kritische noot hier en daar nagelaten, kunnen we in Nederland trots zijn op de kwaliteit van ons drinkwater. Het water dat bij ons uit de kraan komt is van zeer hoge kwaliteit en ook nog eens spotgoedkoop. Je bent eigenlijk gek als je in Nederland zonder echte reden mineraalwater drinkt. En zijn mensen niet sowieso gemaakt om water te drinken? Ik dronk een week lang alleen maar kraanwater. Zo goed als gratis en ook nog een 0 calorieën, glas na glas na glas.

Eten & Drinken

Recept: vegan Ierse stoofschotel met jackfruit, aardperen en Guinness

Toen ik net met flirten met veganisme begon, las ik op allerlei plekken over jackfruit. Deze vrucht zou na koken een structuur hebben die heel goed het populaire ‘pulled’ vlees benadert. En inderdaad, dat is zo. Ik houd echter helemaal niet van ‘pulled pork’ enzo. Wel erg van stoofvlees. Ik besloot te gaan experimenteren met een stoofschotel (soort van draadjesvlees) met bier. En met succes!

Eten & Drinken

Recept vegan Chinese pannenkoekjes (a la pekingeend)

In de tijd dat ik nog veel Chinees at, at ik natuurlijk eigenlijk onze typisch Nederlandse combinatie van Chinees en Indonesisch. Pas veel later ontdekte ik de echte Chinese keuken, zoals pannenkoekjes met geroosterde pekingeend. Maar ja, toen was ik al veel te vegetarisch om daar echt van te genieten. Dezelfde culinaire ervaring kun je echter ook bereiken met alleen maar plantaardige ingrediënten! Ik gebruik voor dit gerecht wel de op kip gelijkende stukjes van de Vegetarische Slager, maar je zou ook compleet voor paddenstoelen kunnen gaan. Het is officieel een voorgerecht voor 4 personen, maar als hoofdgerecht voor 2 personen zijn deze Chinese pannenkoekjes ook lekker.

Eten & Drinken

Recept: 10 vegan appelflappen in een handomdraai

Naast het zandkoekje is de appelflap toch wel het meest simpele baksel dat je kunt maken. In Nederland wel tenminste. Mijn moeder heeft een lichte hekel aan zoet gebak maken en zelfs zij maakt (overigens heerlijke) appelflappen. Ik was dan ook bijzonder blij toen ik erachter kwam dat het bakken van veganistische appelflappen uitermate simpel is. Zelfs mijn dochter van 4 kan het al (bijna dan).

Eten & Drinken

Eieren invriezen: kun je ei bewaren in de vriezer?

En toen hadden we ineens twee kippen. Nou ja, niet helemaal ineens, maar ze waren van de oude bewoners van ons nieuwe huis. En aangezien die kleiner gingen wonen, mochten wij de kippen overnemen. Ei eten was wel even wennen voor deze tot voor kort min-of-meer-veganist. Maar van eigen land heb ik weinig moeite met eieren, mits de kippen een goed leven hebben. Enige probleem: de kippen leggen (voor ons dieet) in de zomer te veel eieren en in de winter juist te weinig (oftewel niks). Zou je eieren kunnen invriezen? Ik ging op onderzoek uit.