Mode & Verzorging

Je haar verven met henna: hoe pak je dat slim aan?

Als je eenmaal in de magische wereld van henna stapt, zal je ontdekken dat internet vol staat met tips over hoe je je haar met henna zo rood mogelijk kunt maken. Maar wat ik met vallen en opstaan zelf heb moeten uitvogelen is hoe je het haar verven met henna eigenlijk slim aanpakt. Welke spullen heb je nodig, wat moet je wanneer klaarleggen en hoe overleef je een paar handen vol rood-groene blubber op je hoofd zonder dat je badkamer onder de rode spikkels komt te zitten? Inmiddels heb ik ruim tien jaar ervaring met haar verven met henna. Tijd om mijn stappenplan met jullie te delen.

Waarom haar verven met henna?

Vroeger (en nog steeds wel een beetje) had ik een lastige hoofdhuid. Maar ja, ik had al rood geverfd haar sinds ik dertien was, en dat wilde ik graag zo houden. Ik had alleen echt geen zin meer in chemicaliën op mijn hoofd. En als het goedkoper kon, dan ook graag. De oplossing was henna: puur natuur en het is ook zeker niet duur. Bovendien is mijn ervaring dat het resultaat veel duurzamer is dan met reguliere haarverf. Je haar blijft dus ook nog eens veel langer rood!

De eerste keer henna: mijn ouders hebben het er nog over

Mijn eerste ervaring met henna was niet zo’n succes. Dat wil zeggen: mijn haar was prachtig rood, maar de chaos die ik had achtergelaten was behoorlijk. Ten eerste had ik te veel water toegevoegd aan de henna. Daardoor begon het enorm te druipen en was het heel moeilijk om aan te brengen. Vervolgens leek het mij enorm slim om mijn haar uit te spoelen in het bad in mijn ouderlijk huis. Elf jaar later klagen mijn ouders nog steeds over de oranje rand die dat in het bad heeft achtergelaten. Dat moet toch slimmer kunnen!

Wat heb je nodig voor het haar verven met henna?

  • Oude, eenvoudige kleding (voor de zekerheid)
  • Pakje henna poeder (voor haarverf) naar smaak
  • Diepe schaal van 1 tot 2 liter (geen poreus materiaal; ik kies voor glas)
  • Scheutje azijn
  • Gekookt water
  • Vork (roestvrij staal)
  • Juslepel (roestvrij staal)
  • Strak zittende latex handschoenen (zoals de tandarts, te koop bij de drogist)
  • Oud washandje
  • Handspiegel en/of helpende hand
  • Rol huishoudfolie (minstens een meter plasticfolie)
  • Schaar
  • Emmer
  • Twee donker gekleurde handdoeken

Stap 1: was je haren zonder conditioner en laat je haar drogen

Maak eerst je haar klaar voor de henna. De henna moet wel ergens aan blijven plakken en dus moet je je haren ontdoen van restjes conditioner en stylingproducten. Was je haar daarom met shampoo en laat je haar helemaal opdrogen zonder er andere producten in te doen. Je kunt je haar natuurlijk ook föhnen.

Stap 2: leg alles klaar voordat je begint met henna haarverf

Als je eenmaal bent begonnen met het haar verven met henna en je hebt je vingers vol zitten met bruine prut, dan wil je er niet achter komen dat je iets bent vergeten te pakken. Leg en zet daarom alles klaar. De henna zelf maak ik in de keuken, maar de rest leg ik alvast binnen handbereik in de badkamer.

henna-poeder

Stap 3: maak je perfecte papje van henna

De textuur van de henna is echt belangrijk. Doe het hennapoeder in de schaal en doe er een scheut azijn bij. Daar gaat je haar van glanzen en ik geloof dat de PH-waarde ook helpt bij het plakken en rood maken. Voeg vervolgens stukje bij beetje wat water uit de waterkoker toe. Met de vork meng je het water door het hennapoeder. De klontjes zullen (bijna allemaal) verdwijnen. Mijn favoriete textuur voor henna is die van vla. De henna is dan volledig gemengd, maar nog wel lobbig. De vork kan nu in de vaatwasser.

Stap 4: doe de henna haarverf in je haar

Laat de henna eerst een beetje afkoelen. Je wilt immers geen smurrie van 80 graden Celsius op je hoofdhuid. Zet de schaal met henna (inclusief juslepel) in de wasbak in de badkamer. Doe de oude kleren aan als je dat nog niet gedaan hebt en verwijder ook badmatten en andere gevoelige materialen. Doe ten slotte de latex handschoenen aan. De henna zal inmiddels wel een prettige temperatuur hebben (even voelen van te voren).

