Artikelen met het thema: Eten & Drinken

Recept vegan pesto met zevenblad: koken met onkruid!

Een grote ergernis in menig tuin (zoals onze moestuin): zevenblad. Dit ‘onkruid’ is bijna niet weg te krijgen en neemt binnen de kortste keren de bodem over. Grrr. Maar in moestuinland geldt het motto: if you can’t beat it, eat it. En inderdaad, zevenblad is prima eetbaar en zelfs best erg lekker. Wat je ermee kunt koken? Heel eenvoudig is een heerlijke vegan pesto. Lekker voor op een broodje of voor door de pasta. Dus hup, plukken dat zevenblad en gewoon lekker pesto van maken.

Lees meer »

Recept ‘slettenpenne’: vegan pasta alla puttanesca met een twist

Soms heb je gewoon echt geen tijd om te koken en heb je weinig verse dingen in huis. Een ideaal moment voor een pastasaus uit blikjes en potjes. Dat is dan ook alles wat je nodig hebt voor een klassieke pasta alla puttanesca (inclusief ansjovis). Ik denk dat dat heel handig is als je als dame achter een raam even tussendoor wat wilt eten. Ten minste, ik vermoed dat daar de naam vandaan komt. Deze vegan versie van pasta alla puttanesca laat de ansjovis in de zee en is verder gebaseerd op de ‘slut’s spaghetti’/’slettenslierten’ van Nigella Lawson. Klaar in 15 minuten!

Lees meer »

Recept: de lekkerste coleslaw, vegan & licht gefermenteerd (!)

In Noord-Amerika is een coleslaw een must voor elke BBQ. Ik eet liever andere salades bij de BBQ, maar ben wel dol op coleslaw voor bij een broodje falafel of een broodje (inmiddels vegan) shoarma. Nu is coleslaw maken in de basis totaal niet moeilijk. Maar toen ik in aanraking kwam met pickles (kort gefermenteerde groenten), ging er ook op het gebied van coleslaw een wereld voor mij open. Mijn nieuwe favoriete coleslaw voor bij falafel en shoarma is dus licht gefermenteerd en bovendien helemaal vegan. Het recept is echt eenvoudig, maar je moet wel bijtijds beginnen. Heerlijk!

Lees meer »

Likeur maken met rozenbottels: recept rozenbottelwodka

Rozenbottels, ik heb er een haat-liefde-verhouding mee. Ik vind de smaak altijd een beetje weeïg en vooral iets uit mijn kindertijd. Maar toch is iets ook wel erg lekker aan die oranje bolletjes. En het is wel erg leuk dat ze overal en nergens groeien. Als experiment maakte ik rozenbotelwodka met een fles wodka en een kwartiertje plukken in de tuin. En ik ben eigenlijk best tevreden met het resultaat. Tijd dus om het recept voor deze drank van rozenbottels met jullie te delen.

Lees meer »

Ranja van rozenbottels: zelf rozenbottelsiroop maken

Ik keek uit het keukenraam en zag de rozenbottels in onze struiken steeds rijper en roder worden. Daar moet je toch wat mee kunnen? Jazeker, rozenbottelsiroop mee maken bijvoorbeeld. Sommige recepten op internet zijn erg omslachtig; sommige juist iets te kort door de bocht. Ik vind mijn eigen recept voor zelfgemaakte rozenbottelsiroop wel een mooie gulden middenweg. En dat belooft wekenlang of misschien wel maandenlang genieten van rozenbottelranja!

Lees meer »