Nieuws van de Redactie

Dat was het dan – terugblik op krap duizend artikelen

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Mega-cliché, maar wel waar. De afgelopen jaren hebben we Eigenwijs Blij al stap voor stap afgebouwd. Minder auteurs. Minder artikelen per maand. Maar we zijn nu op het punt gekomen dat nog weer minder gelijk staat aan stoppen. Het is genoeg zo. Dit is het laatste artikel van Eigenwijs Blij.

Waarom komen er geen nieuwe artikelen meer bij?

Eigenwijs Blij begon in 2015 als één extra ding naast (en als onderdeel van) ons gewone werk en gewone leven. Al direct vanaf het begin merkten we dat we mensen inspireerden. Er kwamen auteurs bij en de bezoekersaantallen bleven maar groeien. Maar er kwamen ook andere dingen onze kant op. De belangrijkste verandering: we verhuisden naar een klushuis met een enorme tuin. Heel langzaam verschoof de gedachte ‘hier wil ik een stukje over schrijven’ naar ‘oh ja, ik moet nog een stukje schrijven’. We kregen steeds meer de behoefte om het groene, gelukkige, eigenwijs blije leven gewoon te leven in plaats van erover te schrijven. En bovendien mentale ruimte te hebben voor nieuwe dingen. Uiteindelijk hakten we een paar maanden geleden de knoop door.

Wat hebben we samen met jullie bereikt?

We hebben de duizend net niet gehaald. Maar zo’n 950 artikelen is toch ook een hele hoop. Met al die artikelen hebben we acht jaar lang heel veel mensen kunnen inspireren. Dat weten we zeker, want het kwam best vaak voor dat kennissen zeiden ‘we zochten naar tips over dit of dat en kwamen toen op jullie website, haha!’ Van recepten voor vegan gerechten tot reviews van energiebesparende producten, van stappenplannen voor insectenhotels tot opiniestukken over opvoeden: je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben erover geschreven. En met succes, want op een gegeven moment had Eigenwijs Blij zo’n 70.000 unieke bezoekers per maand. Die bezoekers kwamen vrijwel allemaal uit Nederland. Dat betekent dat in een goede maand ruim 3 op de 1.000 Nederlanders iets heeft gezien of gelezen van Eigenwijs Blij. Best wel cool. In totaal bekeken bezoekers sinds januari 2015 bijna 5 miljoen keer een artikel op Eigenwijs Blij!

Wat hebben we zelf de afgelopen zeven jaar geleerd?

Ik schreef zelf in 2016 al het artikel ‘Wow… Hoe mijn leven is veranderd na twee jaar Eigenwijs Blij’. Nu, vijf jaar later, is dat natuurlijk nog veel extremer. Schrijven voor Eigenwijs Blij hield ons scherp. Onze ogen en oren stonden open voor nieuwe producten en vooral ook nieuwe inzichten. In 2015 had ik niet kunnen bedenken dat we nu een eetbare tuin / voedselbos zouden hebben en goed op weg zijn om aardgasvrij te worden. Ook kopen we veel vaker tweedehands (of gewoon niks) en eten we veel plantaardiger dan acht jaar geleden. We zijn niet perfect en het leven moet ook niet te Spartaans worden. Maar al met al heeft Eigenwijs Blij ons geleerd om open te blijven staan voor nieuwe mogelijkheden en zo te blijven groeien.

Blijven de bestaande artikelen online staan?

Jazeker, vooralsnog wel. Zolang het beheren en hosten van de website betaalbaar blijft, houden we Eigenwijs Blij in de lucht.

Waar kun je ons blijven volgen?

Wil je nog een beetje op de hoogte blijven van waar we mee bezig zijn? Volg ons dan op Instagram. Via @dehommelgaard posten we af en toe dingen, vooral over de tuin en wat we met onze eigen producten koken. Tot ziens!

Redactie on FacebookRedactie on PinterestRedactie on TumblrRedactie on Twitter
Redactie
Redactie @ Eigenwijs Blij
De redactie van Eigenwijs Blij plaatst nieuws over onszelf, artikelen over acties en evenementen, specials met artikelen van verschillende auteurs en redactionele samenwerkingen.