Voor het aanbrengen van de henna begin ik altijd met een juslepel vol op de voorste helft van de scheiding in mijn haar. Deze smeer ik uit met mijn vingers. Nu is het tijd voor de rest van het voorste deel van mijn haar. Stukje bij beetje werk ik richting mijn ene oor. Ik heb lang haar, dus leg hierbij mijn haar steeds over mijn scheiding heen. Als ik bij mijn ene oor ben, vouw ik alles terug en werk ik richting mijn andere oor. Inmiddels werk ik waarschijnlijk al helemaal met mijn vingers in plaats van met de juslepel.

henna-aanbrengen

Dan doe ik mijn kruin (dus het bovenste deel van het achterste deel van mijn haar). Ook nu werk ik langzaam naar beneden richting mijn haargrens. Ten slotte smeer ik henna tot aan de punten van al mijn haar en kneed ik alles op zo’n manier dat ik één grote knoedel aan haar bovenop mijn hoofd heb. Dit klinkt allemaal enorm omslachtig, maar gaat dus eigenlijk precies als je haar verven met reguliere verf. Het kost ook evenveel tijd. Met het aanbrengen ben ik tegenwoordig zo’n 5 tot 10 minuten bezig. Oefening baart kunst.

henna-verven-2

Stap 5: rond het aanbrengen van de henna haarverf af en wacht

Nu is het tijd om slordigheidjes te corrigeren. Je huid wordt niet meteen onherstelbaar oranje als er 5 minuten een klodder henna op ligt, maar het moet niet te lang duren. Maak het washandje nat en veeg met behulp van de handspiegel klodders op je huid weg. Of laat dat door een vriend of vriendin doen. Mijn man is er tegenwoordig echt heel goed in. Alles schoon? Rol dan de huishoudfolie uit, houd de rol achter je hoofd en vouw naar voren over je hele haar heen. Knip af en sluit de folie aan de voorkant bovenop je hoofd. Je ziet er nu uit als een medisch experiment.

henna-verven-folie

In principe ben je nu even klaar. Hét moment om alles alvast op te ruimen en schoon te maken. Veeg klodders weg, spoel de schaal en het washandje uit, gooi de handschoentjes weg, et cetera. Dat scheelt straks een hoop gedoe. En dan kun je voorzichtig gewoon alles doen wat je wilt, zoals een boek lezen, eten, tv-kijken. Zolang je maar een beetje voorzichtig bent. Hoe lang wacht je? Dat is een afweging tussen geduld en gemak. Ik houd het meestal ongeveer 1,5 uur uit en dat blijkt elke keer voldoende voor een mooi rood resultaat.

Stap 6: spoel de henna uit je haar

Mijn favoriete truc is mijn manier van uitspoelen. Ik heb niet zo’n zin in al die henna in mijn doucheputje. Daarom vul ik eerst een emmer met lauwwarm water met de douchekop in de doucheruimte. Kleed je uit en haal de plasticfolie van je haar (gooi meteen weg). Ga op je knieën voor de emmer zitten en dompel je haar zo diep mogelijk in de emmer. Met je vingers kun je er nu al heel veel henna uitspoelen. Wees niet bang, je vingers worden niet oranje hiervan. Als de ergste henna uit je haar is, zet je de emmer opzij en ga je gewoon douchen. Ik gebruik extra veel conditioner om de resten hennapoeder goed te kunnen verwijderen. Van glad haar glijden de korrels goed af. Spoel de douchewand na en droog je af, voor de zekerheid met een donker gekleurde handdoek. De inhoud van de emmer spoel je gewoon door de wc. Je zult wat extra water nodig hebben om de emmer goed om te spoelen.

Stap 7: nog een nachtje geduld!

Je bent nu in principe helemaal klaar met het verven van je haar met henna. Mijn ervaring is dat met henna geverfd haar pas vanaf de tweede dag echt heel mooi is. Blijkbaar moet het de eerste dag nog even settelen. Heb je nog nat haar? Slaap dan de eerste nacht met een donker gekleurde handdoek over je kussen.

Het verven van je haar met henna klinkt misschien als veel gedoe, maar eigenlijk lijkt het ontzettend op het verven van je haar met reguliere haarverf. Ook dan heb je te maken met handschoentjes, donkere handdoeken, het controleren van je huid, wachttijd, et cetera. Mijn belangrijkste tips nogmaals op een rijtje:

  • Leg alles klaar voordat je begint.
  • Mik op de consistentie van vla.
  • Gebruik de truc met de emmer bij het uitspoelen.

Heb jij nog andere tips en trucs voor het verven van je haar met henna? Of misschien vragen? Laat het mij vooral weten!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen