Nieuws & Wetenschap

Whoppah: duurzame vintage meubels, maar dan online

Als liefhebber van design en een voorstander van duurzaam leven, ben ik altijd op zoek naar manieren om het oude te hergebruiken. Of het nu gaat om materialen, speelgoed of… meubels. De zoektocht naar unieke vintage meubels bracht me bij Whoppah, een online marktplaats die de traditionele loodsen volgestapeld met unieke tweedehands spullen naar het internet brengt.

De charme van tweedehands meubels

Het kopen van tweedehands meubelen is natuurlijk niets nieuws. Markten en tweedehands winkels bestaan al eeuwen en zijn door velen geliefd om hun unieke vondsten en de verhalen die elk stuk met zich meebrengt. En het afgelopen decennium steeds vaker vanwege de duurzaamheid. Immers is het hergebruiken van spullen het duurzaamste wat je kunt doen. Maar deze markt was tot voor kort voornamelijk een offline gebeuren, waarbij je vaak fysiek op pad moet om die ene speciale vondst te doen. Whoppah verandert dit door het kopen en verkopen van tweedehands designmeubels en -objecten naar een online platform te brengen.

Wat onderscheidt Whoppah?

Wat Whoppah interessant maakt, is de manier waarop het platform is opgezet. Het is gebruiksvriendelijk en visueel aantrekkelijk, waardoor het bladeren door de aangeboden items bijna net zo leuk is als het vinden van een verborgen juweeltje in een fysieke winkel. Je kunt eenvoudig zoeken op categorie, merk, stijl (bv. vintage) of locatie, waardoor het vinden van wat je zoekt een stuk eenvoudiger wordt. Wat dacht je van een fancy vintage kast?

Mijn eigen ervaring

Ik heb zelf een paar keer via Whoppah gekocht en verkocht. De ervaring was erg positief. Natuurlijk, zoals bij elk online platform, hangt veel af van de andere gebruikers — de kwaliteit van de communicatie, de nauwkeurigheid van de beschrijvingen en de betrouwbaarheid van het handelen. Maar dit is in geen velden of wegen te vergelijken met een Marktplaats.nl waar je te pas en te onpas kortaf en onvriendelijk wordt benaderd door andere gebruikers. Bovendien is duidelijk te merken dat de curatoren van Whoppah bovenop de content zitten. Dit resulteert on heldere informatie en mooie foto’s. En dat maakt het shoppen heel veel prettiger.

Een mooi duurzaam initiatief

Whoppah heeft zeker een niche gevonden die aanspreekt bij mensen zoals ik, die design waarderen maar ook willen zorgen voor de wereld. Het platform maakt de tweedehands markt toegankelijker en aantrekkelijker. En dat is een goede zaak. Want,  door tweedehands te kopen, draag je bij aan een kleinere ecologische voetafdruk. Elk item dat een tweede leven krijgt, betekent minder afval en minder vraag naar de productie van nieuwe goederen, wat essentieel is voor het behoud van onze planeet.

Aileen Immink