Durven & Ondernemen

Laat je geld duurzaam werken

Het gevoel dat mijn geld slechte dingen doet in de wereld overheerste voor mij de laatste tijd steeds meer. Berichten over investeringen van diverse banken (ja, ook mijn bank) in megastallen, clustermunitie en de olie industrie kwamen steeds vaker langs. En natuurlijk is de eerste vraag die dan op komt: waarom stap je dan niet over naar triodos of ASN? Dat heb ik me ook afgevraagd, maar het overstapgedoe en het niet kunnen behouden van mijn eigen rekeningnummer weerhouden mij daar tot nu toe van. Ook krijg ik elke maand een bericht van mijn bank dat de rente nóg weer lager geworden is. Daarom ben ik op zoek gegaan naar manieren om mijn spaargeld in elk geval voor een deel goed en duurzaam werk te laten doen (mét een fatsoenlijke rente), hier neem ik jullie graag in mee!

De makkelijkste (en veiligste) manier die ik vond om je geld duurzaam te laten werken en wat meer rente te krijgen, is een deel hiervan bij oikocredit (www.oikocredit.nl) te laten beleggen. Hier krijg je 1,55% rente, oikocredit bestaat al 40 jaar en het is in al die jaren nog niet gebeurd dat een belegger zijn of haar geld niet terug kreeg. Er is natuurlijk altijd wel een risico, net als bij alle andere investeringen.

Deels gedreven door de bizar lage spaarrente, ben ik op zoek gegaan naar duurzame investeringen en aandelen. Ik koos voor duurzaamheid (en kleinschaligheid, lokaal enzovoort) omdat de risico`s die je daarmee neemt een stuk kleiner zijn dan met veel andere investeringen en ik wilde natuurlijk niet investeren in zaken waar ik écht niet achter stond. Ik vond heel veel crowdfunding platforms waar allerlei mooie kleinschalige initiatieven op gefinancierd werden, maar ook grotere initiatieven zoals windmolenparken en zonneparken. Zijn al deze investeringen dan ‘duurzaam’ of ‘groen’? Nee, er zitten heel veel opties tussen. Je kunt investeren in startups, lokale boeren, gewone bedrijven, microkredieten, vastgoed en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn enorm!

Juist omdat er zoveel mogelijkheden en platforms zijn, voelt het soms een beetje alsof ik door de bomen het bos niet meer zie (en vind ik het moeilijk te kiezen wat wel en wat niet). Daarnaast is crowdfunding echt onwijs populair en zijn projecten vaak binnen no time vol. Daarom heb ik me aangemeld voor een hele lijst nieuwsbrieven (en twitternotificaties) om snel op de hoogte te zijn van nieuwe projecten en niet telkens zelf het internet zelf af te hoeven struinen (daar heb ik ook gewoon de tijd niet voor ;-) ).

Investeren blijft natuurlijk altijd risicovoller dan je geld gewoon bij de bank stallen. Daarom is het echt heel belangrijk om je geld niet allemaal bij 1 project te investeren, maar om te spreiden (en natuurlijk geen geld te investeren dat je eigenlijk morgen nodig hebt en niet zou kunnen missen). Bij veel van de projecten is er een minimum investering, dat loopt uiteen van ongeveer 50 tot 250 euro. Ik vind het zelf wel veilig voelen om voor het minimum te gaan en dan gewoon in meer projecten te investeren.

Als je je geld inderdaad verspreid over allemaal projecten, is het wel heel belangrijk dit goed bij te houden. Het is natuurlijk een soort aandelenportefeuille, en je wil natuurlijk weten waar je precies in geïnvesteerd hebt en wanneer je je geld terugkrijgt. Ik heb daarom zelf een Excel bestand waar ik de volgende informatie in heb staan: Bedrijf, bedrag, looptijd, percentage, platform waar ik de investering gedaan heb.

Alle verschillende platforms vertellen per project hoe risicovol de investering is. De een doet dat met een aantal sterren, de ander met een letter en weer een ander met een cijfer. Het komt echter allemaal op hetzelfde neer, het platform heeft voor jou gekeken hoe groot het risico is dat je je geld niet meer terug zult krijgen bij dit project. Vaak betekend een hogere rente meer risico (logisch) (en soms ook dat je het geld voor langere tijd investeert). Het is dus heel belangrijk jezelf af te vragen hoeveel risico je zou willen nemen. Ik hou zelf niet van risico`s, dus ga het liefste voor de ‘veiligste’ projecten, daar krijg je minder rente op, maar het is nog altijd véél meer dan bij de bank!

Hieronder een overzicht van de platforms die ik tot nu toe vond, ik heb nog niet met elk platform ervaring en hoor graag de ervaringen die jullie hebben!

Lies van Aelst on Twitter
Lies van Aelst
Historica, politica, vegetariër, gespecialiseerd in denken tijdens de Nederlandse Opstand, boekenliefhebber, moestuinierder met vallen en opstaan